Uutiset Terveys

Joka kymmenes pikkulapsi jäi ilman rokotetta viime vuonna

Noin 12,9 miljoonaa pikkulasta ei saanut viime vuonna ollenkaan rokotusta hengenvaarallisia tauteja vastaan. Konfliktimaissa rokotekattavuus on jopa alle 50 prosenttia.
Kuusikuukautinen lapsi saa polio-rokotteen Etiopiassa.
Kuusikuukautinen vauva saa polio-rokotteen osana kansallista rokotekampanjaa Etiopiassa. (Kuva: Sewunet / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0)

Lähes joka kymmenes eli noin 12,9 miljoonaa vuonna 2016 syntynyttä lasta ei saanut viime vuonna ollenkaan rokotusta, tiedottavat UNICEF ja Maailman terveysjärjestö WHO.

Nämä lapset ovat jääneet ilman suojaa esimerkiksi hengenvaarallisia tauteja, kuten kurkkumätää, jäykkäkouristusta ja hinkuyskää vastaan. 6,6 miljoonaa lasta, jotka saivat edellä mainitut rokotteet, jäivät ilman vahvisterokotteita.

”Ilman rokotteita jääneet lapset jäivät todennäköisesti myös ilman muita terveydenhoitopalveluita. Jos haluamme kasvattaa rokotuskattavuutta, meidän täytyy tavoittaa myös tällä hetkellä tavoittamattomissa olevat lapset. Jokainen kontakti terveydenhoitopalveluiden kanssa täytyy nähdä mahdollisuutena antaa rokotus”, sanoo WHO:n rokoteohjelman johtaja Jean-Marie Okwo-Bele.

Rokotuskattavuus jäi viime vuonna alle 50 prosentin Etelä-Sudanissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Nigeriassa, Guineassa, Somaliassa, Syyriassa, Tšadissa ja Ukrainassa. Lähes jokaisessa näistä maista on parhaillaan käynnissä aseellinen konflikti.

WHO muistuttaa, että rokottaminen on yksi kustannustehokkaimmista tavoista pitää lapset terveinä ja ne pelastavat vuosittain 2-3 miljoonan lapsen hengen. Globaali rokotekattavuus on jäänyt kuitenkin junnaamaan 86 prosenttiin, eikä se ole noussut siitä sitten vuoden 2009.

Terveys lapsikuolleisuussairaus/lääkintä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.
YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.
St. Lucian saarivaltio, vuorimaisema

Karibianmeren saarilla yhdenkin ihmisen valinnoilla voi olla vaikutusta ilmastonmuutokseen

Monilla Karibianmeren saarilla on jo koettu, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa käytännössä. Pieni väkimäärä voi kuitenkin olla mahdollisuus ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta.