Järjestöt: Suomessa ei vieläkään tarpeeksi resursseja naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Suomessa ei vieläkään tarpeeksi resursseja naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi

Suomi raportoi tänä vuonna ensimmäistä kertaa, miten se on toteuttanut naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjumiseen tähtäävää Istanbulin sopimusta. Järjestöarvion mukaan muun muassa lapsia pitäisi auttaa tehokkaammin.

Rikottu lasi

Suomessa ei ole riittävästi resursseja naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi, moittivat järjestöt. Kuva: Jason Jacobs / CC BY 2.0.

Suomessa on tehty paljon naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan lopettamiseksi. Resurssit eivät kuitenkaan ole riittäviä, sanoo 14 suomalaisjärjestöä.

Järjestöjen eilen julkaisema arvio (pdf) käsittelee Istanbulin sopimusta, joka pyrkii ehkäisemään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja perheväkivaltaa. Sopimus painottaa väkivallan ennaltaehkäisyä, mutta siihen kuuluu myös uhrien suojeluun ja tekijöiden rankaisemiseen liittyviä velvoitteita. Suomen on määrä raportoida sen toteutumisesta tänä vuonna Euroopan komissiolle ensimmäistä kertaa. 

Järjestöjen mukaan Suomessa on kehitetty palveluita sen jälkeen, kun sopimus tuli voimaan elokuussa 2015. Kolmen vuoden aikana on perustettu muun muassa kahdeksan uutta turvakotia. Aiemmin Suomea on kritisoitu juuri turvakotipaikkojen puutteesta. 

Arvion mukaan monet Suomen toimeenpanosuunnitelman toimenpiteistä ovat kuitenkin yksittäisiä eivätkä sisällä tietoa kustannusarvioista tai määrärahoista. Jotta sopimus voisi toteutua, tarvittaisiinkin korvamerkittyjä rahoja, ne sanovat.  Myös yhteistyötä kolmannen sektorin ja viranomaisten välillä tarvittaisiin lisää.

Ongelmia on myös lasten auttamisessa.

”Lasten kokeman väkivallan puheeksi ottamisessa ja avun saamisessa on selkeitä puutteita. Apua ei tarjota läheskään kaikille sitä tarvitseville lapsille, kun väkivallan uhkaa perheessä ei nähdä vaihtoehtona”, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton kehittämispäällikkö Tiina Muukkonen Ihmisoikeusliiton sivulla julkaistussa tiedotteessa.

Suomi julkaisi viime joulukuussa suunnitelman siitä, miten Istanbulin sopimusta toteutetaan. Suunnitelma sisältää yli 40 toimenpidettä, kuten uhrien tukipalveluja, väkivaltaan syyllistyneiden hoito-ohjelmia sekä tiedonkeruun ja tilastoinnin tehostamista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia