Uutiset

Kansainvälinen tyttöjen päivä hyväksyttiin YK:ssa

Tyttöjen oikeuksien toteutuminen saavutti historiallisen virstanpylvään, kun YK:n yleiskokous vahvisti kansainvälisen tyttöjen päivän.

Tyttöjen oikeuksien toteutuminen saavutti historiallisen virstanpylvään, kun YK:n yleiskokous vahvisti kansainvälisen tyttöjen päivän. YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään ensi vuodesta alkaen lokakuun 11 päivänä.

Plan Suomen pääsihteeri Riitta Weiste iloitsee saavutuksesta, joka tuo maailmanlaajuista huomiota tyttöjen oikeuksille ja etenkin kehitysmaissa asuvien tyttöjen kohtaamille haasteille.

"Köyhimmissä maissa tytöillä on poikia suurempi riski aliravitsemukseen, nälkään ja sairauksiin. Tytöillä on vähemmän mahdollisuuksia laadukkaaseen koulutukseen ja työuraan. Monissa köyhissä maissa tyttöjen kohtalona on usein avioliitto ennen 15 vuoden ikää, jolloin heidän koulutuksensa jää kesken", Weiste sanoo.

Aloitteen tyttöjen päivän vietosta teki kehitysyhteistyöjärjestö Plan, joka on ajanut sitä vahvasti osana Koska olen tyttö -kampanjaansa.

Tyttöjen päivä on saanut tukea useilta hallituksilta ympäri maailman. YK:ssa tyttöjen päivää on ajanut Kanada, jota on tukenut yli sata jäsenmaata, myös Suomi.

Plan toivoo, että kansainvälinen tyttöjen päivä innostaa kaikkia valtioita edistämään tyttöjen oikeuksia aiempaa tehokkaammin.

Planin mukaan tutkimukset osoittavat, että tyttöjen aseman parantaminen poistaa pysyvästi köyhyyttä ja hyödyttää laajasti yhteisöjä ja yhteiskuntia. Jokainen vuosi, jonka tyttö saa käydä toisen asteen koulua, lisää hänen tulevan perheensä ansioita jopa viidenneksen.

ihmisoikeudetgender

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Mielenosoittajia, Io tifo Aquarius -kyltti

Kysely: Eurooppalaiset toivottavat yhä pakolaiset tervetulleiksi – Unkarilaiset ja puolalaiset nihkeimpiä

Kymmenessä EU-maassa tehdyn tutkimuksen mukaan useimmat kansalaiset kannattavat pakolaisten vastaanottoa mutta eivät hyväksy tapaa, jolla EU on hoitanut pakolaiskysymystä.
Ihmisiä kantamassa tavaroita päänsä päällä

Maailmanpankki: Äärimmäinen köyhyys laskenut ennätysalhaiseksi – Köyhyyden poistaminen kokonaan on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi

YK:n jäsenmaat ovat sopineet poistavansa äärimmäisen köyhyyden kokonaan vuoteen 2030 mennessä. Vaikka köyhyys vähenee, tavoitetta ei tällä vauhdilla saavuteta.
Mies leikkaa metsässä veitsellä kaakaopuun hedelmää

Belizessä elvytetään tuhoutunutta metsää peltometsäviljelyllä – ”Uudistuksiin taivutaan helpommin, kun ilmastonmuutos tuntuu jokaisen elämässä”

Belizessä aloitettu ympäristöhanke tuo elannon tuhansille ja auttaa sopeutumaan ilmastonmuutokseen. Kulottamisen lopettamisen jälkeen villieläimet ovat palaamassa alueelle, mikä on herättänyt haaveita myös ekomatkailusta.