Uutiset

Järjestöt pelkäävät kuntien nihkeyttä syyrialaisten vastaanotossa

SPR ja Pakolaisapu ovat tyytyväisiä Suomen päätökseen lisätä pakolaiskiintiötä syyrialaisia varten, mutta ne muistuttavat, että kuntien on myös otettava pakolaiset vastaan.
(Kuva: Eoghan Rice Trocaire / CAFOD / cc 2.0)

Myös kuntien on otettava vastuu ensi vuonna Suomeen saapuvista syyrialaispakolaisista, muistuttavat suomalaiset pakolaisia tukevat kansalaisjärjestöt Suomen Punainen Risti ja Suomen Pakolaisapu.

"Nykyinenkään pakolaiskiintiö ei ole viime vuosina täyttynyt, koska kuntapaikkoja ei ole ollut riittävästi. Se on haaste", muistuttaa Suomen Pakolaisavun tiedotuspäällikkö Kaisa Väkiparta.

Myös Suomen Punaisen Ristin (SPR) pääsihteerin avustaja Leena-Kaisa Åberg sanoo järjestön vetoavan vahvasti kuntiin, jotta syyrialaispakolaiset saataisiin sijoitettua.

Sisäministeriö ilmoitti viime viikolla, että Suomen nykyistä 750 henkilön vuotuista pakolaiskiintiötä muutetaan niin, että ensi vuonna kiintiöstä kohdennetaan 200 paikkaa Syyrian pakolaiskriisin uhreille. Lisäksi kiintiön ulkopuolelta otetaan vastaan 300 ihmistä. Kiintiöpakolaiset on perinteisesti sijoitettu kuntiin, jotka ovat kuitenkin olleet nihkeitä vastaanottamaan pakolaisia viime vuosina.

Järjestöt ovat periaatteessa tyytyväisiä lisäyspäätökseen, vaikka niiden mukaan enemmänkin olisi voitu tehdä.

"Pakolaisapu olisi toivonut, että kaikki paikat olisivat tulleet kiintiön ulkopuolelta, koska se on pois muilta pakolaisilta. Nyt joku muu, joka on saattanut asua kymmeniä vuosia leirillä, ei välttämättä saa paikkaa kiintiöön", Väkiparta toteaa.

Hänen mukaansa Suomi voisi myös esimerkiksi helpottaa syyrialaisten viisumien saantia, jotta näiden olisi helppo tulla hakemaan turvapaikkaa. Tällä hetkellä viisumia ei myönnetä, jos hakijan epäillään tavoittelevan turvapaikkaa.

Tänä vuonna Suomi on myöntänyt turvapaikan 112 syyrialaiselle Maahanmuuttoviraston tilaston mukaan.

"Vastakkainasettelu turhaa"

Perussuomalaisten kansanedustajat Jussi Halla-aho ja Vesa-Matti Saarakkala ovat jättäneet kumpikin kirjallisen kysymyksen pakolaiskiintiön lisäyksestä. Ylen haastatteleman Halla-ahon mukaan velkarahalla elätettävien pakolaisten kustannukset lankeavat suomalaislapsille.

"Vastakkainasettelu on turhaa. Syyrialaispakolaisten tulo ei ole suomalaislapsilta pois. Monista pakolaisista sitä paitsi tulee pian veronmaksajia, joten kulut ovat loppujen lopuksi pienemmät", Väkiparta toteaa.

Myös Åberg muistuttaa, että kansainvälisten sopimusten mukaan Suomella on velvollisuus olla suojelemassa pakolaisia.

Syyrian sisällissotaa on paennut yhteensä yli kaksi miljoonaa ihmistä ulkomaille, pääosin naapurimaihin. Maan sisällä arvioidaan olevan yli neljä miljoonaa pakolaista.

pakolaisetpolitiikkakonflikti Syyria Punainen RistiSuomen Pakolaisapu

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Kansainvälisen tuomioistuimen rakennus Haagissa Hollannissa

Gambia vei Myanmarin kansainväliseen oikeuteen rohingyojen kansanmurhasta

Vastikään diktatuurista päässyt Gambia syyttää Myanmaria rohingyojen kansanmurhasta. Kansainvälisellä tuomioistuimella ei ole valtuuksia valvoa päätöksensä toteuttamista, mutta tuomio tahraisi Myanmarin kansainvälistä mainetta.
Vauva, nainen ja mies

Terveys- ja lapsijärjestöt: Keuhkokuumetta pitää torjua ponnekkaammin – Tappaa enemmän lapsia malaria ja ripuli yhteensä

Keuhkokuumetta voi torjua rokotteella ja hoitaa antibiooteilla, mutta käytännössä monet lapset jäävät ilman hoitoa. Järjestöjen vetoomuksen mukaan myöskään taudin tutkimustyötä ei rahoiteta riittävästi.
Nainen ja poika istuvat maassa, etualalla ruoka-annoksia.

Alkuperäiskansojen ruokakulttuuri on hyvä keino taistella ilmastokriisiä vastaan – Intian Meghalayassa villiruoka on arvossaan

Intian alkuperäiskansojen ruokaulttuurissa maata ja ruokakasveja hyödynnetään monipuolisesti aina villikasveja myöden. Ruokakulttuuria yritetään elvyttää nyt muun muassa Äiti Maa -maalaismarkkinoiden avulla.