Uutiset

Journalistien vaaran vuosi 2005

Vuosi 2005 näytti taas journalistin ammatin vaarallisuuden

Joulukuun alussa 48 journalistia ja avustajaa tappanut lento-onnettomuus Iranissa nosti työssä kuolleiden journalistien määrän taas uuteen ennätykseen vuonna 2005. Alan työturvallisuutta edistävän INSI:n (International News Safety Institute) tietojen mukaan työnsä vuoksi kuoli viime vuonna 146 journalistia ja avustajaa 28 maassa. Edellinen ennätys tehtiin vuonna 2004, jolloin kuoli 117 kollegaa.

Lento-onnettuuden lisäksi vuoden aikana menetti työtehtävissä henkensä 98 journalistia ja heidän avustajaansa. Heistä 36 tapettiin Irakissa, jossa on maaliskuun 2003 jälkeen kuollut jo 100 journalistia ja avustajaa, suurin osa irakilaisia paikallistoimittajia. Yhdysvaltalaisen lehdistönvapausjärjestö CPJ:n tietojen mukaan ainakin kahdeksan toimittajaa siepattiin Irakissa ennen kuin heidät teloitettiin. Vuonna 2004 tällaisia tapauksia oli vain yksi.

Irakin jälkeen vaarallisin maa oli Filippiinit, jossa tapettiin 10 journalistia. Sri Lankassa ja Pakistanissa kuoli kummassakin neljä ja Kolombiassa, Haitilla, Brasiliassa, Afganistanissa ja Meksikossa kussakin kolme.

Suurin osa uhreista kuoli väkivaltaisesti; ainakin 68 luodeista, seitsemän pommin uhrina, kolme pahoinpitelyyn ja kahdelta katkaistiin Irakissa kaula. Yli 70 oli tappajien kohteena tekemänsä työn vuoksi, muut kuolivat ristituleen tai muissa sattumanvaraisissa väkivaltaisuuksissa.

CPJ:n mukaan kolme neljästä eri puolilla maailmaa tapetusta toimittajasta murhattiin tarkoituksella työnsä vuoksi ja tappajat joutuvat harvoin vastaamaan teoistaan. Myös INSI kovistelee hallituksia siitä, että toimittajien tappajia ei usein edes yritetä ottaa kiinni.

INSI on journalistijärjestöjen ja työnantajien yhdessä perustama työturvallisuusjärjestö, joka on kevääksi valmistamassa ensimmäistä maailmanlaajuista tutkimusta journalistien työhön liittyvistä kuolemantapauksista. INSI käyttää hyväkseen myös IFJ:n tilastoja ja laskee mukaan journalistien lisäksi myös avustajia, kuten tulkit, järjestäjät ja kuljettajat. Työturvallisuutta edistävänä järjestönä INSI tilastoi myös työhön liittyvät onnettomuustapaukset.

Myös kansainvälinen Reportterit ilman rajoja -järjestö (RSF) kerää tietoja ja arvioi lehdistönvapauden tilaa journalistien kohtelun mukaan. RSF:n laskujen mukaan vuonna 2005 tapettiin 63 toimittajaa ja 5 media-avustajaa.

RSF laski viime vuonna 1 308 fyysistä väkivaltatapausta tai -uhkausta ja 807 journalistin pidätystä. Vuodenvaihteessa 126 journalistia ja 3 avustajaa oli vankilassa 23 eri maassa, kaksi kolmasosaa heistä Kiinassa (32, Kuubassa (24), Eritreassa (17) ja Etiopiassa (13). Toisinajattelevia internet-aktivisteja oli vankilassa 70, lähes kaikki (62) Kiinassa.

RSF laskee myös sensuuritapauksia ja rekisteröi viime vuonna huiman kasvun 1 006 tapauksen edellisvuoden 622 tapauksesta. Tilastopiikistä vastaa Nepalin kuninkaallinen vallankaappaus uutissensuureineen.

Lisätietoja aiheesta mm: INSI, RSF, CPJ, IFEX

Julkaisija: Journalisti

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan