Jyrkkä homolaki etenee Ugandassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jyrkkä homolaki etenee Ugandassa

Ugandan parlamentin loppuvuodesta hyväksymä laki institutionalisoi seksuaalivähemmistöjen syrjintää entisestään, pelkäävät ihmisoikeusjärjestöt.

Kansainväliset ja ugandalaiset ihmisoikeusjärjestöt ovat vedonneet Ugandan presidentti Yoweri Museveniin, jotta tämä torjuisi maan parlamentin joulukuun lopussa hyväksymän tiukan homovastaisen lain.

"Presidentti Musevenin on käytettävä veto-oikeuttaan estääkseen tämän jyrkästi syrjivän lainsäädännön voimaantulon, joka on hyökkäys ihmisoikeuksia vastaan ja pitää pilkkanaan Ugandan perustuslakia", Amnesty Internationalin Aster van Kregten toteaa järjestön tiedotteessa.

Homoseksuaaliset suhteet ovat olleet Ugandassa kiellettyjä jo ennen lakiuudistusta, mutta uusi laki tiukentaa rangaistuksia entisestään ja kriminalisoi myös niin kutsutun homoseksuaalisuuden edistämisen. Aiemmassa luonnoksessa mukana ollut kuolemantuomiorangaistus törkeästä homoseksuaalisuudesta oli nyt hyväksytyssä versiossa muutettu elinkautisrangaistukseksi.

YK:n ihmisoikeuskomissaarin toimisto muistuttaa Ugandan valtion olevan perustuslakinsa nojalla ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten osapuolena velvoitettu suojelemaan kaikkia ihmisiä, myös seksuaalivähemmistöjä.

"Hallituksella on oikeudellinen velvoite estää syrjintä, eivätkä he voi viedä perusoikeuksia pois tietyiltä ihmisiltä sillä perusteella, että enemmistö ei hyväksy heitä", toimiston edustaja Ravina Shamdasani sanoo.

Ihmisoikeusjärjestöt pelkäävät, että parlamentissa hyväksytty laki paitsi institutionalisoi jo ennestään marginalisoituneisiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvaa syrjintää, se hankaloittaa myös ihmisoikeusaktivistien, terveyden alan ammattilaisten ja yhteisöjen johtajien toimintaa sekä vaikeuttaa hi-viruksen vastaista kamppailua.

Järjestöt ovat työskennelleet Ugandan homovastaista lakia vastaan jo vuodesta 2009 lähtien, kun lakialoite esiteltiin. Aiemmin myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on kritisoinut lakialoitetta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia