Jemenin rauhanneuvottelut päättyivät tuloksetta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jemenin rauhanneuvottelut päättyivät tuloksetta

YK:n johtamat neuvottelut päättyivät viikonloppuna tuloksettomina ja hallituksen joukot hyökkäsivät kapinallisten alueelle pääkaupunki Sanaan lähistöllä. Maassa vallitsee vakava humanitaarinen kriisi.

(Kuva: Paul Stephens / IRIN / CC BY-NC-ND 2.0)

Jemenin YK:n johdolla käymät rauhanneuvottelut päättyivät viikonloppuna Kuwaitissa tuloksettomina. Taistelut jatkuivat maassa taistelevien huthikapinallisten ja hallituksen joukkojen välillä.

Kapinalliset eivät hyväksyneet rauhansopimusta, sillä siinä ei vaadittu maan istuvan presidentin Abd-Rabbu Mansour Hadin syrjäyttämistä. Presidentin johtama liittouma hyökkäsi neuvotteluiden kaaduttua huthikapinallisten hallussa olevalle alueelle pääkaupunki Sanaan lähistöllä.

Taistelut kiihtyivät maassa syyskuussa 2014 shiialaisten huthikapinalliset ja hallituksen sunnijoukkojen välillä. Maassa on ollut yhteenottoja joukkojen välillä jo vuodesta 2004 lähtien. Saudi-Arabia ryhtyi pommittamaan kapinallisia viime vuonna pääosin sunnimaista koostuvien liittolaistensa kanssa, vaikeuttaen tilannetta entisestään.

Jemenin konfliktin eskaloitumisesta tuli eilen kuluneeksi 500 päivää ja maassa vallitsee humanitaarinen kriisi. Rauhanneuvottelut aloitettiin jo huhtikuussa, mutta toistaiseksi ne ovat olleet tuloksettomia.

Ainakin 6500 tuhatta ihmistä on kuollut, 32 000 haavoittunut ja 3 miljoonaa on paennut kotoaan. 21 miljoonan ihmisen arvioidaan tarvitsevan humanitaarista apua, tiedottaa Norjan pakolaisneuvosto.

Pitkään jatkuneen konfliktin vuoksi Jemenin talous on kriittisessä tilassa ja maa on erittäin riippuvainen humanitaarisesta avusta, joka ei tavoita läheskään kaikkia. Arviolta 14 miljoonaa ihmistä ei saa tarpeeksi ruokaa ja yhtä monelta puuttuu mahdollisuus terveydenhoitoon.

Lisää uusi kommentti