Kaikki pääsevät kouluun Sambiassa, hallitus lupaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kaikki pääsevät kouluun Sambiassa, hallitus lupaa

Sambia pystyy –YK:n vuosituhattavoitteiden mukaisesti – tarjoamaan peruskoulutuksen maan kaikille lapsille vuoteen 2015 mennessä. Näin lupaa maan hallituksen tuore raportti.

Sambia pystyy – YK:n vuosituhattavoitteiden mukaisesti tarjoamaan peruskoulutuksen maan kaikille lapsille vuoteen 2015 mennessä. Näin lupaa maan hallituksen tuore raportti.

Peruskoulun seitsemännelle luokalle pääsevien määrä nousi 64:stä 83 prosenttiin vuosina 20002006.

"Tämä on hyvän koulutuspolitiikan tulosta", YK:n kehitysohjelman johtaja Aeneas Chuma sanoo.

Sambia on uudistanut koulutusta tarjoamalla ilmaisen peruskoulun kaikille lapsille ja hajauttamalla päätösvaltaa määrärahojen käytöstä koulutasolle.

Pahin ongelma on opettajien puute. Joissakin maaseudun kouluissa on 60 oppilasta opettajaa kohden. Moni opettaja kieltäytyy työskentelemästä maaseudulla ja ottaa mieluummin työpaikan paremmin maksavassa yksityiskoulussa kaupungissa.

"Elämä maaseudulla on sietämätöntä, eikä opettajia pitäisi syyttää siitä, että he kieltäytyvät työskentelemästä siellä. On epäoikeudenmukaista, että hallitus lähettää nuoria opettajia syrjäseuduille", nuori peruskoulun opettaja Freddie Chongo valittaa.

 

Haussa 5 000 uutta opettajaa

Sambialaiset opettajat allekirjoittavat valmistuttuaan lupauksen työskennellä siellä, missä heidän panostaan tarvitaan. Lupaus ei vielä ole sitova, mutta opetusministeriö pyrkii saamaan siitä lakisääteisen.

Opettajien työhaluja heikentää myös maaseudun koulurakennusten huono kunto.

Koulutukseen käytetään Sambian vuoden 2008 budjetista 15 prosenttia. Rahaa käytetään muun muassa 5 000 uuden opettajan palkkaamiseen.

Pitkät koulumatkat haittaavat tai estävät lasten koulunkäyntiä maaseudulla. Välimatkat vaikeuttavat myös oppimateriaalien jakamista maaseudun kouluihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia