Kansainvälistä yhteisöä kutsutaan Keski-Afrikan avuksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansainvälistä yhteisöä kutsutaan Keski-Afrikan avuksi

Tasavalta tarvitsee järeän rauhanturvaoperaation siviilien suojaksi ja konfliktin leviämisen estämiseksi, sanoo YK:n apulaispääsihteeri.

Kansainvälistä yhteisöä vaaditaan puuttumaan pahenevaan kriisiin Keski-Afrikan tasavallassa, jossa hallituksen joukkojen ja aseellisten ryhmien väkivaltaisuudet ovat yltyneet elokuusta lähtien.

"Ihmisoikeusrikkomukset kasvavat. Lapsisotilaiden käytetään yhä enemmän ja seksuaalinen väkivalta on lisääntynyt. Löytyy paljon raportointia ryöstöistä, laittomista tarkastuspisteistä, kiristyksistä, pidätyksistä, kidutuksista ja pikateloituksista", kuvailee pahentunutta tilannetta YK:n apulaispääsihteeri Jan Eliasson.

Siviileihin kohdistuneista väkivaltaisuuksista syytetään etupäässä maaliskuussa vallankumouksen tehneitä Séléka-joukkoja, mutta myös näiden vastapuoleksi organisoituneita "anti-Balaka"-ryhmiä.

YK:n turvallisuusneuvosto ei voi enää katsoa syrjään, kun Keski-Afrikan tasavalta on luisumassa kohti kaaosta, Eliasson toteaa. Hänen mukaan alueella olisi syytä käynnistää järeä rauhanturvaoperaatio keskiafrikkalaisten turvaksi ja konfliktin leviämisen estämiseksi.

Kymmenet tuhannet paenneet viidakkoon

Myös humanitaarisen avun tarve alueella on yhä suurempi, kun arviolta jo joka kolmas keskiafrikkalainen on avun tarpeessa ja joka kymmenes elää pakolaisena. Eliassonin mukaan tarvittavasta 140 miljoonan euron avusta on saatu kasaan vasta puolet.

Keski-Afrikan tasavallassa avustustyötä tekevät järjestöt Lääkärit ilman rajoja ja Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) ovat erityisen huolestuneita kymmenistä tuhansista ihmisistä, jotka ovat paenneet väkivaltaisuuksia viidakkoon eivätkä uskalla tulla ulos sieltä.

"Nykytilanne on erittäin huolestuttava. Viidakkoon paenneet ihmiset joutuvat juomaan huonolaatuista tai pilaantunutta vettä, ja monien on vaikea löytää syötävää. Olosuhteiden johdosta pakolaiset sekä erityisesti lapset ja raskaana olevat naiset ovat alttiita sairauksille", sanoo ICRC:n Keski-Afrikan delegaation johtaja Georgios Georgantas.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia