Kaksikymmentä vuotta raiskauksia Itä-Kongossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kaksikymmentä vuotta raiskauksia Itä-Kongossa

Ruandan kansanmurhasta selvinnyt Leah Chishugi on koonnut kirjan Etelä-Kivun maakunnan naisten kokemasta väkivallasta ja raiskauksista.

Leah Chishugi kiersi syksyllä 2008 Itä-Kongossa Etelä-Kivun maakunnan kylissä. Chishugin tapaamat sadat naiset kertoivat hänelle kohta kaksikymmentä vuotta jatkuneesta väkivallasta: raiskauksista, raakuuksista, ryöstöistä, nöyryytyksistä.

Kylissä Chishugi kohtasi enimmäkseen naisia, sillä miehet oli tapettu. Osa naisista eli yksin, koska raiskattuina heillä ei ollut paluuta perheeseensä. Raiskaus oli myös tuhonnut monen tytön neitsyyden ja siten mahdollisuuden päästä avioon. Ja moni sairasti hiv/aidsia.

Itä-Kongossa taistellaan alueen luonnonvaroista: kullasta, tinasta ja koltaanista, jota käytetään muiden muassa matkapuhelimissa. Kapinallisjoukkioiden ohella väkivallasta ovat vastuussa myös Kongon virallisen armeijan sotilaat.

Vaikka alueella on ollut YK:n rauhanturvaajia, Chishugi ei arvosta niiden työtä. Viime syksynä Luvungin kylässä Pohjois-Kivussa vähintään 200 naista joukkoraiskattiin kolmen päivän aikana YK:n rauhanturvaajien tieten.

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia