Uutiset

Kansainvälinen laittoman kalastuksen vastainen sopimus voimaan

EU:n ja 29 muun maan ratifioima sopimus on ensimmäinen juridisesti sitova laitonta kalastusta suitsiva kansainvälinen sopimus.
(Kuva: Bo Eide / CC BY-NC 2.0)

Ensimmäinen juridisesti sitova kansainvälinen sopimus laittoman kalastuksen kitkemiseksi on astunut voimaan eilen sunnuntaina. Uraauurtavaksi luonnehditussa sopimuksessa on mukana EU sekä 29 valtiota.

FAOn johdolla vuonna 2009 hyväksytyn PSMA-sopimuksen tavoitteena on havaita laiton kalastus, estää sen myynti ja jakaa tietoa laittomasti toimivista aluksista globaalisti. Sopimus vaati voimaan tullakseen 25 maan ratifioinnin.

Sopimuksen mukaan satamiin saapuvien ulkomaisten alusten on muun muassa pyydettävä etukäteen lupa ja kerrottava yksityiskohtaisesti esimerkiksi lastina olevasta kalasta. Saapua saa vain satamiin, joissa tehdään tarkastuksia, ja jos alusta epäillään laittomasta kalastuksesta, se voidaan käännyttää. Myös satamiin pääsevät alukset saatetaan tutkia.

"Meillä on nyt voimakas väline, joka auttaa taistelemaan laitonta ja sääntelemätöntä kalastusta vastaan eurooppalaisella ja globaalilla tasolla. Tämä on merkittävä parannus kansainväliseen merihallintoon", kehuu EU:n ympäristökomissaari Karmenu Vella EU-komission tiedotteessa.

Myös ympäristöjärjestö WWF on kommentoinut sopimuksen olevan suuri askel laittoman kalastuksen vastaisessa taistelussa.

Arviot laittoman kalastuksen rahallisesta arvosta vuosittain vaihtelevat noin 10:n ja 21 miljardin euron välillä. Jopa 20–30 prosenttia kalansaaliista on laittomasti kalastettua.

Sopimuksessa mukana olevien valtioiden kalantuonti kattaa yli 62 prosenttia globaalista ja vienti noin 49 prosenttia. Mukana ovat EU:n lisäksi esimerkiksi Australia, Uusi-Seelanti, Yhdysvallat ja Norja. Viimeisimpinä mukaan liittyivät Dominica, Guinea, Sudan, Thaimaa, Tonga ja Vanuatu.

kalastuspolitiikkaEUlakioikeus ja rikos

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät