Uutiset Kehitysyhteistyöleikkaukset

Järjestöt lopettavat kehitysyhteistyöhankkeitaan

Solidaarisuus lopettaa työn Ugandassa, Demo Nepalissa.
(Kuva: Mandie / Flickr.com / cc 2.0)

Kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuus on lopettamassa kokonaan kehitysyhteistyöhankkeensa Ugandassa. Syynä ovat kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaukset, jotka aiheuttavat ensi vuonna järjestön budjettiin 45 prosentin loven.

"Leikkausten rajuuden ja nopeuden vuoksi päädyimme linjaamaan, että yhdestä isosta kokonaisuudesta luopuminen on kuitenkin vähemmän tuhoisaa kuin tulosten romahtaminen kautta linjan. Tilanne on mahdoton ja Ugandasta vetäytyminen on erittäin raskas päätös", Solidaarisuuden toiminnanjohtaja Miia Nuikka kertoo järjestön tiedotteessa.

Solidaarisuudella on ollut Ugandassa muun muassa perheväkivallan vastaisia ja toimeentuloa edistäviä hankkeita. Yhteistyö on jatkunut lähes 30 vuotta.

Nuikan mukaan leikkaukset tulevat vaikuttamaan yhteensä 50 000 ihmisen elämään Solidaarisuuden hankemaissa. Lisäksi järjestö joutuu vähentämään 4,5 työntekijää, mikä tarkoittaa noin kolmannesta henkilöstöstä.

Hankkeiden lopettaminen on edessä myös monella muulla suomalaisjärjestöllä, sillä hallitusohjelman kehitysyhteistyöleikkausten vuoksi suomalaisjärjestöjen kehitysyhteistyörahoituksesta leikataan ensi vuonna noin 43 prosenttia. Tilanteen seurauksena ainakin Kepa, Fida, World Vision, Kirkon Ulkomaanapu, Plan, Suomen Lähetysseura ja Suomen Pakolaisapu ovat ilmoittaneet aloittavansa tai aloittaneensa yt-neuvottelut.

Hankesupistuksista on ilmoittanut myös Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö (Demo) ry, joka kertoi viime viikolla lopettaneensa lähes kymmenen vuotta kestäneen yhteistyönsä Nepalin poliittisten opiskelija- ja nuorisojärjestöjen kanssa. Syynä ovat ohjelmajohtaja Anu Juvosen mukaan leikkausten lisäksi myös kansalaisyhteiskunnan tila kapeneminen Nepalissa.

Mikäli uhatut leikkaukset toteutuvat, myös kaksi muuta hanketta lopetetaan, järjestö kertoo.

Kehitysyhteistyöleikkaukset kehitysyhteistyöpolitiikkakansalaisyhteiskunta NepalUgandaSuomi Demo rySolidaarisuus

Lue myös

Suomi viime vuonna suurimpia kehitysavun leikkaajia

Tuoreiden tilastojen mukaan Suomen kehitysyhteistyömäärärahat putosivat viime vuonna runsaan kolmanneksen edellisvuodesta. Eniten leikattiin monenkeskisestä yhteistyöstä, käytännössä YK-järjestöiltä.

Kehityspoliittinen toimikunta huolissaan leikkauksista

Ei ole kestävää, että pakolaiskriisi vie huomion pitkäjänteiseltä kehitysyhteistyöltä, toimikunta sanoo kannanotossaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.