Järjestöt odottavat ministereiltä “Tampereen hengen” herättämistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt odottavat ministereiltä “Tampereen hengen” herättämistä

Euroopan unionin oikeus- ja sisäasiainministerit kokoontuvat Tampereella. Ihmisoikeus-, kehitys- ja pakolaisjärjestöt haluavat herättää henkiin seitsemän vuoden takaisen "Tampereen hengen", jolloin sitouduttiin pakolaisten oikeuteen hakea turvapaikkaa koko unionin alueella.

Pakolais- ja kehitysyhteistyöjärjestöt sekä Amnesty odottavat Tampereella 20. - 22. päivinä pidettävältä epäviralliselta EU:n oikeus- ja sisäasiainministereiden kokoukselta seitsemän vuoden takaisen “Tampereen hengen” herättämistä. Järjestöt vetoavat, että EU:n oikeus- ja sisäasiainministerit kiinnttävät vakavaa huomiota pakolaisten suojeluun ja aloittavat keskustelun EU:n turvapaikkapolitiikan tulevaisuuden suunnasta.

Tampereella vuonna 1999 pidetyssä EU-huippukokouksessa korostettiin pakolaisten täyttä oikeutta hakea turvapaikkaa koko unionin alueelta ja sitouduttiin turvaamaan suojelua tarvitsevien pääsy unionin alueelle laittoman maahantulon kontrolloimisesta huolimatta. Kuitenkin pakolaisten suojelu on jäänyt terrorismin ja laittoman maahantulon torjunnan jalkoihin. Rajavalvonta on tiukentunut ja turvapaikkaa on yhä vaikeampi saada.

Eurooppalaiset järjestöt, muun muassa suomalaiset Punainen Risti ja Pakolaisneuvonta ry, vaativat, että jokaiselle turvapaikan hakijalle on taattava oikeudenmukainen ja tehokas turvapaikkahakemuksen käsittely maahantulotavasta riippumatta. Nykyisin joissakin tapauksissa hakijat ovat joutuneet kohtuuttomiin tilanteisiin, kun hakemusta on ollut vaikea saada käsittelyyn missään unionin jäsenvaltiossa.

Laittoman maahanmuuton torjunta ei saa vaarantaa pakolaisten suojelua, järjestöt korostavat. EU:n tulisi löytää tasapaino laittoman maahantulon torjunnan ja pakolaisten suojelun välille. Pakolaisneuvonta ry vetoaa myös, että Suomen tulisi aloittaa keskustelu Dublin-järjestelmän korvaamisesta inhimillisemmällä ja toimivammalla menettelyllä, jotta vastuu jakautuisi jäsenmaiden välillä.

Järjestö painottaa myös, että EU:n jäsenmaiden tavoitteena pitää olla yhtenäisen kohtelun takaaminen turvapaikanhakijoille koko unionin alueella. Nykyisin jäsenmaat myöntävät turvapaikkoja vaihtelevasti, samoin hakumenettelyn ja oikeusturvan taso vaihtelee suuresti maiden välillä.

Eurooppalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt painottavat, että kehitystavoitteet tulisi integroida voimakkaamin unionin ulko- ja sisäpolitiikkaan. Järjestöt korostavat, että EU:n on tuettava maastamuuttajien lähtömaiden kehitystä sekä toteuttaa johdonmukaista ja kokonaisvaltaista kehitys- ja maahanmuuttopolitiikkaa. Lisäksi EU:n on lisättävä tiedottamista laillisista maahanmuuttokanavista.

Tampereella 20. - 22. päivinä epävirallista kokoustaan pitävien EU:n oikeus- ja sisäasiainministerien asialistalla on maahanmuuto- ja turvapaikkapolitiikka. Keskustelua käydään maahanmuuttopolitiikan yhteisvastuusta ja sen lisäämisestä muun muassa rahoituskysymyksissä, laittomien maahanmuuttajien rekisteröinnissä ja yhteisten sääntöjen yhdenmukaisesta noudattamisesta.

Turvapaikkajärjestelmän kehittämisessä ministerit keskustelevat Dublin-järjestelmästä ja sen kehittämisen tarpeesta – sitähän ovat kritisoineet paitsi monet jäsenvaltioiden asiantuntijat, myös UNHCR ja Eurooppalainen pakolaisjärjestöjen kattojärjestö ECRE.

Lisäksi kokouksessa keskustelunaiheina ovat myös terrorismin ehkäisyn toimenpiteet, EU:n ulkorajojen valvonta ja uusi rajastrategia. Poliisiyhteistyössä halutaan tehostaa päätöksentekoa.

______

Aiheeseen liittyvää materiaalia: Amnesty:

Pakolaisneuvonta:

Kehys ry:

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia