Uutiset

Journalistiliitto vaatii Politkovskajan murhan selvittämistä

Suomen Journalistiliitto suosittelee että sen jäsenet kunnioittavat Anna Politkovskajan muistoa hetken hiljaisuudella tiistaina iltapäivällä. Murhattu toimittaja Anna Politkovskaja haudataan tiistaina 10.10. klo
12.30 Suomen aikaa.

Suomalaiset kollegat ovat järkyttyneinä ottaneet vastaan tiedon meillä hyvin tunnetun ja arvostetun toimittaja Anna Politkovskajan murhasta.

- Politkovskajan murha on kova isku sananvapaudelle ja journalismille, sanoo Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen.

- Journalistiliitto vaatii Venäjän viranomaisilta rikoksen viipymätöntä ja perinpohjaista selvittämistä.

Murha on työssään kuolleiden journalistien yleisin kuolinsyy maailmalla eikä suurin osa murhaajista koskaan jää kiinni. Usein heitä ei edes yritetä saada vastuuseen teoistaan.

-Tämä rankaisemattomuuden kulttuuri on saatava murtumaan, sanoo Nieminen.

Venäjä on toimittajalle
aarallinen maa


Sananvapaustilanne ei ole Venäjällä parantunut viime aikoina. Journalistien kokema uhkailu, väkivalta ja vangitsemiset ovat suuri ongelma. Viimeksi maassa murhattiin journalisti Jevgeni Gerasimenko vain pari kuukautta sitten, heinäkuun 26. päivänä Saratovissa.

Merkittäviä viranomaisten toimintaa arvostelleita toimittajia on maassa murhattu aikaisemminkin.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päätti syyskuun lopulla ottaa käsittelyyn valitukset epäselvyyksistä korruptiota tutkineen toimittaja Dimitri Kholodovin vuonna 1994 tapahtuneen murhan tutkinnassa.

Toinen viranomaisten korruptiota tutkinut toimittaja Larisa Yudina murhattiin vuonna 1998. Kolme ihmistä on tuomittu, mutta murhan tilaajista ei vieläkään ole tietoa.

Yhdysvaltalaisen CPJ-järjestön mukaan Venäjä on 15 viime vuoden aikana ollut journalisteille maailman komanneksi vaarallisin maa, Irakin ja Algerian jälkeen. Venäjällä on vuoden 1992 jälkeen tapettu 42 journalistia ja enemmistö rikoksista on yhä ratkaisematta.

Synkkä lauantai
ournalistien turvallisuudelle


Lauantaina murhatiin myös kaksi saksalaistoimittajaa Pohjois-Afganistanissa. Saksan radiolle ja televisiolle työskennelleistä toimittajista toinen oli mies ja toinen nainen.

Kansainvälisten Isaf-joukkojen tiedottajan mukaan toimittajat olivat aluksi työskennelleet Isaf-joukkojen kanssa, mutta lähteneet myöhemmin omin päin matkaamaan Pohjois-Afganistanin Baghlanin maakunnasta naapurimaakuntaan Bamianiin.

Heidät oli ammuttu telttaan, ampujia ei ole tavoitettu.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset