Kambodžassa otetaan käyttöön uusi keino aliravitsemuksen hoidossa – Kalakeksistä toivotaan apua tuhansille lapsille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kambodžassa otetaan käyttöön uusi keino aliravitsemuksen hoidossa – Kalakeksistä toivotaan apua tuhansille lapsille

Aliravitsemusta hoidetaan usein pähkinä- ja maitopohjaisella tuotteilla. Kambodžassa ryhdytään käyttämään kalapohjaista vaihtoehtoa, sillä se on halvempi ja sopii paremmin paikalliseen ruokakulttuuriin.

Nainen pitää vohvelia syövää lasta sylissään.

Kambodžalaislasten aliravitsemusta ryhdytään hoitamaan kalavohvelilla. Kuva: Unicef Cambodia.

Kambodžassa ryhdytään käyttämään kalapohjaista keksivälipalaa vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivien lasten hoitamiseksi. 

Tarkoituksena on luoda vaihtoehto tavallisesti aliravitsemuksen hoidossa käytetyille pähkinä- ja maitopohjaisille tuotteille kalapohjaisella Nutrix-vohvelikeksillä.

”Käyttämällä tuotetta, joka on muovattu paikallisen maun ja mieltymysten mukaiseksi, voimme vaikuttaa aliravitsemukseen Kambodžassa. -- Nutrix voi myös toimia esimerkkinä muille alueen maille, koska Kambodža ei ole ainoa Etelä-Aasian maa, joka kärsii korkeasta lasten aliravitsemuksesta”, sanoo ranskalaisen kestävän kehityksen instituutin IRD:n professori Frank Wieringa YK:n lastenjärjestön Unicefin tiedotteessa.

Unicef, IRD, Kambodžan hallitus ja niiden yhteistyökumppanit ovat kehittäneet ja testanneet tuotetta viiden vuoden ajan.

Maailmalla aliravitsemusta hoidetaan yleisesti esimerkiksi maapähkinätahna-annoksilla. Kambodžassa haluttiin kuitenkin kokeilla kalavaihtoehtoa, sillä muiden terapeuttisten ruokien käyttö on maassa tutkimusten mukaan vähäistä. Kalakeksin taas toivotaan sopivan lasten makuun paremmin, sillä kala on alueella yleisesti käytetty ruoka. 

Lisäksi kalakeksiä voidaan valmistaa paikallisesti, mikä laskee hintaa noin 20 prosenttia. Toiveissa on, että tuotteen avulla maan hallitus voi auttaa hoitamaan 25 000:tä aliravittua lasta vuodessa. 

Noin 2,6 prosenttia kambodžalaislapsista kärsii vakavasta akuutista aliravitsemuksesta, jonka oireisiin kuuluu muun muassa selvä alipainoisuus, lihasten surkastuminen ja turvonneet jäsenet. Kuolinriski on yhdeksänkertainen tavalliseen lapseen verrattuna. Lisäksi kahdeksan prosenttia kambodžalaislapsista kärsii kohtalaisesta akuutista aliravitsemuksesta. 

Yhteensä Aasian ja Tyynenmeren alueella noin viiden miljoonan alle 5-vuotiaan arvioidaan kärsivän vuosittain vakavasta akuutista aliravitsemuksesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia