Kaivosmiehen työttömyys vie Botswanassa elannon muiltakin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kaivosmiehen työttömyys vie Botswanassa elannon muiltakin

Koko yhteiskunta joutuu koville Botswanassa,
kun maan taloutta pyörittävät timanttikaivokset sulkevat oviaan tai
supistavat tuotantoaan.

Koko yhteiskunta joutuu koville Botswanassa, kun maan taloutta pyörittävät timanttikaivokset sulkevat oviaan tai supistavat tuotantoaan.

"Kaikki kärsivät nyt. Kyse ei ole vain kaivostyöläisistä, lama koettelee myös ympärillämme olevia ihmisiä", valittaa Christian Motsamai, joka toimi työnjohtajana Orapan timanttikaivoksella.

Kun kaivoksilla meni hyvin, moni niiden työntekijä palkkasi apulaisia kotiinsa.

"Minulla oli kaksi kotiapulaista, joista toinen hoiti lastamme ja toinen kotiamme. Lisäksi kaksi paimenpoikaa katsoi karjani perään. Nyt minulla ei enää ole varaa maksaa heille", Motsamai kertoo.

Eteläisessä Afrikassa sijaitseva vajaan kahden miljoonan asukkaan Botswana on kohonnut köyhimpien maiden kastista keskituloiseksi juuri timanttiensa ansiosta. Ne ovat tuoneet noin kolmanneksen kansantuotteesta ja jopa 80 prosenttia vientituloista.

Pätkätyöläiset kärsivät


Timanttialan suuryhtiö Debswana on nyt ilmoittanut sulkevansa Pohjois-Botswanassa sijaitsevat Orapan ja Damtshaan kaivokset vuoden loppuun mennessä ja supistavansa tuotantoa useimmilla muilla.

Yhtiö purki saman tien lähes tuhannen työntekijän sopimukset, mutta sulkemisten vaikutus ulottuu paljon laajempaan joukkoon. Ammattijärjestöön kuuluvan Motsamain mukaan määräaikaisia työntekijöitä ei edes mainita yhtiön tiedonannoissa.

"Tilanne on tällä kaivoksella ennen kokematon. Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu huomenna, ensi viikolla tai ensi kuussa. Näin hiljaista täällä ei ole ollut koskaan", hän kertoo.

Hämmennys on vallannut myös kaivoksia ympäröivät kylät.

Normaalisti väki hakeutui sadonkorjuun jälkeen määräaikaistöihin kaivoksille, kertoo Kaone Nare Rakopsin kylässä lähellä Letlhakanen kaivosta.

"Se oli osa elämäämme. Tienasimme kaivoksella pätkätöissä rahat maatalouden tuotantopanosten hankkimiseen. Nyt kaivosten työhönottajia ei näy missään", hän jatkaa.

Kauppa hidastunut


Työttömyyden äkillinen kasvu on kiristänyt ilmapiiriä alueella.

"Pienyrittäjien ja näiden työntekijöiden välit ovat tulehtuneet, koska kaikki tietävät, että potkut saaneella ei ole mitään turvaa. Tämä paikka on muuttumassa pienoishelvetiksi", Nare kuvaa.

Tshepo Baitsile myy hedelmiä, vihanneksia ja pikkupurtavaa. "Kolme viime kuukautta ovat olleet todella huonoja. Varastoni yksinkertaisesti mätänevät, kun ostajia ei ole", kauppias sanoo.

"Tilanne on haastava, sillä en ole saanut edes vuokraa maksettua. Ostin osan tuotteistani velaksi ja nyt olen tappiolla", hän jatkaa.

Botswanan kaivostyöläisten ammattiliiton pääsihteeri Jack Tlhagale kertoo, että työntekijöiden edustajat neuvottelevat Debswana-yhtiön kanssa vakituisille mahdollisesti maksettavista irtisanomiskorvauksista.

Osa potkut saaneista ehti kuitenkin pakata tavaransa ja lähteä jo ennen neuvottelujen päättymistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia