Uutiset Irakin konflikti

Jopa miljoona voi joutua pakenemaan Irakista

Punainen Risti varoittaa, että jopa miljoona ihmistä voi joutua pakenemaan kiihtyneiden taisteluiden keskeltä Irakista. Samaan aikaan Suomessa yhä harvemmalle irakilaiselle myönnetään turvapaikka.
(Kuva: United States Forces / CC BY-NC-ND 2.0)

Punainen Risti varoittaa, että jopa miljoona ihmistä voi joutua pakenemaan Irakista, kun taistelut Mosulissa ovat kiihtyneet. Isis ja Irakin armeijan joukot ovat taistelleet kaupungin hallinnasta.

"Tilanne on epävarma, mutta meidän täytyy varautua pahimpaan. On todennäköistä, että taistelut kiihtyvät, erityisesti Mosulissa. Satojatuhansia ihmisiä voi hyvin joutua lähtemään lähiviikkoina ja kuukausina, sanoo Punaisen Ristin Lähi-idän johtaja Robert Mardini.

Vaikka taistelut ovat vuoden aikana kiihtyneet Irakissa, on Maahanmuuttovirasto (Migri) tiukentanut linjaansa turvapaikan saamisen edellytyksistä Suomessa.

Viime toukokuussa ulkomaalaislaista poistettiin humanitaarisen suojelun kategoria, joka on voitu myöntää, jos henkilö ei ole voinut palata kotimaahan tai pysyvään asuinmaahan huonon turvallisuustilanteen tai ympäristökatastrofin vuoksi. Lisäksi Maahanmuuttovirasto on tarkentanut toissijaisen suojelun myöntämisen perusteita Irakin maalinjauksessa, jossa otetaan huomioon maan tai alueen turvallisuustilanne. Näin irakilaisille toissijaista suojelua ei nykytilanteessa myönnetä pelkästään hakijan kotipaikan tilanteen perusteella.

Vaikka turvallisuustilanne katsotaan heikoksi, on henkilö voitu palauttaa Irakiin, jos hänelle ei koidu vakavaa henkilökohtaista vaaraa tai hänellä on mahdollisuus maan sisäiseen pakoon.

Maahanmuuttoviraston mukaan Mosulin tilanne ei aiheuta muutosta maahanmuuttolinjauksessa tällä hetkellä, mutta tilannetta seurataan.

"Meille voi mistä tahansa tässä maailman tilanteessa tulla suuri määrä turvapaikanhakijoita. Emme me mitenkään erityisesti ole varautuneet Mosulista tuleviin turvapaikanhakijoihin. Migri seuraa Irakin tilannetta ja päivitämme linjaa sen mukaan", kommentoi Maahanmuuttovirasto.

Punaisen Ristin mukaan maassa on 3,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista ja olot ovat pakolaisleireillä epäinhmilliset.

Kansainvälinen yhteisö Suomi mukaan lukien on myöntänyt lisätukea Irakille. Suomi myönsi yhteensä kymmenen miljoonaa euroa, joka käytetään miinanraivaukseen, äärijärjestö Isisiltä vapautettujen alueiden jälleenrakennukseen sekä humanitaariseen apuun.

Näin tehdään mahdolliseksi irakilaisten paluu koteihinsa kestävällä tavalla, ulkoministeriö tiedottaa.

pakolaisetkonfliktiturvallisuus Irak Punainen Risti

Lue myös

Irakin Mosulin raunioita, taustalla moskeija

Mosul on yhä raunioina vuosi valtauksen jälkeen – ”Suurin osa tuesta tulee ihmisiltä itseltään”

Irakin hallituksen joukot valtasivat Mosulin kaupungin Isisiltä viime vuoden heinäkuussa. Järjestöjen mukaan alueelle ei ole saatu riittävästi apua. Sadat tuhannet elävät yhä pakolaisina ja palanneet joutuvat elämään raunioiden keskellä.
Kaksi lasta auton taakaluukussa

Paluu kotiseudulle arveluttaa monia Irakin pakolaisia

Isisin kukistumisesta huolimatta moni irakilainen pakolainen on yhä leirillä. Maahan jääneet räjähteet, tuhoutuneet kodit ja kostouhka ovat syynä siihen, ettei moni halua palata.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sotilas EU-lipun vieressä.

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista

Vasta perustetun Euroopan rauhanrahaston kautta myös suomalaisten verorahoja voidaan jatkossa käyttää vaikkapa Sahelin alueen turvallisuusjoukkojen aseistamiseen. EU perustelee aseellisen tuen tarvetta muun muassa koulutusoperaatioiden tehostamisella, mutta kriitikoiden mukaan unioni on lähtenyt vaaralliselle, kovan turvallisuuden tielle.
Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.
Puna-valko-vihreä lippu ja muita lippuja liehuu pilvenpiirtäjän edessä.

Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja

Vaikea kuivuus on ajanut Madagaskarin eteläosat ruokakriisiin. Sekä ruokavarastot että siemenvilja on syöty, ja nyt ihmiset turvautuvat epätoivoisiin keinoihin.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.
Nainen työpöydän ääressä kirjoittamassa.

Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee

Naisvaltainen ala ja naispotilaiden tarpeet jäävät usein huomiotta. Se on yksi syy siihen, että maailmassa on liian vähän kätilöitä, selviää Unfpan raportista.

Tuoreimmat

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista
Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen
Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja
Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan
Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee
Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”
Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”