Joukko järjestöjä marssi ulos Varsovan ilmastoneuvotteluista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Joukko järjestöjä marssi ulos Varsovan ilmastoneuvotteluista

Järjestöt esittävät myös kovaa kritiikkiä Puolan hallitukselle hiiliteollisuuden ilmastokonferenssin järjestämisestä samanaikaisesti YK:n ilmastokonferenssin kanssa.

Sadat ilmastoaktivistit ja 13 kansalaisjärjestöä marssivat eilen ulos Varsovan ilmastokonferenssista protestina sille, että etenemisen sijaan neuvottelut näyttävät menevän taaksepäin osan isoista teollisuusmaista heikentäessä päästövähennystavoitteitaan.

"On hyvin todennäköistä, että maiden päästövähennyslupaukset ovat Varsovasta lähdettäessä pienempiä kuin sinne mentäessä. Varsovassa oli myös tarkoitus nostaa köyhimmille kehitysmaille erityisen tärkeää ilmastorahoituksen tasoa, mutta edistys tässä on ollut lähinnä symbolista", sanoo WWF Suomen ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas.

Kangas on myös pettynyt tuloksiin neuvotteluraiteesta, jonka tarkoitus on johtaa globaaliin ilmastosopimukseen vuonna 2015 Pariisissa.

WWF:n lisäksi ulosmarssiin osallistuneiden järjestöjen joukossa olivat muun muassa Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC, Greenpeace, Maan ystävät ja Oxfam. Järjestöt painottavat, että ne vetäytyvät vain Varsovan ilmastokokouksesta, mutta eivät koko kansainvälisestä ilmastoneuvotteluprosessista.

Järjestöt arvostelevat myös suurten fossiiliyhtiöiden saamaa runsasta tilaa neuvotteluissa ja syyttävät erityisesti Puolan hallitusta siitä, että tämä käytti neuvotteluita hyväkseen ilmastonmuutoksen ja kivihiilen haittoja vähätelläkseen ja järjesti Maailman hiilijärjestön ilmastokonferenssin Varsovassa samanaikaisesti YK:n ilmastoneuvottelujen kanssa.

Hiilen poliittisille tukitoimille vaaditaan stoppia

Alkuviikosta yli 160 kansalaisjärjestöä ympäri maailman antoi julkilausuman, jossa hallituksia vaaditaan lopettamaan välittömästi hiilen tukemisen energianlähteenä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Julkilausuman mukaan näennäisesti edullisen hiilen käytöstä koituu raskaat kustannukset ihmisille, ympäristölle ja ilmastolle, eikä hiiliteollisuuden ajama niin kutsuttu "puhdas hiili" ole riittävä ratkaisu ongelmiin.

Järjestöt vaativat hallituksia kieltämään uudet hiilivoimalahankkeet sekä keskeyttämään hiilen poliittisen tukemisen ja julkisen rahoittamisen. Kansalaisjärjestöt varoittavat, että mikäli eri puolilla maailmaa suunnitteilla olevat 1 200 hiilivoimalahanketta toteutuvat, ilmasto lämpenee kansainvälinen energiajärjestö IEA:n arvion mukaan jopa kuudella asteella.

Ajatushautomo Overseas Development Instituten mukaan fossiilisia polttoaineita tuetaan vuosittain yli 370 miljardilla eurolla vuosittain, josta rikkaiden teollisuusmaiden osuus on 66 miljardia. OECD:n selvityksen mukaan teollisuusmaissa erityisesti hiiltä verotetaan kevyemmin kuin muita energiamuotoja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia