Uutiset Ilmastopolitiikka

Järjestöt: Pariisin iskut eivät lopeta ilmastoaktivismia

Ranskan hallitus kielsi ilmastomielenosoitukset turvallisuussyistä, mutta muualla aiotaan yhä marssia.
(Kuva: Kazuky Akayashi / cc 2.0)

Ranskan hallituksen päätös kieltää ilmastomielenosoitusten järjestäminen YK:n ilmastokokouksen alla ei lopeta ilmastoaktivismia, sanovat ympäristöjärjestöt.

"Hallitus voi kieltää mielenosoitukset, mutta meitä ei hiljennetä. Tämä vaikeuttaa alkuperäisiä suunnitelmiamme, mutta löydämme silti tavan, jolla pariisilaiset voivat vaatia ilmasto-oikeudenmukaisuutta", sanoo ympäristöliike 350.orgin Ranskan-kampanjoitsija Nicolas Haeringer järjestön tiedotteessa.

Ranska isännöi 30.11. alkavaa YK:n ilmastokokousta, jonka tuloksena on määrä solmia globaali ilmastonmuutosta hillitsevä sopimus.

Maa päätti kuitenkin keskiviikkoiltana kieltää marraskuun viimeiselle viikonlopulle sekä ilmastoneuvotteluiden lopulle suunnitellut ilmastomielenosoitukset Pariisissa sekä muualla Ranskan kaupungeissa. Syynä ovat viikko sitten tapahtuneet tuhoisat terrori-iskut, joissa kuoli 129 ihmistä. Marssin järjestämistä pidetään liian vaarallisena.

Maan ulkoministeri Laurent Fabius muistutti uutistoimisto Reutersin mukaan, että järjestöt pääsevät yhä YK:n ilmastonmuutoskonferenssiin. Suljetuissa ja turvallisissa tiloissa tapahtuvaa toimintaa ei myöskään aiota kieltää. Ilmastonmuutosjärjestöjen koalition RAC Francen koordinaattori Alix Mazounie kuitenkin huomautti, ettei Ranska silti ole kieltänyt turisteilta pääsyä Eiffel-torniin tai joulumarkkinoille.

Pariisin lisäksi kokouksen alkamisen yhteydessä on määrä järjestää noin 50 isoa ilmastomarssia eri puolilla maailmaa, mukaan lukien Helsingissä. Oheistapahtumia on yli 2 200. Tavoitteena on lyödä viime syksyn ennätykset. Tuolloin ilmastomielenosoituksiin osallistui noin 600 000 ihmistä ympäri maailman.

Ympäristöjärjestöt toivovat nyt, että vaikka Pariisissa ei marssita, muualla marssittaisiin.

"Nyt on vieläkin tärkeämpää, että ihmiset kaikkialla marssivat viikonloppuna niiden puolesta, jotka eivät voi, osoittaakseen, että olemme päättäväisempiä kuin koskaan kohtaamaan ihmiskunnan haasteet toiveikkaasti, ei peläten", sanoo kampanjajärjestö Avaazin apulaisjohtaja Emma Ruby-Sachs.

Ilmastopolitiikka aktivismiterrorismiturvallisuusilmastonmuutos Ranska

Lue myös

Ihmisiä rivissä pöydän takana

Suomalaisjärjestöt: Madridin ilmastokokous loppui katastrofiin

Suuret saastuttajamaat asettivat politikoinnin ja fossiiliteollisuuden edut ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin edelle, moittivat järjestöt. ”Erityisesti Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat keskittivät tarmonsa päätösten jarruttamiseen”, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Ilmastonmuutoksesta varoittava mainosteksti metrotunnelin seinällä

Madridin ilmastokokous alkaa – YK:n pääsihteeri vaatii kunnianhimoa ja muistuttaa toivosta

Madridin ilmastokokouksessa on määrä päättää muun muassa päästövähennyksiin liittyvistä markkinamekanismeista. YK:n pääsihteerin Antóno Guterresin mukaan maailmalla on yhä toivoa pysyä 1,5 asteen lämpenemisessä, mutta se vaatii lisää toimia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat