Kambodža ottamassa käyttöön tiukkaa järjestölakia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kambodža ottamassa käyttöön tiukkaa järjestölakia

Uusi laki saattaisi antaa viranomaisille mahdollisuuden kieltää mielivaltaisesti järjestöjen toiminta.

Kambodža on viemässä parlamenttinsa hyväksyttäväksi järjestölakia, joka järjestöjen pelkojen mukaan rajoittaisi vakavasti niiden toimintaa maassa. Luonnos on valmisteltu salassa, mutta sen uskotaan muistuttavan vuonna 2011 muotoiltua lakiluonnosta, joka lopulta hyllytettiin kansainvälisen ja kotimaisen painostuksen seurauksena.

"Kambodža tarvitsee lainsäädännöllistä uudistusta suojellakseen ihmisoikeuksia, ei uusia välineitä niiden rikkomiseen", kritisoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Aasian-johtaja Brad Adams.

Kambodžan pääministeri Hun Sen ilmoitti huhtikuussa maan järjestölain uudistamisesta. Hänen mukaansa järjestöt toimivat "lain ulkopuolella" ja "tekevät, mitä huvittaa" – muun muassa kannattavat oppositiota. Hänen mukaansa järjestöt keksivät tarinoita ihmisoikeusloukkauksista saadakseen rahoitusta.

Laki on määrä lähettää maan parlamenttiin huomenna perjantaina. Järjestöjen mukaan uutta lakia ei edes tarvittaisi, sillä nykyinen laki ajaa jo asiansa. Niiden ulkomaiden hallitukselle viime viikolla lähettämän avoimen kirjeen mukaan uusi laki uhkaisikin sananvapautta ja kokoontumisen vapautta.

Lakiluonnosta ei myöskään ole julkistettu. Mediatietojen mukaan se kuitenkin sallisi viranomaisten kieltävän mielivaltaisesti järjestöjen rekisteröinnin tai lopettavan niiden toiminnan, jos ne kritisoivat hallitusta. Voice of America -uutispalvelun mukaan se myös vaatisi järjestöjä raportoimaan toimistaan säännöllisesti hallitukselle. Myös ulkomaisten järjestöjen olisi rekisteröidyttävä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia