Kansainvälinen "munuaisbasaari" paljastettiin Brasiliassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansainvälinen "munuaisbasaari" paljastettiin Brasiliassa

Ainakin 30 brasilialaista on myynyt toisen munuaisensa kansainväliselle rikolliskoplalle. Elinsiirrot tehtiin Etelä-Afrikassa, ja ostajat tulivat enimmäkseen Israelista, asiaa tutkinut Brasilian Pernambucon osavaltion parlamentaarinen komitea kertoo.

Joulukuussa alkaneiden tutkimusten tuloksena Pernambucon pääkaupungissa Recifessä on pidätetty kaksi Israelin kansalaista ja kuusi brasilialaista. Heidän uskotaan houkutelleen köyhiä ihmisiä myymään munuaisensa, komitean puheenjohtaja, kansanedustaja Raimundo Pimentel, sanoo.

"Luovuttajat" kuljetettiin Etelä-Afrikan Durbanissa toimivaan St. Augustinen sairaalaan. Munuaisten saajat olivat pääosin israelilaisia, joille valtion sairausvakuutus maksaa 63 000 euroon asti korvausta ulkomailla tapahtuneesta terveydenhoidosta.

Ensimmäiset Recifen köyhistä kortteleista värvätyt luovuttajat saivat munuaisestaan 7 900 euroa. Tarjonnan kasvaessa hinta putosi 2 380 euroon, kertoo Pimentel, joka on itse koulutukseltaan kirurgi.

Hän jatkaa selvitysten paljastaneen, että sama liiga etsi munuaisia myös Venäjältä ja Romaniasta. Ostajina oli israelilaisten ohella amerikkalaisia ja iranilaisia.

Brasiliassa tuli 1997 voimaan laki, joka uhkaa ihmiselinten kauppaajaa ja ostajaa kahdeksan vuoden vankeudella. Jos luovuttaja menettää henkensä, muiden tuomiot kovenevat. Omien elintensä myynnistä saa 3-8 vuotta vankeutta.

Laillinen elinluovutus edellyttää vapaaehtoisuutta ja maksuttomuutta sekä normaalien kanavien käyttöä. Vastaanottaja on valittava kiireellisyyden ja yhteensopivuuden perusteella. Tarkoitus on estää markkinat, joilla vain rikkaat pystyvät hankkimaan "varaosia".

Toinen Brasiliassa pidätetyistä israelilaisista on eläkkeellä oleva poliisi Gedalya Tauber. Hän kertoo aloittaneensa luovuttajien etsinnät Recifessä pari vuotta sitten erään maanmiehensä pyynnöstä.

Tauber ei pitänyt puuhaa rikollisena, koska hänen maansa sallii elinluovutukset ulkomailta ja korvaa potilaiden kuluja. Israelin Brasilian-suurlähetystö kiistää maan hallituksen osallisuuden laittomaan elinkauppaan.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia