Kansa kaduille Swazimaassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansa kaduille Swazimaassa

Demokratialiikehdintä laajenee diktaattorikuninkaan hallitsemassa Etelä-Afrikan naapurissa.

Swazimaassa demokratiaa vaativat voimat ovat kutsuneet kansalaisia mielenilmauksiin. Edellisen kerran swazimaalaiset osoittivat mieltään 18.3, mutta järjestäjät odottavat, että liikehdintä laajenee ja haastaa entistä vakavammin vallanpitäjät.

Swazimaata hallitsee Afrikan viimeinen absoluuttinen monarkia. Kuningas Mswati III, jolla on 13 vaimoa, elää ylellistä elämää, vaikka väestön suuren enemmistön on tultava toimeen mitättömillä tuloilla. Yli 70 prosenttia kansalaisista kuluttaa alle 0,7 euroa päivässä. Julkisen sektorin työntekijöiden palkkoja on supistettu rajusti valtion talouden tasapainottamiseksi.

Poliittiset puolueet ovat olleet kiellettyjä vuodesta 1973 lähtien. Oppositiotoimintaa tukahdutetaan pidätyksin ja viime ajoiltakin on tietoja pidätettyjen kiduttamisesta.

Kuninkaan valitsemaa Swazimaan hallitusta johtava pääministeri Barnabas Dlamini ilmoitti torstaina, että hallitus on kieltänyt  suunnitellun mielenilmauksen laittomana. Dlamini ilmoitti, että hallitus on määrännyt turvallisuusjoukot kaduille mielenosoituspäiväksi "säilyttääkseen lain ja järjestyksen". Swazimaan turvallisuusjoukot ovat tunnettuja raaoista ja keinoja kaihtamattomista otteistaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia