Uutiset

Järjestöt pelkäävät kuntien nihkeyttä syyrialaisten vastaanotossa

SPR ja Pakolaisapu ovat tyytyväisiä Suomen päätökseen lisätä pakolaiskiintiötä syyrialaisia varten, mutta ne muistuttavat, että kuntien on myös otettava pakolaiset vastaan.
(Kuva: Eoghan Rice Trocaire / CAFOD / cc 2.0)

Myös kuntien on otettava vastuu ensi vuonna Suomeen saapuvista syyrialaispakolaisista, muistuttavat suomalaiset pakolaisia tukevat kansalaisjärjestöt Suomen Punainen Risti ja Suomen Pakolaisapu.

"Nykyinenkään pakolaiskiintiö ei ole viime vuosina täyttynyt, koska kuntapaikkoja ei ole ollut riittävästi. Se on haaste", muistuttaa Suomen Pakolaisavun tiedotuspäällikkö Kaisa Väkiparta.

Myös Suomen Punaisen Ristin (SPR) pääsihteerin avustaja Leena-Kaisa Åberg sanoo järjestön vetoavan vahvasti kuntiin, jotta syyrialaispakolaiset saataisiin sijoitettua.

Sisäministeriö ilmoitti viime viikolla, että Suomen nykyistä 750 henkilön vuotuista pakolaiskiintiötä muutetaan niin, että ensi vuonna kiintiöstä kohdennetaan 200 paikkaa Syyrian pakolaiskriisin uhreille. Lisäksi kiintiön ulkopuolelta otetaan vastaan 300 ihmistä. Kiintiöpakolaiset on perinteisesti sijoitettu kuntiin, jotka ovat kuitenkin olleet nihkeitä vastaanottamaan pakolaisia viime vuosina.

Järjestöt ovat periaatteessa tyytyväisiä lisäyspäätökseen, vaikka niiden mukaan enemmänkin olisi voitu tehdä.

"Pakolaisapu olisi toivonut, että kaikki paikat olisivat tulleet kiintiön ulkopuolelta, koska se on pois muilta pakolaisilta. Nyt joku muu, joka on saattanut asua kymmeniä vuosia leirillä, ei välttämättä saa paikkaa kiintiöön", Väkiparta toteaa.

Hänen mukaansa Suomi voisi myös esimerkiksi helpottaa syyrialaisten viisumien saantia, jotta näiden olisi helppo tulla hakemaan turvapaikkaa. Tällä hetkellä viisumia ei myönnetä, jos hakijan epäillään tavoittelevan turvapaikkaa.

Tänä vuonna Suomi on myöntänyt turvapaikan 112 syyrialaiselle Maahanmuuttoviraston tilaston mukaan.

"Vastakkainasettelu turhaa"

Perussuomalaisten kansanedustajat Jussi Halla-aho ja Vesa-Matti Saarakkala ovat jättäneet kumpikin kirjallisen kysymyksen pakolaiskiintiön lisäyksestä. Ylen haastatteleman Halla-ahon mukaan velkarahalla elätettävien pakolaisten kustannukset lankeavat suomalaislapsille.

"Vastakkainasettelu on turhaa. Syyrialaispakolaisten tulo ei ole suomalaislapsilta pois. Monista pakolaisista sitä paitsi tulee pian veronmaksajia, joten kulut ovat loppujen lopuksi pienemmät", Väkiparta toteaa.

Myös Åberg muistuttaa, että kansainvälisten sopimusten mukaan Suomella on velvollisuus olla suojelemassa pakolaisia.

Syyrian sisällissotaa on paennut yhteensä yli kaksi miljoonaa ihmistä ulkomaille, pääosin naapurimaihin. Maan sisällä arvioidaan olevan yli neljä miljoonaa pakolaista.

pakolaisetpolitiikkakonflikti Syyria Punainen RistiSuomen Pakolaisapu

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Delfiini muovipussi evässään

Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta

Kaupat eivät saa tehdä muovipussikiellolla voittoa, vaan niiden on tarjottava asiakkaille kestokasseja sisäänostohintaan. Lain rikkomisesta saadut sakot Panama käyttää kierrätysjärjestelmän kehittämiseen ja tutkimukseen.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.