Järjestöt lopettavat kehitysyhteistyöhankkeitaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt lopettavat kehitysyhteistyöhankkeitaan

Solidaarisuus lopettaa työn Ugandassa, Demo Nepalissa.

Kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuus on lopettamassa kokonaan kehitysyhteistyöhankkeensa Ugandassa. Syynä ovat kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaukset, jotka aiheuttavat ensi vuonna järjestön budjettiin 45 prosentin loven.

"Leikkausten rajuuden ja nopeuden vuoksi päädyimme linjaamaan, että yhdestä isosta kokonaisuudesta luopuminen on kuitenkin vähemmän tuhoisaa kuin tulosten romahtaminen kautta linjan. Tilanne on mahdoton ja Ugandasta vetäytyminen on erittäin raskas päätös", Solidaarisuuden toiminnanjohtaja Miia Nuikka kertoo järjestön tiedotteessa.

Solidaarisuudella on ollut Ugandassa muun muassa perheväkivallan vastaisia ja toimeentuloa edistäviä hankkeita. Yhteistyö on jatkunut lähes 30 vuotta.

Nuikan mukaan leikkaukset tulevat vaikuttamaan yhteensä 50 000 ihmisen elämään Solidaarisuuden hankemaissa. Lisäksi järjestö joutuu vähentämään 4,5 työntekijää, mikä tarkoittaa noin kolmannesta henkilöstöstä.

Hankkeiden lopettaminen on edessä myös monella muulla suomalaisjärjestöllä, sillä hallitusohjelman kehitysyhteistyöleikkausten vuoksi suomalaisjärjestöjen kehitysyhteistyörahoituksesta leikataan ensi vuonna noin 43 prosenttia. Tilanteen seurauksena ainakin Kepa, Fida, World Vision, Kirkon Ulkomaanapu, Plan, Suomen Lähetysseura ja Suomen Pakolaisapu ovat ilmoittaneet aloittavansa tai aloittaneensa yt-neuvottelut.

Hankesupistuksista on ilmoittanut myös Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö (Demo) ry, joka kertoi viime viikolla lopettaneensa lähes kymmenen vuotta kestäneen yhteistyönsä Nepalin poliittisten opiskelija- ja nuorisojärjestöjen kanssa. Syynä ovat ohjelmajohtaja Anu Juvosen mukaan leikkausten lisäksi myös kansalaisyhteiskunnan tila kapeneminen Nepalissa.

Mikäli uhatut leikkaukset toteutuvat, myös kaksi muuta hanketta lopetetaan, järjestö kertoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia