Järjestöt varoittavat: Kuivuudesta kärsivää Itä-Afrikkaa uhkaa laajamittainen ruokapula – Somalian Puntmaassa vain yksi neljästä lapsesta saa riittävästi ruokaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt varoittavat: Kuivuudesta kärsivää Itä-Afrikkaa uhkaa laajamittainen ruokapula – Somalian Puntmaassa vain yksi neljästä lapsesta saa riittävästi ruokaa

Somaliassa, Ugandassa, Etiopiassa ja Keniassa sadot ovat jäämässä pieniksi ja ruuan hinta on nousussa. Jotta laajamittaiselta katastrofilta vältyttäisiin, hätäapua tarvitaan pian, sanovat Famine Early Warning System Network ja Pelastakaa Lapset.

Kuivunut joen uoma ja kuolleen eläimen jäännökset

Kuivunut joenuoma Somaliassa. Kuivuus uhkaa ajaa Afrikan sarven ruokakriisiin. Kuva: Russell Watkins / Department for International Development.

Afrikan sarvea uhkaa vakava ruokapula, varoittaa nälänhädän merkkejä tarkkaileva Famine Early Warning System Network (FEWSNET). Kuivuuden vuoksi sadot ovat jäämässä pieniksi ja laajamittainen hätäapu on todennäköisesti pian tarpeen.

Pahiten kuivuudesta kärsivät Uganda, Somalia, Kenia ja Etiopia. Alueella on satanut alle puolet keskimääräisestä, joissain osissa vain neljäsosa normaalista määristä. Kuivuus on jo toinen perättäinen, sillä myös loka–joulukuun sateet jäivät tavallista vähäisemmiksi.

Etiopiassa ruuan hinnat ovat valmiiksi normaalia korkeammalla, Ugandassa hinnat ovat nousussa ja Somaliassa niiden odotetaan nousevan. Maissa kärsitään vielä ruokapulasta vuosien 2016–2017 kuivuuden jäljiltä.

Pelastakaa Lasten tuoreen arvion mukaan Somalian itäkärjessä Puntmaassa tällä hetkellä vain yksi neljästä lapsesta saa riittävästi ruokaa. Pahasti aliravittujen lasten mahdollisuudet selvitä ovat huonot, kun kuivuuden seuraukset iskevät maahan toden teolla, järjestö varoittaa.

Pelastakaa Lasten maaliskuisen ruokaturvakyselyn mukaan 73 prosenttia alueen lapsista sai ruokaa korkeintaan kaksi kertaa päivässä. Melkein puolet perheistä kertoi syöneensä edellisten kolmen kuukauden aikana vähemmän kuin aiemmin.

Somalia tarvitsee nopeasti kansainvälistä apua, jotta pahalta katastrofilta vältytään, sanoo Pelastakaa lasten Somalian maajohtaja Timothy Bishop tiedotteessa.

”Somalian väestö ei ole vielä toipunut vuoden 2017 kuivuudesta. Nyt heitä on kohtaamassa uusi vakava humanitaarinen kriisi. Jollemme toimi välittömästi, tulevina viikkoina ja kuukausina lapset joutuvat kärsimään.”

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia