Joulu uhkaa lisätä tyttöjen sukuelinten silpomista Keniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Joulu uhkaa lisätä tyttöjen sukuelinten silpomista Keniassa

Yli neljännes kenialaisnaisista on silvottu. Toimenpiteen teko jouluna lisääntyy, sillä loma-aikana toipuminen on helpompaa.

Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta

Yli 200 miljoonaa naista maailmanlaajuisesti on kokenut sukuelinten silpomisen. Kuva: The home of Fixers, Flickr.com / CC BY-ND 2.0.

Joululoma on vaarallista aikaa Keniassa, sillä silloin monet tytöt joutuvat kokemaan sukuelinten silpomisen. Näin tapahtuu esimerkiksi Lounais-Kenian kisii-yhteisön keskuudessa.

”Vaikka kisii-yhteisöön kuuluvat ovat kristillisiä protestantteja, joulun aikaan liittyvä silpomisuhka ei liity joulunviettoon, vaan siihen, että jouluna tytöt eivät ole koulussa. Lomat ovat kriittistä aikaa”, kertoo alueella kehitysyhteistyötä tekevän Solidaarisuus-järjestön tasa-arvoasiantuntija Maria Väkiparta järjestön tiedotteessa.

Maailman terveysjärjestön mukaan 27 prosenttia 15–49-vuotiaista kenialaistytöistä ja -naisista on kokenut sukuelinten silpomisen, maan tilastokeskuksen mukaan 21 prosenttia. Toimenpidettä harjoittavat tietyt etniset ryhmät, muun muassa somalit, maasait ja kisiit.

Silpominen osuu usein jouluun, koska tytöille jää tällöin aikaa toipua vammoistaan. Joulu on myös perinteisesti erilaisten aikuistumisrituaalien aikaa. Viime vuonna Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi, että osa Luoteis-Kenian kouluista pysyy auki joululoman ajan, jotta sadat silpomista pelkäävät tytöt voisivat jäädä kouluun loman ajaksi.

Silpominen aiheuttaa monia lyhyt- ja pitkäaikaisia terveyshaittoja, kuten kovaa verenvuotoa, tulehduksia ja repeämiä. Pahimmillaan se johtaa kuolemaan.

Kenia kielsi toimenpiteen lailla vuonna 2011, mutta esimerkiksi Solidaarisuuden mukaan laki on johtanut lähinnä siihen, että käytäntö on ajettu maan alle. Väkiparran mukaan lain sijasta tärkeämpi keino onkin vaikuttaa silpomisen syihin.

”Kisii-yhteisössä silpomisen juurisyy on aikuistumisriitissä, jonka tarkoitus on taata tytön siveys. Vanhemmat tekevät raadollisia valintoja tytön avioliittokelpoisuuden takaamiseksi. He haluavat säästää tytöt pilkalta ja eristämiseltä”, hän kertoo.

Solidaarisuus kerää parhaillaan varoja silpomisen vastaiseen työhönsä Lounais-Keniassa. Tavoitteena on kerätä 50 000 euroa 22.12. mennessä. Ensimmäisen kampanjaviikon aikana kerättiin yli kymmenentuhatta euroa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia