Uutiset Ilmastopolitiikka

Järjestöt: Saastuttajat sponsoroivat Pariisin ilmastokokousta

Sponsorien piti olla "ilmaston ystäviä", mutta esimerkiksi Air Francen valinta herättää närää.
(Kuva: Storm Crypt / Flickr.com / cc 2.0)

Pariisissa marras–joulukuussa järjestettävien YK:n ilmastoneuvotteluiden sponsorit ovat herättäneet närää järjestöissä, sillä niiden mukaan monet sponsoreista ovat samalla myös suurimpia saastuttajia.

Tällä viikolla julkistettujen ensimmäisten sponsoreiden joukossa ovat muun muassa lentoyhtiö Air France, autovalmistaja Renault-Nissan, pankki- ja sijoitusyhtiö BNP-Paribas sekä energiayhtiöt Engie ja EDF.

Kisajärjestäjä Pierre-Henri Guignardin mukaan sponsorit ovat "ilmaston ystäviä", mutta monet järjestöt ovat toista mieltä.

"Hallitus tarjoaa halvan ja helpon mahdollisuuden monikansallisille ilmastorikollisille viherpestä imagonsa. -- Antaisimmeko tupakan vastaisen taistelun savukevalmistajille? Miksi tehdä niin ilmastopolitiikassa?" kritisoi Ranskan Attac-järjestöä edustava Maxime Combes järjestöjen kannanotossa.

Esimerkiksi Air France vastustaa lentoliikenteen päästövähennyksiä ja vesi- ja jätehuoltoalalla toimiva Suez Environnement on lobannut kyseenalaisen vesisärötystekniikan puolesta. BNP-Paribas on puolestaan ollut Ranskan suurin hiiltä tukeva pankki vuosina 2005–2014, järjestöt sanovat.

"Useimmat yritykset päästävät suuria määriä samoja kasvihuonekaasuja, jotka ovat vastuussa ilmastonmuutoksesta. EDF:n tai Engien hiilivoimalat vastaavat yksin lähes puolesta Ranskan päästöistä", sanoo Malika Peyraut Maan ystävistä.

Kokouksen järjestäminen tulee maksamaan yhteensä noin 170 miljoonaa euroa. Summasta 20 prosenttia on tarkoitus kattaa yksityisellä rahoituksella.

Pariisin ilmastokokous on osa YK:n ilmastoneuvotteluprosessia, ja siellä on tarkoitus saada aikaan kaikkia maailman maita sitova ilmastosopimus.

Ilmastopolitiikka politiikkakansalaisyhteiskuntayhtiötilmastonmuutos Ranska

Lue myös

Ihmisiä rivissä pöydän takana

Suomalaisjärjestöt: Madridin ilmastokokous loppui katastrofiin

Suuret saastuttajamaat asettivat politikoinnin ja fossiiliteollisuuden edut ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin edelle, moittivat järjestöt. ”Erityisesti Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat keskittivät tarmonsa päätösten jarruttamiseen”, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Ilmastonmuutoksesta varoittava mainosteksti metrotunnelin seinällä

Madridin ilmastokokous alkaa – YK:n pääsihteeri vaatii kunnianhimoa ja muistuttaa toivosta

Madridin ilmastokokouksessa on määrä päättää muun muassa päästövähennyksiin liittyvistä markkinamekanismeista. YK:n pääsihteerin Antóno Guterresin mukaan maailmalla on yhä toivoa pysyä 1,5 asteen lämpenemisessä, mutta se vaatii lisää toimia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat