Järjestöt: Tuhannet Suomeen yksin tulleet lapset saattavat jäädä ilman perhettä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Tuhannet Suomeen yksin tulleet lapset saattavat jäädä ilman perhettä

Juuri kukaan Suomeen viime vuonna yksin tulleista lapsista ei saa perhettään maahan yhä tiukkenevien perheenyhdistämisen sääntöjen seurauksena, järjestöt varoittavat.

Juuri kukaan Suomeen viime vuonna yksin tulleesta siirtolaislapsesta ei tule saamaan perhettään Suomeen. Syynä ovat tiukat perheenyhdistämisen säännöt, jotka uhkaavat yhä tiukentua, mikäli ulkomaalaislakia tänä keväänä kiristetään hallituksen esityksen mukaisesti, varoittavat suomalaiset kansalaisjärjestöt kannanotossaan.

"Tilastojen perusteella lähes kaikki 3 000 [viime vuonna] yksin tullutta lasta tulevat jäämään Suomeen. --- Uusien kiristysten sijaan tarvittaisiin helpotuksia nykyisiin käytäntöihin", sanoo Suomen Pakolaisavun viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta.

Eduskunnan hallintovaliokunta käsittelee tällä viikolla hallituksen lakiesitystä, joka toteutuessaan muuttaisi ulkomaalaislakia siten, että kansainvälistä tai tilapäistä suojelua saavan henkilön perheenyhdistämisen edellytykseksi tulee riittävä toimeentulo. Esimerkiksi nelihenkisen perheen kohdalla tämä tarkoittaisi 2 600 euron nettokuukausituloja.

Järjestöt ovat kampanjoineet esitysluonnosta vastaan pitkin kevättä, sillä monille maahanmuuttajille perheenyhdistäminen olisi lakimuutoksen jälkeen lähes mahdotonta. Lakiesitys rikkoo niiden mukaan myös YK:n lapsen oikeuksien sopimusta, joka takaa lapsille oikeuden perhe-elämään sekä velvoittaa yhdenvertaiseen kohteluun esimerkiksi varallisuudesta riippumatta.

Lisäksi yhdistämisiä vaikeutettiin jo muutama vuosi siten, että ulkomailla olevan hakijan pitää matkustaa suurlähetystöön tekemään hakemusta, mikä etenkin konfliktialueilla on vaikeaa. Säädös on vähentänyt perheenyhdistämisiä tuntuvasti.

Järjestöt muistuttavat myös, että perheellä on keskeinen merkitys onnistuneessa kotoutumisessa. Alaikäisille tukiasuntoyksikköä pitävän Pelastakaa Lasten mukaan jatkuva ikävä ja huoli perheestä näkyy tukiasumisyksikön arjessa esimerkiksi ahdistuneisuutena, masentuneisuutena, toivottomuutena, unettomuutena ja toisinaan myös aggressiivisuutena. Se vaikuttaa väistämättä keskittymiskykyyn ja arjen jaksamiseen, ja sitä kautta esimerkiksi suomen kielen oppimiseen, järjestö muistuttaa.

"Perheen läsnäolo suojaa lasta yksinäisyydeltä ja mielenterveyden järkkymiseltä, auttaa kiinnittymään ympäröivään yhteisöön ja estää radikalisoitumista. On sekä lapsen että suomalaisen yhteiskunnan etu, että nämä lapset saisivat perheen suojan", sanoo järjestö kehittämispäällikkö ja psykologi Kaisa Tervonen-Arnkil.

Suomeen saapui yksin viime vuonna runsaat 3 000 lasta. Tänä vuonna tulijoita on ollut 198.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia