Kännykän sosiaaliset kustannukset esiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kännykän sosiaaliset kustannukset esiin


Kännykkäsi todellinen hinta?
–kampanja pureutuu elektroniikkateollisuuden käyttämien
mineraalien alkuperään. Kannettavan elektroniikan akuissa
käytettävistä mineraaleista valtaosa on peräisin Kongon aseellisten ryhmien hallussaan pitämistä kaivoksista.

Kongon sisällissotaa ruokkivat elektroniikkateollisuuden tarvitsemat metallit. Kuvassa wolframiittikaivos Kailossa. (Kuva: Julian Harnes/flickr)

Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkoston Changemakerin Kännykkäsi todellinen hinta? –kampanja lanseerattiin 4.4. tempauksella Helsingin keskustassa. Sen jälkeen vetoomukseen on kerätty allekirjoituksia eri kesäjuhlilla verkoston kesäkiertueella. Vetoomukseen on kerätty tähän mennessä jo yli 2000 nimeä.

Kännykkäsi todellinen hinta? –kampanja pureutuu elektroniikkateollisuuden käyttämien mineraalien alkuperään. Kannettavan elektroniikan akuissa käytettävistä mineraaleista osaa esiintyy vain muutamissa paikoissa maapallolla. Näitä mineraaleja ostetaan pääasiassa Kongosta erilaisten aseellisten ryhmittymien ylläpitämistä kaivoksista.

Kongon pitkittyneen sisällissodan ja mineraalikaivosten välillä on suora yhteys. Changemaker vaatii, että elektroniikkayhtiöt selvittävät tuotanto- ja toimitusketjunsa, jotta kuluttajalla on mahdollisuus välttää epäeettistä elektroniikkaa. Changemaker vaatii elektroniikkayhtiöitä myös asettamaan alihankkijoidensa kriteerit siten, että mineraaleja ostetaan vain sellaisista kaivoksista, jotka eivät ole aseellisten ryhmittymien hallussa.

Changemaker toteuttaa kampanjaa yhteistyössä Reilun Kaupan Puolesta ry:n sekä Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen kanssa.

Lisätietoja kampanjasta Changemakerin sivuilla.

Vetoomuksen voi allekirjoittaa osoitteessa www.makeitfair.fi/vetoomus

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia