Kanadan havumetsiin luvassa valtava suojelualue | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kanadan havumetsiin luvassa valtava suojelualue

Vuosikymmeniä kestänyt taistelu Kanadan
havumetsistä näyttää päättyvän. Metsäyhtiöt ja ympäristöliike
sitoutuivat toukokuun puolivälissä suunnittelemaan yhdessä metsien
suojelua ja kestävää käyttöä.

Vuosikymmeniä kestänyt taistelu Kanadan havumetsistä näyttää päättyvän. Metsäyhtiöt ja ympäristöliike sitoutuivat toukokuun puolivälissä suunnittelemaan yhdessä metsien suojelua ja kestävää käyttöä.

Sopimus kattaa kaksi kertaa Saksan kokoisen alueen (720 000 neliökilometriä) Kanadan boreaalista eli pohjoista havumetsävyöhykettä.

"Tämä on koko planeettamme mittavin luonnonsuojelusopimus", neuvotteluihin osallistuneiden ympäristöjärjestöjen tiedottaja ja Kanadan Greenpeacen metsäkampanjan vetäjä Richard Brooks sanoo.

Boreaalinen metsävyöhyke kiertää koko maapallon Pohjoisnavan alapuolella, ja siihen kuuluu valtaosa Suomenkin metsistä. Se on maapallon laajin jäljellä oleva metsäekosysteemi ja suurin hiilivarasto.

Pääasiassa mäntyä ja kuusta kasvava Kanadan havumetsävyöhyke on kaikkiaan yli viiden miljoonan neliökilometrin laajuinen. Siitä on aiemmin suojeltu 8-10 prosenttia.

"Tämä on paras ja viimeinen tilaisuutemme pelastaa metsäkaribu, suojella pysyvästi laajoja metsäaloja ja aloittaa kestävä metsätalous", Brooks hehkuttaa.

Kiristyneen kilpailun ahdistama Kanadan metsäteollisuus panostaa nyt ympäristöystävällisyyteen.

"Ainoa tie menestykseen on edistyksellisyys ympäristöasioissa", alan teollisuusliiton johtaja Avrim Lazar vakuuttaa.

Sopimukseen liittyi 21 metsäyhtiötä ja 9 johtavaa ympäristöjärjestöä, joilla on nyt kolme vuotta aikaa laatia kattava toimintasuunnitelma.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia