Uutiset

Kanadan havumetsiin luvassa valtava suojelualue

Vuosikymmeniä kestänyt taistelu Kanadan
havumetsistä näyttää päättyvän. Metsäyhtiöt ja ympäristöliike
sitoutuivat toukokuun puolivälissä suunnittelemaan yhdessä metsien
suojelua ja kestävää käyttöä.
Vuosikymmeniä kestänyt taistelu Kanadan havumetsistä näyttää päättyvän. Metsäyhtiöt ja ympäristöliike sitoutuivat toukokuun puolivälissä suunnittelemaan yhdessä metsien suojelua ja kestävää käyttöä.

Sopimus kattaa kaksi kertaa Saksan kokoisen alueen (720 000 neliökilometriä) Kanadan boreaalista eli pohjoista havumetsävyöhykettä.

"Tämä on koko planeettamme mittavin luonnonsuojelusopimus", neuvotteluihin osallistuneiden ympäristöjärjestöjen tiedottaja ja Kanadan Greenpeacen metsäkampanjan vetäjä Richard Brooks sanoo.

Boreaalinen metsävyöhyke kiertää koko maapallon Pohjoisnavan alapuolella, ja siihen kuuluu valtaosa Suomenkin metsistä. Se on maapallon laajin jäljellä oleva metsäekosysteemi ja suurin hiilivarasto.

Pääasiassa mäntyä ja kuusta kasvava Kanadan havumetsävyöhyke on kaikkiaan yli viiden miljoonan neliökilometrin laajuinen. Siitä on aiemmin suojeltu 8-10 prosenttia.

"Tämä on paras ja viimeinen tilaisuutemme pelastaa metsäkaribu, suojella pysyvästi laajoja metsäaloja ja aloittaa kestävä metsätalous", Brooks hehkuttaa.

Kiristyneen kilpailun ahdistama Kanadan metsäteollisuus panostaa nyt ympäristöystävällisyyteen.

"Ainoa tie menestykseen on edistyksellisyys ympäristöasioissa", alan teollisuusliiton johtaja Avrim Lazar vakuuttaa.

Sopimukseen liittyi 21 metsäyhtiötä ja 9 johtavaa ympäristöjärjestöä, joilla on nyt kolme vuotta aikaa laatia kattava toimintasuunnitelma.

suojelumetsät Kanada

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista