Kambodzan hirmuhallitsijat vihdoin oikeuteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kambodzan hirmuhallitsijat vihdoin oikeuteen


Kauan odotettu oikeudenkäynti punakhmerien
hirmuhallinnon entisiä johtajia vastaan alkaa pian Kambodžassa.
Maolaiset punakhmerit surmasivat valtakaudellaan 1975-1979 lähes kaksi
miljoonaa kambodžalaista.




Kauan odotettu oikeudenkäynti punakhmerien hirmuhallinnon entisiä johtajia vastaan alkaa pian Kambodžassa. Maolaiset punakhmerit surmasivat valtakaudellaan 1975-1979 lähes kaksi miljoonaa kambodžalaista.

Syytetyt joutuvat kansainvälisen tuomioistuimen eteen, jonka Kambodžan hallitus perusti YK:n
avustuksella. Kambodžalaiset ja kansainväliset tuomarit vannoivat virkavalansa kaksi vuotta sitten ja aika on kulunut todistajien kuulemisessa ja todisteiden keräämisessä.

Ensimmäisenä tuomiolle joutuu Kaing Guek Eav, punakhmerien pahamaineisen pidätys- ja kidutuskeskuksen Tuol Slengin entinen johtaja. Hänen syyllisyydestään ei ole epäselvyyttä, joten oikeudenkäynti tulee sujumaan joustavasti. Sen odotetaan alkavan syyskuussa ja jatkuvan vuoden 2009 alkuun.

Sen jälkeen oikeuden eteen astuvat punakhmerien toiseksi tärkein johtaja Noun Chea, entisen Demokraattisen Kambodžan valtiojohtaja Khieu Samphan, entinen ulkoministeri Ieng Sary ja hänen vaimonsa, entinen sosiaaliministeri Ieng Thirith.

Punakhmerien johtaja Pol Pot kuoli 1998.

Hirmuhallinnon aikana lähes kaksi miljoonaa kambodžalaista menehtyi, mikä oli neljäsosa maan väestöstä. Uhrit joko teloitettiin tai he kuolivat pakkotyöhön ja nälkään.

 

Tavoitteena rehellinen oikeudenkäynti

Oikeudenkäynnin alkaminen on helpotus kambodžalaisille, jotka ovat arvostelleet tuomioistuinta hitaudesta ja byrokraattisuudesta. Arvostelu luo tuomioistuimelle paineita taata reilu ja puolueeton oikeudenkäynti. Erityisesti syytettyjen oikeutta valittaa tuomiostaan voidaan pitää hitautena.

Myös syytettyjen terveys aiheuttaa paineita. He ovat iäkkäitä ja kambodžalaiset pelkäävät heidän kuolevan ennen tuomion langettamista.

"Olemme tietoisia hitaudesta, mutta ongelmana on päästä eteenpäin vaarantamatta oikeudenkäynnin rehellisyyttä", tuomioistuimen tiedottaja Helen Jarvis sanoo.

Kambodžan dokumentaatiokeskuksen johtaja Youk Chhang kertoo, että tuomarit pitävät välttämättömänä kansainvälisten oikeusnormien noudattamista.

"Niitä saatetaan noudattaa Bosnian tapauksessa, jossa paikallinen väestö on vihamielistä ja syytettyjä on vaikea tavoittaa. Mutta täällä on toisin. Paikallinen väestö kannattaa oikeudenkäynnin järjestämistä. Todisteita on runsaasti", Youk Chhang sanoo.

 

Järjestöt pelkäävät korruptiota

Monien paikallisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden mukaan tuomioistuin on edistynyt hyvin, kun

Punakhmerien valtakaudella kaksi miljoonaa kambodzalaista menehtyi

ottaa huomioon tapauksen mittasuhteet ja monimutkaisuuden. Tuomioistuin on osa Kambodžan oikeusjärjestelmää ja käyttää maan lakeja.

"Monet viivytykset johtuvat juuri tästä. Maassa ei ole selkeää oikeudenkäyntimenetelmää edes yksinkertaisille tapauksille, puhumattakaan näin mutkikkaasta tapauksesta", tuomioistuimen edustaja Rupert Skilbeck sanoo.

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt pelkäävät kuitenkin, että maan heikko tuomarikunta ja rehottava korruptio voivat vaikuttaa oikeudenkäynteihin.

Järjestöt ovat väittäneet henkilöstön palkkaamisessa olleen puutteellisuuksia ja joidenkin korkeaan asemaan nimitettyjen joutuneen maksamaan lahjuksia tuntemattomille lähteille. YK ei tarkastuksessa löytänyt näyttöä lahjuksista, mutta syytökset jatkuvat ja ne vähentävät ulkomaisten hallitusten halukkuutta rahoittaa tuomioistuimen toimintaa.

"Syytökset ovat olleet perustelemattomia. Myös hallintotapaamme on arvosteltu ja sitä olemmekin korjanneet", Jarvis toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia