Uutiset Ilmastopolitiikka

Järjestöt: Saastuttajat sponsoroivat Pariisin ilmastokokousta

Sponsorien piti olla "ilmaston ystäviä", mutta esimerkiksi Air Francen valinta herättää närää.
(Kuva: Storm Crypt / Flickr.com / cc 2.0)

Pariisissa marras–joulukuussa järjestettävien YK:n ilmastoneuvotteluiden sponsorit ovat herättäneet närää järjestöissä, sillä niiden mukaan monet sponsoreista ovat samalla myös suurimpia saastuttajia.

Tällä viikolla julkistettujen ensimmäisten sponsoreiden joukossa ovat muun muassa lentoyhtiö Air France, autovalmistaja Renault-Nissan, pankki- ja sijoitusyhtiö BNP-Paribas sekä energiayhtiöt Engie ja EDF.

Kisajärjestäjä Pierre-Henri Guignardin mukaan sponsorit ovat "ilmaston ystäviä", mutta monet järjestöt ovat toista mieltä.

"Hallitus tarjoaa halvan ja helpon mahdollisuuden monikansallisille ilmastorikollisille viherpestä imagonsa. -- Antaisimmeko tupakan vastaisen taistelun savukevalmistajille? Miksi tehdä niin ilmastopolitiikassa?" kritisoi Ranskan Attac-järjestöä edustava Maxime Combes järjestöjen kannanotossa.

Esimerkiksi Air France vastustaa lentoliikenteen päästövähennyksiä ja vesi- ja jätehuoltoalalla toimiva Suez Environnement on lobannut kyseenalaisen vesisärötystekniikan puolesta. BNP-Paribas on puolestaan ollut Ranskan suurin hiiltä tukeva pankki vuosina 2005–2014, järjestöt sanovat.

"Useimmat yritykset päästävät suuria määriä samoja kasvihuonekaasuja, jotka ovat vastuussa ilmastonmuutoksesta. EDF:n tai Engien hiilivoimalat vastaavat yksin lähes puolesta Ranskan päästöistä", sanoo Malika Peyraut Maan ystävistä.

Kokouksen järjestäminen tulee maksamaan yhteensä noin 170 miljoonaa euroa. Summasta 20 prosenttia on tarkoitus kattaa yksityisellä rahoituksella.

Pariisin ilmastokokous on osa YK:n ilmastoneuvotteluprosessia, ja siellä on tarkoitus saada aikaan kaikkia maailman maita sitova ilmastosopimus.

Ilmastopolitiikka politiikkakansalaisyhteiskuntayhtiötilmastonmuutos Ranska

Lue myös

Mies kumartuneena kanavan varrella.

Selvitys: Köyhiin maihin suuntautuvaa ilmastorahoitusta ei seurata riittävän tarkasti – Suomen tukemien rahoittajien toiminnassa parantamisen varaa

Rikkaiden maiden pitäisi ohjata köyhille maille sata miljardia dollaria ilmastorahoitusta vuoteen 2020 mennessä. Rahoituksen vastuullisuutta on kuitenkin vaikea arvioida, käy ilmi Suomen Lähetysseuran selvityksestä.
Ihmisiä rivissä pöydän takana

Suomalaisjärjestöt: Madridin ilmastokokous loppui katastrofiin

Suuret saastuttajamaat asettivat politikoinnin ja fossiiliteollisuuden edut ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin edelle, moittivat järjestöt. ”Erityisesti Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat keskittivät tarmonsa päätösten jarruttamiseen”, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.