Journalistiliitto vaatii Politkovskajan murhan selvittämistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Journalistiliitto vaatii Politkovskajan murhan selvittämistä

Suomen Journalistiliitto suosittelee että sen jäsenet kunnioittavat Anna Politkovskajan muistoa hetken hiljaisuudella tiistaina iltapäivällä. Murhattu toimittaja Anna Politkovskaja haudataan tiistaina 10.10. klo
12.30 Suomen aikaa.

Suomalaiset kollegat ovat järkyttyneinä ottaneet vastaan tiedon meillä hyvin tunnetun ja arvostetun toimittaja Anna Politkovskajan murhasta.

- Politkovskajan murha on kova isku sananvapaudelle ja journalismille, sanoo Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen.

- Journalistiliitto vaatii Venäjän viranomaisilta rikoksen viipymätöntä ja perinpohjaista selvittämistä.

Murha on työssään kuolleiden journalistien yleisin kuolinsyy maailmalla eikä suurin osa murhaajista koskaan jää kiinni. Usein heitä ei edes yritetä saada vastuuseen teoistaan.

-Tämä rankaisemattomuuden kulttuuri on saatava murtumaan, sanoo Nieminen.

Venäjä on toimittajalle
aarallinen maa


Sananvapaustilanne ei ole Venäjällä parantunut viime aikoina. Journalistien kokema uhkailu, väkivalta ja vangitsemiset ovat suuri ongelma. Viimeksi maassa murhattiin journalisti Jevgeni Gerasimenko vain pari kuukautta sitten, heinäkuun 26. päivänä Saratovissa.

Merkittäviä viranomaisten toimintaa arvostelleita toimittajia on maassa murhattu aikaisemminkin.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päätti syyskuun lopulla ottaa käsittelyyn valitukset epäselvyyksistä korruptiota tutkineen toimittaja Dimitri Kholodovin vuonna 1994 tapahtuneen murhan tutkinnassa.

Toinen viranomaisten korruptiota tutkinut toimittaja Larisa Yudina murhattiin vuonna 1998. Kolme ihmistä on tuomittu, mutta murhan tilaajista ei vieläkään ole tietoa.

Yhdysvaltalaisen CPJ-järjestön mukaan Venäjä on 15 viime vuoden aikana ollut journalisteille maailman komanneksi vaarallisin maa, Irakin ja Algerian jälkeen. Venäjällä on vuoden 1992 jälkeen tapettu 42 journalistia ja enemmistö rikoksista on yhä ratkaisematta.

Synkkä lauantai
ournalistien turvallisuudelle


Lauantaina murhatiin myös kaksi saksalaistoimittajaa Pohjois-Afganistanissa. Saksan radiolle ja televisiolle työskennelleistä toimittajista toinen oli mies ja toinen nainen.

Kansainvälisten Isaf-joukkojen tiedottajan mukaan toimittajat olivat aluksi työskennelleet Isaf-joukkojen kanssa, mutta lähteneet myöhemmin omin päin matkaamaan Pohjois-Afganistanin Baghlanin maakunnasta naapurimaakuntaan Bamianiin.

Heidät oli ammuttu telttaan, ampujia ei ole tavoitettu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia