Kansainvaellukset tulivat jäädäkseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansainvaellukset tulivat jäädäkseen

Haasteiden lisäksi kehityssuunta avaa mahdollisuuksia nujertaa äärimmäinen köyhyys ja jakaa vaurautta nykyistä tasaisemmin, Maailmanpankin ja Kansainvälisen IMF:n raportissa kerrotaan.

(IPS) -- Laaja muuttoliike köyhistä maista rikkaisiin on pysyvä piirre maailmantaloudessa tulevina vuosikymmeninä, arvioi kansainvälisten rahoituslaitosten tuore tutkimus.

Käynnissä ovat huomattavat väestönsiirrot, jotka muokkaavat maailman talouskehitystä. Haasteiden lisäksi kehityssuunta avaa mahdollisuuksia nujertaa äärimmäinen köyhyys ja jakaa vaurautta nykyistä tasaisemmin, Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) raportti kertoo.

Väestökehityksellä on keskeinen rooli tapahtumissa, sanoo väestötieteilijä Joseph Chamie. Yhtäällä väestö kasvaa nopeasti, toisaalla väki vähenee ja ikääntyy. Kaupungistuminen kiihtyy, samoin siirtolaisuus.

"Väestökehitys vaikuttaa kasvavassa määrin sosiaalisiin ja taloudellisiin oloihin, poliittiseen edustuksellisuuteen sekä vaikutusvaltaan ja kansainvälisiin suhteisiin. Päättäjiä asia ei kiinnosta ennen kuin puhkeaa kriisi, kuten nyt Lähi-idän pakolaisvirtojen kasvaessa", Chamie sanoo.

Työikäisten osuus huipussaan

Raportin mukaan työikäisten osuus maailman 7,3 miljardista asukkaasta on nyt huipussaan – 66 prosenttia – ja alkaa jo vähetä.

Vielä 1960-luvulla maapallon väestö kasvoi kahden prosentin tahtia, nyt enää prosentin vuodessa. Ikääntyneiden osuus lähes tuplaantuu ja on arvioiden mukaan 16 prosenttia vuonna 2050. Lasten lukumäärä vakiintuu noin kahteen miljardiin.

Vaikka väestökehitys vaihtelee rajusti maittain, kaikki voivat hyötyä siitä. ”Oikealla politiikalla tämä väestöpoliittisen muutoksen aikakausi voi toimia taloudellisen kasvun moottorina”, sanoo Maailmanpankin pääjohtaja Jim Yong Kim.

Jos vanhenevan väestön maat osaavat ottaa pakolaiset ja siirtolaiset mukaan taloudelliseen toimintaan, kaikki hyötyvät, Kim vakuuttaa. "Kokemus osoittaa, että siirtolaiset tekevät kovasti työtä ja tuovat enemmän verotuloja kuin kuluttavat sosiaalipalveluina", hän sanoo.

Kaikkien parhaaksi

Tutkimuksen mukaan yli 90 prosenttia maailman köyhyydestä keskittyy alhaisen tulotason maihin, joiden väestö on nuorta ja kasvaa nopeasti. Se tarkoittaa myös työikäisen väestön huomattavaa kasvua.

Samaan aikaan yli kolme neljäsosaa vauraudesta syntyy hyvätuloisissa alhaisen syntyvyyden maissa, joissa työikäisten osuus kutistuu ja vanhusten määrä kasvaa.

Ennusteiden mukaan enemmistö maapallon väestöstä asuu vuonna 2030 vähiten kehittyneissä maissa. Se tarkoittaa muuttovirtojen jatkumista.

"Raportissa analysoitu väestökehitys asettaa tulevina vuosina perustavanlaatuisia haasteita päätöksentekijöille kautta maailman", kommentoi IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde.

Sekä kansallisessa että kansainvälisessä keskustelussa joudutaan etsimään yhteistyömuotoja, joiden avulla väestökehitys ja siirtolaisvirrat koituvat kaikkien parhaaksi, hän sanoo.

Isis pelkää aivovuotoa

(IPS) -- Lähi-idän pakolaistilanteeseen liittyy myös käänteinen puoli. Äärijärjestö Isis houkuttelee alueelleen lääkäreitä, opettajia ja muuta ammattiväkeä eikä halua päästää heitä Eurooppaan.

Wall Street Journalin mukaan osia Irakista ja Syyriasta hallitseva Isis on huolissaan aivovuodosta alueeltaan.

"He vakuuttavat, että muuttoliike on salaliitto Isisiä vastaan ja että alueen asukkaita pitkään nöyryyttäneet Euroopan maat haluavat orjuuttaa heidät uudelleen", eräs Mosulin asukas kertoi lehdelle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia