Uutiset Ilmastopolitiikka

Järjestöt: Pariisin iskut eivät lopeta ilmastoaktivismia

Ranskan hallitus kielsi ilmastomielenosoitukset turvallisuussyistä, mutta muualla aiotaan yhä marssia.
(Kuva: Kazuky Akayashi / cc 2.0)

Ranskan hallituksen päätös kieltää ilmastomielenosoitusten järjestäminen YK:n ilmastokokouksen alla ei lopeta ilmastoaktivismia, sanovat ympäristöjärjestöt.

"Hallitus voi kieltää mielenosoitukset, mutta meitä ei hiljennetä. Tämä vaikeuttaa alkuperäisiä suunnitelmiamme, mutta löydämme silti tavan, jolla pariisilaiset voivat vaatia ilmasto-oikeudenmukaisuutta", sanoo ympäristöliike 350.orgin Ranskan-kampanjoitsija Nicolas Haeringer järjestön tiedotteessa.

Ranska isännöi 30.11. alkavaa YK:n ilmastokokousta, jonka tuloksena on määrä solmia globaali ilmastonmuutosta hillitsevä sopimus.

Maa päätti kuitenkin keskiviikkoiltana kieltää marraskuun viimeiselle viikonlopulle sekä ilmastoneuvotteluiden lopulle suunnitellut ilmastomielenosoitukset Pariisissa sekä muualla Ranskan kaupungeissa. Syynä ovat viikko sitten tapahtuneet tuhoisat terrori-iskut, joissa kuoli 129 ihmistä. Marssin järjestämistä pidetään liian vaarallisena.

Maan ulkoministeri Laurent Fabius muistutti uutistoimisto Reutersin mukaan, että järjestöt pääsevät yhä YK:n ilmastonmuutoskonferenssiin. Suljetuissa ja turvallisissa tiloissa tapahtuvaa toimintaa ei myöskään aiota kieltää. Ilmastonmuutosjärjestöjen koalition RAC Francen koordinaattori Alix Mazounie kuitenkin huomautti, ettei Ranska silti ole kieltänyt turisteilta pääsyä Eiffel-torniin tai joulumarkkinoille.

Pariisin lisäksi kokouksen alkamisen yhteydessä on määrä järjestää noin 50 isoa ilmastomarssia eri puolilla maailmaa, mukaan lukien Helsingissä. Oheistapahtumia on yli 2 200. Tavoitteena on lyödä viime syksyn ennätykset. Tuolloin ilmastomielenosoituksiin osallistui noin 600 000 ihmistä ympäri maailman.

Ympäristöjärjestöt toivovat nyt, että vaikka Pariisissa ei marssita, muualla marssittaisiin.

"Nyt on vieläkin tärkeämpää, että ihmiset kaikkialla marssivat viikonloppuna niiden puolesta, jotka eivät voi, osoittaakseen, että olemme päättäväisempiä kuin koskaan kohtaamaan ihmiskunnan haasteet toiveikkaasti, ei peläten", sanoo kampanjajärjestö Avaazin apulaisjohtaja Emma Ruby-Sachs.

Ilmastopolitiikka aktivismiterrorismiturvallisuusilmastonmuutos Ranska

Lue myös

Mies kumartuneena kanavan varrella.

Selvitys: Köyhiin maihin suuntautuvaa ilmastorahoitusta ei seurata riittävän tarkasti – Suomen tukemien rahoittajien toiminnassa parantamisen varaa

Rikkaiden maiden pitäisi ohjata köyhille maille sata miljardia dollaria ilmastorahoitusta vuoteen 2020 mennessä. Rahoituksen vastuullisuutta on kuitenkin vaikea arvioida, käy ilmi Suomen Lähetysseuran selvityksestä.
Ihmisiä rivissä pöydän takana

Suomalaisjärjestöt: Madridin ilmastokokous loppui katastrofiin

Suuret saastuttajamaat asettivat politikoinnin ja fossiiliteollisuuden edut ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin edelle, moittivat järjestöt. ”Erityisesti Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat keskittivät tarmonsa päätösten jarruttamiseen”, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.