Jemeniin YK:n korkein hätätilaluokitus | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jemeniin YK:n korkein hätätilaluokitus

80 prosenttia ihmisistä tarvitsee humanitaarista apua keväästä asti kärjistyneen väkivallan vuoksi.

YK ja kansainväliset avustusjärjestöt ovat julistaneet Jemeniin tason 3 hätätilan, joka on kansainvälisen humanitaarisen järjestelmän korkein hätätilaluokitus. Hätätilan on määrä olla voimassa puoli vuotta.

Jemen mukaan lukien hätätilaluokituksen korkeimmassa tilassa on nyt yhteensä neljä maata, Jemenin lisäksi Irak, Syyria ja Etelä-Sudan. Luokitukseen päädyttiin Jemenin maaliskuusta lähtien kärjistyneen väkivallan seurauksena. Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi tuolloin pommittaa maassa vallan kaapanneita shiiakapinallisia. Taisteluissa on mukana myös muun muassa sunnimilitantteja ja paikallisia aseellisia ryhmittymiä. Sovusta neuvoteltiin viime kuussa Genevessä, tuloksetta.

Saudiliittouma on käytännössä saartanut maan ilmatilan ja satamat, mikä on tehnyt humanitaarisen avun ja polttoaineen toimittamisesta äärimmäisen vaikeaa ja nostanut hintoja. YK:n arvion mukaan nyt jo noin 80 prosenttia jemeniläisistä, eli yli 21,1 miljoonaa ihmistä, tarvitsee jonkinlaista humanitaarista apua.

Lähes 13 miljoonaa jemeniläistä elää epävarman ruokaturvan varassa ja yli yhdeksän miljoonan vedensaannissa on vakavia ongelmia, mikä lisää myös tautiriskiä. Maailman terveysjärjestö WHO kertoi jo pari viikkoa sitten, että maassa on denguekuume-epidemia. Terveysjärjestelmän epäillään romahtavan pian, sillä ainakin 160 terveyskeskusta on kiinni. Myös lasten rokottaminen on vähentynyt, kertoi YK:n lastenjärjestö Unicef tiistaina.

Väkivallan seurauksena myös yli miljoona ihmistä on paennut ja taisteluissa on kuollut yli 3 000 ihmistä, joista ainakin toistatuhatta siviilejä. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan myös saudiliittouman ilmaiskuissa on kuollut kymmeniä siviilejä.

YK pyysi muutama viikko sitten hätäapuvetoomuksessaan Jemeniin 1,6:ta miljardia dollaria eli noin 1,4:ää miljardia dollaria, mutta vasta 12 prosenttia on saatu kokoon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia