Kaivokset uhkaavat wixárikojen pyhiä maita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kaivokset uhkaavat wixárikojen pyhiä maita

Wixárikat on yksi harvoista intiaaniheimoista, joka on säilyttänyt muinaisuskontonsa.

Länsi-Meksikon San Luis Potosín aavikolla elävät wixárika-intiaanit eli huicholit ovat raivoissaan, kun Meksikon valtio on myöntänyt ulkomaisille kaivosyhtiöille louhintalupia heidän pyhille mailleen.

"Valtio haluaa tuhota meidät ja Äiti maan. Presidentti Felipe Calderónin pitää totella lakia", sanoi wixárika, joka oli parinsadan muun kanssa tullut osoittamaan mieltään pääkaupunki Méxicoon.

Mies viittasi siihen, että Meksikon valtio sitoutui vuonna 2008 kansainvälisessä Huauxa Manaka -sopimuksessa suojelemaan wixárikojen kulttuuria.

Valtio on kuitenkin sen jälkeen myöntänyt kanadalaisille First Majestic- ja West Timmins Mining -yhtiöille toimilupia wixárika-intiaanien pyhille maille Wirikutaan.

"Yhtiöt tekevät koeporauksia. Valtio myöntää, että yhtiöt eivät ole jättäneet ympäristövaikutusarvioita, mutta ei silti pura niiden toimilupia", wixárikojen hengellisessä keskuksessa työskentelevä Rodolfo Cossio Candelario sanoo.

Wixárikat on yksi harvoista intiaaniheimoista, joka on säilyttänyt muinaisuskontonsa. Wixárikat uskovat neljään jumaluuteen: maissiin, kotkaan, hirveen ja hallusinogeeniseen peyote-sieneen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia