Kalastajavaltiot sopivat tonnikalan suojelusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kalastajavaltiot sopivat tonnikalan suojelusta

Tonnikala on lähes loppuun kalastettu etenkin sushikaupan takia, mutta paikoin kiintiöitä kasvatetaan yhä.

Tyynenmeren kalastusvaltiot ovat päässeet sopimukseen uusista idäntonnikalan kalastuskiintiöistä.

Uudet määräykset edellyttävät kalastuksen pysyvän alle vuosien 2002–2004 keskimääräisen tason. Jos kalastuskiintiö ylittyy, ylitetty määrä vähennetään seuraavan vuoden kiintiöstä. Sopimus saatiin aikaan tonnikalansuojeluun pyrkivän Western & Pacific Fisheries Commission (WCPFC) -kalastuskomissoin istunnossa joulukuun alussa.

Idäntonnikala on lähes loppuun kalastettu tuottoisan sushikaupan vuoksi. Tutkijoiden mukaan sitä on jäljellä enää neljä prosenttia sen alkuperäisestä määrästä. Nyt elinkaarensa lopussa oleva pieni lisääntymiskykyinen kanta pitää lajia yllä, kertoo Alfred "Bubba" Cook, ympäristöjärjestö WWF:n Länsi- ja Keski-Tyynenmeren tonnikalaohjelman päällikkö Environment News Service -uutistoimistolle.

WWF on tyytyväinen WCPFC:n päätökseen, mutta sen mukaan sekään ei välttämättä pelasta tonnikaloja. Myös muut tonnikalalajit ovat uhanalaisia, se muistuttaa.

Tyynellämerellä kalastettavat idäntonnikalat kuuluvat sinievätonnikaloihin, joita on kolmea lajia. Niistä suurin ja samalla uhanalaisin on Atlantin tonnikala. Sen suurimmat saaliit kalastetaan Välimerestä, joka on maailman tärkein sinievätonnikalan lähde. Uhanalaisuudesta huolimatta kansainvälinen Atlantin tonnikalojen suojelukomissio ICCAT päätti marraskuussa kasvattaa Välimeren kalastuskiintiötä. Kiintiö kasvaa vuosittain lähes 20 prosenttia seuraavien kolmen vuoden aikana.

WWF varoittaa liian optimistisista tonnikalan elpymisen odotuksista. Teollisuus ja kalastusvaltiot haluavat lisätä saalistusta välittämättä tutkijoiden varoituksista, järjestö sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia