Joka kymmenes pikkulapsi jäi ilman rokotetta viime vuonna | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Joka kymmenes pikkulapsi jäi ilman rokotetta viime vuonna

Noin 12,9 miljoonaa pikkulasta ei saanut viime vuonna ollenkaan rokotusta hengenvaarallisia tauteja vastaan. Konfliktimaissa rokotekattavuus on jopa alle 50 prosenttia.

Kuusikuukautinen lapsi saa polio-rokotteen Etiopiassa.

Kuusikuukautinen vauva saa polio-rokotteen osana kansallista rokotekampanjaa Etiopiassa. Kuva: Sewunet / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0.

Lähes joka kymmenes eli noin 12,9 miljoonaa vuonna 2016 syntynyttä lasta ei saanut viime vuonna ollenkaan rokotusta, tiedottavat UNICEF ja Maailman terveysjärjestö WHO.

Nämä lapset ovat jääneet ilman suojaa esimerkiksi hengenvaarallisia tauteja, kuten kurkkumätää, jäykkäkouristusta ja hinkuyskää vastaan. 6,6 miljoonaa lasta, jotka saivat edellä mainitut rokotteet, jäivät ilman vahvisterokotteita.

”Ilman rokotteita jääneet lapset jäivät todennäköisesti myös ilman muita terveydenhoitopalveluita. Jos haluamme kasvattaa rokotuskattavuutta, meidän täytyy tavoittaa myös tällä hetkellä tavoittamattomissa olevat lapset. Jokainen kontakti terveydenhoitopalveluiden kanssa täytyy nähdä mahdollisuutena antaa rokotus”, sanoo WHO:n rokoteohjelman johtaja Jean-Marie Okwo-Bele.

Rokotuskattavuus jäi viime vuonna alle 50 prosentin Etelä-Sudanissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Nigeriassa, Guineassa, Somaliassa, Syyriassa, Tšadissa ja Ukrainassa. Lähes jokaisessa näistä maista on parhaillaan käynnissä aseellinen konflikti.

WHO muistuttaa, että rokottaminen on yksi kustannustehokkaimmista tavoista pitää lapset terveinä ja ne pelastavat vuosittain 2-3 miljoonan lapsen hengen. Globaali rokotekattavuus on jäänyt kuitenkin junnaamaan 86 prosenttiin, eikä se ole noussut siitä sitten vuoden 2009.

Lisää uusi kommentti