Järjestöt vaativat paperittomille pääsyä terveydenhoitoon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt vaativat paperittomille pääsyä terveydenhoitoon

Ruotsissa hoitoon pääsyä on jo helpotettu ja vastaavaa mallia kaivataan Suomeen.

Paperittomien siirtolaisten kanssa toimivat järjestöt vaativat parannusta paperittomien oikeuteen saada terveyspalveluita. "Yhdenvertainen pääsy terveydenhuoltoon on perustavanlaatuinen ihmisoikeus", järjestöt toteavat kannanotossaan. 

Suomessa ilman virallista oleskelulupaa oleskelevat ulkomaalaiset saavat tällä hetkellä ainoastaan omakustanteisen kiirellisen ja välttämättömän hoidon. Perusterveydenhuoltoon heillä ei ole pääsyä.

"Rahan puutteen lisäksi myös pelko siitä, että joku ilmoittaa poliisille, voi estää hoitoon hakeutumisen", sanoo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pakolais- ja maahanmuuttajatyön sihteeri Marja-Liisa Laihia.

Helsingissä toimii vapaaehtoisten pyörittämä klinikka paperittomille. Verkoston mukaan resurssit ovat kuitenkin vähäiset ja tarjottava hoito rajallista. Esimerkiksi raskaana olevia naisia tai kroonisesti sairaita vanhuksia ei pystytä hoitamaan asianmukaisesti, järjestöt sanovat.

Ruotsissa päädyttiin tänä vuonna ratkaisuun, jossa paperittomille lapsille taataan terveydenhoitoon samat oikeudet kuin maassa pysyvästi asuville lapsille. Aikuiset paperittomat saavat välttämättömän hoidon lääkärin tekemän arvion perusteella. "Tämä olisi Suomessakin hieno askel oikeaan suuntaan", toteaa pääsihteerin erityisavustaja Leena-Kaisa Åberg Suomen Punaisesta Rististä.

Kustannukset ovat Åbergin mukaan olleet Ruotsissa noin 35 000 euroa vuodessa. Suomenssa paperittomina eläviä on vähemmän kuin Ruotsisssa, joten kustannuksen jäisivät todennäköisesti Suomessa pienemmiksi, järjestöt toteavat.

Lisää uusi kommentti