Uutiset Irakin konflikti

Jopa miljoona voi joutua pakenemaan Irakista

Punainen Risti varoittaa, että jopa miljoona ihmistä voi joutua pakenemaan kiihtyneiden taisteluiden keskeltä Irakista. Samaan aikaan Suomessa yhä harvemmalle irakilaiselle myönnetään turvapaikka.
(Kuva: United States Forces / CC BY-NC-ND 2.0)

Punainen Risti varoittaa, että jopa miljoona ihmistä voi joutua pakenemaan Irakista, kun taistelut Mosulissa ovat kiihtyneet. Isis ja Irakin armeijan joukot ovat taistelleet kaupungin hallinnasta.

"Tilanne on epävarma, mutta meidän täytyy varautua pahimpaan. On todennäköistä, että taistelut kiihtyvät, erityisesti Mosulissa. Satojatuhansia ihmisiä voi hyvin joutua lähtemään lähiviikkoina ja kuukausina, sanoo Punaisen Ristin Lähi-idän johtaja Robert Mardini.

Vaikka taistelut ovat vuoden aikana kiihtyneet Irakissa, on Maahanmuuttovirasto (Migri) tiukentanut linjaansa turvapaikan saamisen edellytyksistä Suomessa.

Viime toukokuussa ulkomaalaislaista poistettiin humanitaarisen suojelun kategoria, joka on voitu myöntää, jos henkilö ei ole voinut palata kotimaahan tai pysyvään asuinmaahan huonon turvallisuustilanteen tai ympäristökatastrofin vuoksi. Lisäksi Maahanmuuttovirasto on tarkentanut toissijaisen suojelun myöntämisen perusteita Irakin maalinjauksessa, jossa otetaan huomioon maan tai alueen turvallisuustilanne. Näin irakilaisille toissijaista suojelua ei nykytilanteessa myönnetä pelkästään hakijan kotipaikan tilanteen perusteella.

Vaikka turvallisuustilanne katsotaan heikoksi, on henkilö voitu palauttaa Irakiin, jos hänelle ei koidu vakavaa henkilökohtaista vaaraa tai hänellä on mahdollisuus maan sisäiseen pakoon.

Maahanmuuttoviraston mukaan Mosulin tilanne ei aiheuta muutosta maahanmuuttolinjauksessa tällä hetkellä, mutta tilannetta seurataan.

"Meille voi mistä tahansa tässä maailman tilanteessa tulla suuri määrä turvapaikanhakijoita. Emme me mitenkään erityisesti ole varautuneet Mosulista tuleviin turvapaikanhakijoihin. Migri seuraa Irakin tilannetta ja päivitämme linjaa sen mukaan", kommentoi Maahanmuuttovirasto.

Punaisen Ristin mukaan maassa on 3,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista ja olot ovat pakolaisleireillä epäinhmilliset.

Kansainvälinen yhteisö Suomi mukaan lukien on myöntänyt lisätukea Irakille. Suomi myönsi yhteensä kymmenen miljoonaa euroa, joka käytetään miinanraivaukseen, äärijärjestö Isisiltä vapautettujen alueiden jälleenrakennukseen sekä humanitaariseen apuun.

Näin tehdään mahdolliseksi irakilaisten paluu koteihinsa kestävällä tavalla, ulkoministeriö tiedottaa.

pakolaisetkonfliktiturvallisuus Irak Punainen Risti

Lue myös

Irakin Mosulin raunioita, taustalla moskeija

Mosul on yhä raunioina vuosi valtauksen jälkeen – ”Suurin osa tuesta tulee ihmisiltä itseltään”

Irakin hallituksen joukot valtasivat Mosulin kaupungin Isisiltä viime vuoden heinäkuussa. Järjestöjen mukaan alueelle ei ole saatu riittävästi apua. Sadat tuhannet elävät yhä pakolaisina ja palanneet joutuvat elämään raunioiden keskellä.
Kaksi lasta auton taakaluukussa

Paluu kotiseudulle arveluttaa monia Irakin pakolaisia

Isisin kukistumisesta huolimatta moni irakilainen pakolainen on yhä leirillä. Maahan jääneet räjähteet, tuhoutuneet kodit ja kostouhka ovat syynä siihen, ettei moni halua palata.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennus.

”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua

Marokon armeija ja Länsi-Saharan itsenäisyysliike Polisario ovat ottaneet yhteen Guergueratin raja-alueella, ja nyt alueella pelätään konfliktin eskaloitumista. ”Meille ei ole ollut rauhasta mitään hyötyä”, sanoo Polisarion Suomen edustaja Baida Embarec Rahal.
Aukio, jonka keskellä veistos ja ympärillä pilvenpiirtäjiä.

Kysely: YK on luotetuin kansainvälinen instituutio – Ylpeys omasta maasta ei estä uskoa kansainväliseen yhteistyöhön

YK on luotetumpi instituutio kuin EU tai Yhdysvallat, selviää tuoreesta, 25 maata kattavasta kyselytutkimuksesta. Erityisen luottavaisia ovat nuoret.
Taskulaskin ja kolikoita.

Afrikka menettää vuosittain noin 50 miljardia dollaria laitonta pääomaa – Pääomapaon kitkemiseksi tarvitaan niin paikallisia kuin kansainvälisiäkin toimia

Afrikassa on tehostettava verohallintoa ja vero-oikeudenmukaisuuden toteutumista esimerkiksi progressiivisen verojärjestelmän kautta, kirjoittaa Attac ry:n hanketiedottaja Eetu Kukila. Attacin ja Reilu vero ry:n tuoreessa raportissa listataan keinoja pääomapaon estämiseksi.
Mies ottaa verikoetta toisen sormenpäästä.

Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt

Koronaviruspandemia on vaikuttanut myös hiv-epidemian hillitsemiseen, joka kompasteli jo ennen pandemian alkua. Riittämättömät investoinnit ja toimet hiv-epidemiaa ja muita pandemoita vastaan altisti maailman myös koronaviruspandemialle, muistuttaa YK:n hiv-ja aids-ohjelma.
Mopoja ajamassa jonossa kadulla.

Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”

YK:n luoma valtionhallinnon digitaalinen alusta tekee Beninistä yhdessä Viron kanssa maan, jossa yrityksen käynnistäminen tapahtuu nopeimmin maailmassa. EU:ssa aikaa kuluu keskimäärin kolme päivää, New Yorkissa seitsemän päivää.

Tuoreimmat

Kysely: YK on luotetuin kansainvälinen instituutio – Ylpeys omasta maasta ei estä uskoa kansainväliseen yhteistyöhön
Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt
Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”
Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta
Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia
Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Suomen isännöimässä konferenssissa luvattiin Afganistanille 3,3 miljardin dollarin tuki ensi vuodeksi – Summa on aiempaa pienempi, ja maalta vaaditaan tiukkojen ehtojen noudattamista
Koronavirus on hidastanut pakolaisten vastaanottamista ympäri maailman – Normaalivuosinakin vain murto-osa saa uuden kotimaan
Raportti: Järjestötoiminta on yhä ammattimaisempaa, eikä se ole pelkästään hyvä asia – ”Liiallinen riippuvuus rahoittajista voi murentaa järjestöjen kykyä haastaa”, sanoo tutkija