Johtajien palkkioista närää Yhdysvalloissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Johtajien palkkioista närää Yhdysvalloissa

Myös presidentti Barack Obama on joutunut myöntämään, ettei johtajien palkitsemista ole saatu kuriin, kirjoittaa Carey L. Biron.

(IPS) -- Yritysjohtajien palkkiot ovat jatkaneet nousuaan Yhdysvalloissa lamasta ja sääntely-yrityksistä huolimatta.

Hälyttävä joukko yritysjohtajia ei tuota USA:n taloudelle erityistä lisäarvoa, vaan he imevät siitä huomattavia summia itselleen, Institute for Policy Studies -tutkimuslaitoksen raportti tiivistää.

Laitos tutki 241 sellaisen yritysjohtajan tuloja, jotka ovat olleet 20 viime vuoden aikana 25 parhaiten palkatun johtajan joukossa, ja heidän johtamiensa yhtiöiden menestymistä.

Liki neljännes firmoista lopetti toimintansa tai turvautui valtion tukeen vuosien 2008-2009 rahoituskriisin aikana. Tutkituista johtajista kahdeksan prosenttia sai potkut, mutta niitä pehmensivät keskimäärin 36 miljoonan euron erorahat.

Tutkimukseen osallistunut Sarah Anderson sanoo, että johtajien tolkuton palkitseminen on Yhdysvalloissa niin yleistä, etteivät osakesäästäjät tahdo löytää kohtuullisesti toimivia yrityksiä sijoitussalkkuihinsa.

Ammattiliitto AFL-CIO arvioi, että USA:n 500 suurimman yrityksen johtajat ansaitsivat viime vuonna kukin noin yhdeksän miljoonaa euroa. Vuonna 1993 johtajien palkat olivat 195-kertaiset työntekijöihin verrattuna, mutta 2012 jo 354-kertaiset.

Yhdysvallat sääti kolme vuotta sitten lain, jonka piti hillitä johtajien palkitsemista. Presidentti Barack Obama on joutunut myöntämään, ettei tuloksia näy. Hän sanoi heinäkuussa, että johdon tulot ovat nousseet 40 prosenttia vuodesta 2009, mutta keskivertoamerikkalainen ansaitsee nyt vähemmän kuin 1999.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia