Järjestöt vaativat puuttumista Meksikon ihmisoikeusongelmiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt vaativat puuttumista Meksikon ihmisoikeusongelmiin

Meksikossa puolisotilaallisten joukkojen hyökkäyksessä kuolleen Jyri Jaakkolan ystävät muistelivat tämän työtä Helsingissä ja Turussa torstaina. Niin suomalaiset kuin meksikolaisetkin kansalaisjärjestöt vaativat, että kahden rauhanaktivistin kuolemaan johtanut hyökkäys selvitetään perusteellisesti.

Meksikossa puolisotilaallisten joukkojen hyökkäyksessä kuolleen Jyri Jaakkolan ystävät muistelivat tämän työtä Helsingissä ja Turussa torstaina. Niin suomalaiset kuin meksikolaiset kansalaisjärjestötkin vaativat, että kahden rauhanaktivistin kuolemaan johtanut hyökkäys selvitetään perusteellisesti.

”On huolestuttavaa, että nyt myös ulkopuoliset ihmisoikeustarkkailijat, jotka ovat Oaxacassa turvaamassa paikallisten aktivistien työtä, ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi", sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osaston maakohtaisen työn asiantuntija Anu Tuukkanen järjestön tiedotteessa.

Tuukkanen korostaa, että viranomaisten on kannettava vastuu kiihtyvästä väkivallasta Oaxacan alueella. Paikallisviranomaiset ovat jo vuosien ajan olleet haluttomia tutkimaan Oaxacassa tapahtuvia vakavia ihmisoikeusloukkauksia.

Amnesty vaatii myös Suomea toimimaan ihmisoikeuspuolustajien työn turvaamiseksi ja rankaisemattomuuden lopettamiseksi Meksikossa. Meksikon suurlähettilään on järjestön mukaan annettava selvitys Oaxacassa tapahtuneesta hyökkäyksestä.

Tapauksen selvittämistä vaativat monien suomalaisjärjestöjen ohella myös muun muassa meksikolaiset Protectorado Mexicana Para Los Derechos Humanos sekä VOCAL.

"Omisti elämänsä kestävälle kehitykselle"

Tiistaina 27.4. kuollut Jyri Jaakkola oli Meksikon Oaxacan osavaltiossa ihmisoikeustarkkailijana Uusi Tuuli ry:n ja SIPAZ-järjestön tehtävissä. Hän oli matkalla puolisotilaallisten joukkojen ahdistelemaan San Juan Copalan intiaanikylään, kun joukot hyökkäsivät kohti tarkkailijoita. Jaakkolan lisäksi myös toinen aktivisti, meksikolainen Beatriz Carino Trujillo, ammuttiin. Yli kymmenen ihmistä loukkaantui, ja useita on kateissa.

33-vuotias Jaakkola toimi pitkään niin ympäristö- kuin ihmisoikeusaktivistinakin. Hän oli mukana muun muassa maailmankauppaliikkeessä, Uusi Tuuli ry:ssä, Meksikon ihmisoikeustilanteesta tiedottavassa Toinen Meksiko -hankkeessa sekä Hyökyaalto-ryhmässä. Viimeiseksi jääneessä blogikirjoituksessaan hän kertoi vallankumousjohtaja Emiliano Zapatan murhasta, joka tapahtui 81 vuotta sitten.

"Jyri oli vaatimaton, ujo ja utelias elämää kohtaan. Hän omisti elämänsä kestävälle kehitykselle", sanoo ampumiselta täpärästi pelastunut Meri Mononen meksikolaisessa  El Universal -lehdessä. Hän on Oaxacassa Suomen Rauhanliiton tehtävissä ja oli mukana saattueessa, jota puolisotilaalliset joukot alkoivat tulittaa.

Jaakkolaa muisteltiin rauhanomaisessa mielenilmauksessa Turussa ja Helsingissä torstaina. Helsingissä paikalla oli toistasataa ihmistä sytyttämässä kynttilöitä ja vaatimassa tapauksen tutkintaa.

Rankaisemattomuus kukoistaa

Jaakkola ja muut ihmisoikeustarkkailijat olivat matkalla San Juan Copalan intiaanikylään, jonka asukkaat ovat vaatineet autonomiaa alueelleen. Puolisotilaalliset joukot eivät hyväksy autonomiajulistusta. Yhteenotot alkuperäiskansojen ja puolisotilaallisten joukkojen välillä ovat alueella yleisiä.

Oaxacan ihmisoikeustilanne on yleisestikin ottaen heikko. Amnestyn mukaan alueen ihmisoikeuspuolustajat ovat joutuneet jo monen vuoden ajan jatkuvien väkivaltaisuuksien kohteeksi. Heitä uhkaillaan ja häiritään. Pelottelu liittyy yleensä paikallisiin kysymyksiin, joiden parissa ihmisoikeuspuolustajat työskentelevät. Tutkimukset tapahtumista ovat usein riittämättömiä.

Esimerkiksi El Universal -lehden mukaan kovista otteistaan usein kritisoitu Oaxacan kuvernööri Ulises Ruiz Ortiz on jo kommentoinut ampumavälikohtausta sanoen, ettei ymmärrä, mitä ihmisoikeuspuolustajat tekivät yhteisössä, jossa oli ongelmia.

Lisätietoja:

Amnesty International Suomen osasto

Uusi Tuuli ry

Voima

Suomen Rauhanliitto

Suomen Rauhanpuolustajat

Kehitysyhteistyön palvelukeskus

Jyri Jaakkolan haastattelu YouTubessa helmikuussa 2010

Jyri Jaakkolan Toinen Meksiko -blogi

Oaxacalaisen kansalaisaktivistin Rubén Valencian haastattelu maailma.netissä elokuussa 2009

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia