Uutiset Irakin konflikti

Jopa miljoona voi joutua pakenemaan Irakista

Punainen Risti varoittaa, että jopa miljoona ihmistä voi joutua pakenemaan kiihtyneiden taisteluiden keskeltä Irakista. Samaan aikaan Suomessa yhä harvemmalle irakilaiselle myönnetään turvapaikka.
(Kuva: United States Forces / CC BY-NC-ND 2.0)

Punainen Risti varoittaa, että jopa miljoona ihmistä voi joutua pakenemaan Irakista, kun taistelut Mosulissa ovat kiihtyneet. Isis ja Irakin armeijan joukot ovat taistelleet kaupungin hallinnasta.

"Tilanne on epävarma, mutta meidän täytyy varautua pahimpaan. On todennäköistä, että taistelut kiihtyvät, erityisesti Mosulissa. Satojatuhansia ihmisiä voi hyvin joutua lähtemään lähiviikkoina ja kuukausina, sanoo Punaisen Ristin Lähi-idän johtaja Robert Mardini.

Vaikka taistelut ovat vuoden aikana kiihtyneet Irakissa, on Maahanmuuttovirasto (Migri) tiukentanut linjaansa turvapaikan saamisen edellytyksistä Suomessa.

Viime toukokuussa ulkomaalaislaista poistettiin humanitaarisen suojelun kategoria, joka on voitu myöntää, jos henkilö ei ole voinut palata kotimaahan tai pysyvään asuinmaahan huonon turvallisuustilanteen tai ympäristökatastrofin vuoksi. Lisäksi Maahanmuuttovirasto on tarkentanut toissijaisen suojelun myöntämisen perusteita Irakin maalinjauksessa, jossa otetaan huomioon maan tai alueen turvallisuustilanne. Näin irakilaisille toissijaista suojelua ei nykytilanteessa myönnetä pelkästään hakijan kotipaikan tilanteen perusteella.

Vaikka turvallisuustilanne katsotaan heikoksi, on henkilö voitu palauttaa Irakiin, jos hänelle ei koidu vakavaa henkilökohtaista vaaraa tai hänellä on mahdollisuus maan sisäiseen pakoon.

Maahanmuuttoviraston mukaan Mosulin tilanne ei aiheuta muutosta maahanmuuttolinjauksessa tällä hetkellä, mutta tilannetta seurataan.

"Meille voi mistä tahansa tässä maailman tilanteessa tulla suuri määrä turvapaikanhakijoita. Emme me mitenkään erityisesti ole varautuneet Mosulista tuleviin turvapaikanhakijoihin. Migri seuraa Irakin tilannetta ja päivitämme linjaa sen mukaan", kommentoi Maahanmuuttovirasto.

Punaisen Ristin mukaan maassa on 3,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista ja olot ovat pakolaisleireillä epäinhmilliset.

Kansainvälinen yhteisö Suomi mukaan lukien on myöntänyt lisätukea Irakille. Suomi myönsi yhteensä kymmenen miljoonaa euroa, joka käytetään miinanraivaukseen, äärijärjestö Isisiltä vapautettujen alueiden jälleenrakennukseen sekä humanitaariseen apuun.

Näin tehdään mahdolliseksi irakilaisten paluu koteihinsa kestävällä tavalla, ulkoministeriö tiedottaa.

pakolaisetkonfliktiturvallisuus Irak Punainen Risti

Lue myös

Irakin Mosulin raunioita, taustalla moskeija

Mosul on yhä raunioina vuosi valtauksen jälkeen – ”Suurin osa tuesta tulee ihmisiltä itseltään”

Irakin hallituksen joukot valtasivat Mosulin kaupungin Isisiltä viime vuoden heinäkuussa. Järjestöjen mukaan alueelle ei ole saatu riittävästi apua. Sadat tuhannet elävät yhä pakolaisina ja palanneet joutuvat elämään raunioiden keskellä.
Kaksi lasta auton taakaluukussa

Paluu kotiseudulle arveluttaa monia Irakin pakolaisia

Isisin kukistumisesta huolimatta moni irakilainen pakolainen on yhä leirillä. Maahan jääneet räjähteet, tuhoutuneet kodit ja kostouhka ovat syynä siihen, ettei moni halua palata.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.