Uutiset

Kansa kannattaa yhä kehitysyhteistyötä

Enemmistö suomalaisista pitää kehitysyhteistyötä rikkaiden maiden velvollisuutena, käy ilmi ulkoministeriön kyselystä.
(Kuva: Oxfam International / cc 2.0)

Kaksi kolmesta suomalaisesta pitäisi kehitysyhteistyömäärärahat ennallaan, ulkoasiainministeriön teettämästä vuosittaisesta kyselytutkimuksesta selviää. Talouskriisistä huolimatta asenteet eivät ole juuri muuttuneet edellisvuosiin nähden.

Neljä viidestä Taloustutkimuksen tekemään tutkimukseen osallistuneista piti kehitysyhteistyötä melko tärkeänä tai erittäin tärkeänä.

39 prosenttia kannatti kehitysyhteistyömäärärahojen nostamista 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta.

Kehitysyhteistyö on enemmistön mielestä tärkeää siksi, että rikkailla mailla on velvollisuus auttaa kehitysmaita. Toiseksi yleisin vastaus oli, että kehitysyhteistyöllä ehkäistään köyhyyttä ja nälkää.

"Olen ilahtunut, että taloudellisesti huonot ajat eivät tämän enempää vaikuta ihmisten asenteisiin", totesi kehitysministeri Heidi Hautala tutkimusraportin julkistustilaisuudessa tiistaina.

Tutkimuksen mukaan 48 prosenttia suomalaisista uskoo, että kehitysyhteistyöllä on vaikutusta mutta se ei yksin riitä.

"Näin mekin ajattelemme. Uudessa hallitusohjelmassa korostetaan yhä enemmän sitä, että myös muiden politiikan osa-alueiden pitäisi olla sopusoinnussa kehitystavoitteiden kanssa", Hautala sanoi.

Hän mainitsi esimerkkinä maatalouden ja kansainvälisen kaupan.

Taloustutkimus haastatteli kyselyä varten tuhatta yli 15-vuotiasta suomalaista toukokuussa.

 

0,7-tavoite yhä tähtäimessä

Vaikka suomalaiset tutkimuksen mukaan pitävät kehitysyhteistyötä tärkeänä, Suomi on kaukana YK:n suosituksesta nostaa kehitysyhteistyömäärärahojen osuus 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta. Vuosina 2013–2014 kehitysapu jäädytetään euromääräisesti kuluvan vuoden tasolle, mikä tulee vaikuttamaan avun osuuteen bruttokansantulosta.

Kehitysyhteistyöhön käytettyyn BTKL-osuuteen myös lasketaan nyt muitakin kuluja kuin kehitysapua, sillä Suomi on laskenut kehitysmaille kuuluvan ilmastorahoituksen kehitysyhteistyöksi.

Hautala toivoi tiedotustilaisuudessa päästöhuutokaupasta saatavia tuloja paikkaamaan rahavajetta, koska "0,7 on myös luotettavuuden ja aktiivisuuden mitta." 

Suomi on pyrkimässä YK:n turvallisuusneuvostoon, ja Hautalan mukaan niissäkin keskusteluissa Suomen sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin nousee esiin.

"Hallitus on poliittisesti sitoutunut siirtämään päästöhuutokaupasta tulevia varoja kehitysyhteistyöhön. Siksi on tärkeää että hallitus lunastaa lupauksensa," Hautala lisäsi.

Päästöhuutokaupasta saatavien tulojen määrää ei kuitenkaan vielä tiedetä, eikä rahaa ole konkreettisesti korvamerkitty kehitysyhteistyöhön.

kehitysyhteistyömaataloushallintokauppa Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Omelijoita ompelukoneidensa takana tehtaassa

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta

Kehityttyvien maiden resursseista iso osa menee velkojen korkoihin, kun niitä tarvittaisiin koronakriisistä kärsivien ihmisten auttamiseen, sanoo Botswanan entinen kauppaministeri Bogolo Joy Kenewendo.
Puolilähikuva naisesta

Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään

Keniassa naisia suljetaan ulos poliittisesta päätöksenteosta pitämällä kokouksia öisin ja päättämällä asioista ”poikien klubeissa”, sanoo Nairobin maakuntakokouksen entinen edustaja Asha Abdi. Koronan vuoksi politiikan tasa-arvoon tähtäävät aloitteet ovat jääneet taka-alalle.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.

Tuoreimmat

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta
Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”
Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö
Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa
Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon
Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”