Uutiset Asekauppa

Kansainvälisen asekaupan 20 vuotta jatkunut kasvu on viimein pysähtynyt, mutta Lähi-idän asetuonti kasvaa edelleen

Aseiden vienti ja tuonti on kasvanut vuosikausia, mutta nyt kasvu näyttää viimein taittuneen. On kuitenkin liian aikaista arvioida, onko muutos pysyvä, arvioi Tukholman rauhantutkimusinstituutti.
Veistos revolverista, jonka piippu on pantu solmuun.
Kansainvälisen asekaupan kasvu näyttää viimein taittuneen. Kuvan veistos löytyy YK:n päämajan edustalta New Yorkista. (Kuva: Scott Beale / CC BY-NC-ND 2.0)

Kansainvälinen asekauppa pysyi vuosina 2016–2020 samalla tasolla kuin edellisenä viisivuotiskautena. Sitä selittää etenkin Venäjän ja Kiinan aseviennin väheneminen, käy ilmi Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin tänään julkaisemista tilastoista.

Sipri tarkastelee asekauppaa viisivuotiskausittain. Vuosina 2016–2020 kaupan volyymi ei enää kasvanut, mikä oli ensimmäinen kerta sitten vuosien 2001–2005.

”On liian aikaista sanoa, onko viimeisten kahden vuosikymmenen aikana tapahtunut nopean asekaupan kasvun aika nyt ohi. Esimerkiksi koronapandemian taloudelliset vaikutukset voivat vaikuttaa siihen, että jotkut maat arvioivat uudelleen asetuontinsa lähivuosina. Samaan aikaan kuitenkin pandemian huippuaikoinakin vuonna 2020 monet maat allekirjoittivat suuria sopimuksia”, sanoo Siprin vanhempi tutkija Pieter D. Wezeman tiedotteessa.

Kansainvälisen asekauppa on myös yhä lähellä korkeinta tasoa sitten kylmän sodan loppumisen, Sipri muistuttaa.

Maailman viisi suurinta aseiden viejää ovat tilastojen mukaan Yhdysvallat, Venäjä, Ranska, Saksa ja Kiina.

Näistä Yhdysvallat, Ranska ja Saksa ovat viimeisen viisivuotiskauden aikana edelleen kasvattaneet vientiään. Yhdysvaltain osuus maailman asekaupasta nousi 32 prosentista 37 prosenttiin. Jo lähes puolet sen aseviennistä suuntautuu Lähi-itään.

Venäjän asevienti puolestaan laski 22 prosenttia ja Kiinan vajaat kahdeksan prosenttia. Venäjällä pudotusta selittää etenkin vähentynyt asevienti Intiaan.

Asekaupan globaalista vähenemisestä huolimatta tilanne vaihtelee alueittain paljon. Lähi-idän asetuonnin kasvu on hidastunut viimeisellä viisivuotiskaudella, mutta se on silti kasvanut 25 prosenttia, mikä johtuu pääosin Saudi-Arabiasta, Egyptistä ja Qatarista, tilastoista selviää. Kasvu heijastelee Siprin mukaan Persianlahden maiden keskinäistä kilpailua.

Saudi-Arabia on edelleen maailman suurin aseiden tuoja. Sen asetuonti kasvoi 61 prosenttia vuosina 2016–2020. Maan osuus Yhdysvaltain aseviennistä on lähes neljänneksen. Länsimaiden asekauppa Saudi-Arabian kanssa on herättänyt kansainvälistä pahennusta, sillä maan johtama liittouma on pommittanut lähes kuuden vuoden ajan Jemeniä ja myös sen siviilikohteita.

Asekauppa aseet & armeijakauppa

Lue myös

Eu-lippuja ikkunanpokien takana

Sotatarvikkeita rauhanrahastosta

EU:n uusi rauhanrahasto rahoittaa Afrikan maiden armeijoita, jotta terrorismiin voitaisiin puuttua ja puolustusteollisuudella riittäisi asiakkaita. Aseiden viennin riskinä on kuitenkin niiden päätyminen vääriin käsiin, kirjoittaa Ronja Karkinen.
Suomen lippu ison rakennuksen edustalla

Asetuonti Israelista on ongelma

Suomi saattaa hankkia uuden ilmatorjunnan ohjusjärjestelmän Israelista. Se on ongelma, sillä aseostot luovat taloudellisen kannustimen Palestiinalaisalueen miehityksen jatkamiseen ja sotatoimiin, kirjoittaa ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Polvillaan maassa istuvia lapsia, joilla on käsissään kulhoja.

Nälkä hellittää hitaasti

Maailman ravitsemustilanne on kohentunut selvästi 2000-luvun alkuun verrattuna, mutta viime vuosina positiivinen kehitys on hidastunut. Globaalin nälkäindeksin mukaan kymmenessä maassa ollaan ravitsemuksen suhteen hälyttävällä tai äärimmäisen hälyttävällä tasolla.
Keski-ikäinen mies puhuu mikrofoniin valkokankaan edessä.

Dokumentaristi kuvasi pandemiaa pakolaisleirillä – Ahtaissa oloissa kehotukset turvaväleistä olivat huono vitsi

Afganistanilainen dokumentaristi Reza Adib asui perheensä kanssa pakolaisleirillä Kreikassa, kun koronapandemian ensimmäinen aalto iski. Hän taltioi koronakriisin vaikutuksia leirin elämään. Tällä hetkellä Adib asuu Hämeenlinnassa ja työstää dokumenttia kotimaansa elämästä Talebanin valtaannousun jälkeen.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.

Luetuimmat