Jemenille luvattiin miljardi euroa lisää apua – poliittinen ratkaisu puuttuu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jemenille luvattiin miljardi euroa lisää apua – poliittinen ratkaisu puuttuu

Avustustoimijat kritisoivat osaa avunantajamaista, jotka antavat Jemenille lisää humanitaarista apua samalla, kun myyvät aseita sitä pommittavalle Saudi-Arabialle.

Avunantajamaat ovat luvanneet Jemenille tänä vuonna lisää humanitaarista apua lähes 1,1 miljardia dollaria, eli runsaat miljardi euroa. Maassa on sisällissodan vuoksi meneillään maailman pahin ruokakriisi, ja Genevessä tällä viikolla pidetyssä konferenssissa oli tarkoitus kerätä lisää rahaa maalle.

YK:n tämänvuotinen Jemenin hätäapuvetoomus oli ennen konferenssia saanut vain 15 prosenttia tarvittavasta rahasta. Konferenssin ansiosta arvioidusta noin 1,9 miljardin euron vajeesta saatiin katettua puolet.

Apua tarvitaan kipeästi, sillä noin 19 miljoonaa ihmistä, lähes kaksi kolmasosaa jemeniläisistä, tarvitsee hätäapua. Tilanne on kärjistynyt runsaat kaksi vuotta sitten alkaneen sisällissodan vuoksi; lisäksi maa oli jo ennen sotaa epävakaa ja rutiköyhä. YK:n pääsihteerin António Guterresin mukaan maassa todistetaan nyt kokonaisen sukupolven nälkiintymistä.

Noin kolme miljoonaa ihmistä on paennut kodeistaan, mikä vaikeuttaa monien elannon hankkimista ja maanviljelyä. Apua on vaikea saada perille tuontirajoitusten ja saartojen vuoksi. Infrastruktuuria on tuhoutunut, ja esimerkiksi terveyspalveluista yli puolet ei ole toiminnassa.

Jemenissä kuolee ehkäistävissä oleviin syihin nyt yksi alle 5-vuotias kymmenen minuutin välein, Guterres totesi.

"Tämä tarkoittaa, että 50 lasta Jemenissä kuolee tämän päivän konferenssin aikana – ja kaikki nämä kuolemat olisi voitu estää", hän sanoi.

Yhteensä lupauksia teki konferenssissa 48 maata, EU, YK:n keskitetty katastrofirahasto sekä neljä avustusjärjestöä. Suomi on YK:n mukaan luvannut noin 1,9 miljoonaa euroa Jemenille tänä vuonna.

Mukana lupauksissa olivat myös Jemeniä pommittavaa liittoumaa johtava Saudi-Arabia, sekä Iso-Britannia ja Yhdysvallat, jotka ovat ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin arvioiden mukaan myyneet Saudi-Arabialle aseita yli viiden miljardin dollarin arvosta konfliktin alkamisen jälkeen.

Avustusjärjestöt ovatkin huomauttaneet ristiriidasta poliittisten toimien ja apusitoumusten välillä, kertoo uutissivusto Devex.

"Vaikka paljon rahaa onkin luvattu, paras tapa ehkäistä nälänhätä Jemenissä on aseiden hiljeneminen ja konfliktin osapuolten palaaminen neuvottelupöytään", muistutti avustusjärjestö Oxfamin Jemenin vanhempi ohjelmajohtaja Shane Stevenson.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia