”Julkisen keskustelun pitää perustua faktoihin” – Uusi komitea ryhtyy sorvaamaan informaatio- ja demokratiajulistusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”Julkisen keskustelun pitää perustua faktoihin” – Uusi komitea ryhtyy sorvaamaan informaatio- ja demokratiajulistusta

YK:n ihmisoikeusjulistus täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan maailma tarvitsee myös informaatio- ja demokratiajulistuksen muun muassa laatujournalismin vähenemisen takia.

Kolme kättä pystyssä kynä kädessä

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mielestä maailma tarvitsee informaation ja demokratian julistuksen. Kuva: Adolfo Lujan / CC BY-NC-ND 2.0.

Sananvapausjärjestö Toimittajat ilman rajoja (RFS) on perustanut komitean, jonka tavoitteena on luoda kansainvälinen informaation ja demokratian yleismaailmallinen julistus.

Järjestön mukaan julistus tarvitaan muun muassa informaation poliittisen kontrolloinnin, yksityisten intressien vaikutusvallan, laatujournalismin vähenemisen sekä demokratian pelisääntöjen vastaisesti toimivien yritysten vuoksi. Julistus on ajankohtainen myös YK:n ihmisoikeusjulistuksen 70-vuotisjuhlavuoden vuoksi.

”Demokratioiden luottamuskriisi sekä itsevaltaisten hallintojen kasvava vaikutusvalta asettavat vapauden, harmonian ja rauhan vakavaan vaaraan. Ihmiskunnan hyvinvoinnin takia julkisen keskustelun pitää perustua faktoihin, jotka ilmaistaan ja tulkitaan vapaasti”, järjestön lausunnossa todetaan.

Julistus loisi periaatteet, asettaisi päättäjille tavoitteita ja tekisi hallinnollisia ehdotuksia. Tavoitteena on sitoumus, jossa olisivat mukana niin yritykset, valtiot kuin kansalaisyhteiskuntakin.

RSF on lähettänyt valtioiden johtajille aiheesta kirjeen, ja se toivoo niitä mukaan prosessiin marraskuussa, jolloin vietetään ensimmäisen maailmansodan päättymisen satavuotismuistopäivää, järjestetään Pariisin rauhanfoorumi sekä internetin hallintofoorumi.

Julistuksen tekoa varten perustetun riippumattoman komitean on määrä saada työnsä valmiiksi kahdessa kuukaudessa. 25-jäsenistä komiteaa johtavat Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2003 saanut iranilainen ihmisoikeusaktivisti Shirin Ebadi sekä RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire. Mukana ovat myös Nobelin talouspalkinnon saaneet Joseph Stiglitz ja Amartya Sen, kirjailija Mario Vargas Llosa sekä YK:n entinen ihmisoikeusvaltuutettu Navi Pillay.

Paneelin on määrä saada työnsä valmiiksi kahdessa kuukaudessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia