Järjestöt: Lakiesitys ulkomaalaisten sosiaaliturvan muuttamisesta perustuslain vastainen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Lakiesitys ulkomaalaisten sosiaaliturvan muuttamisesta perustuslain vastainen

Sosiaali- ja terveysministeriö aikoo laskea työttömien maahanmuuttajien perusturvaa muun muassa vähentääkseen Suomen houkuttelevuutta turvapaikanhakijoille.

Puhujan nuija

(Kuva: Brian Turner / CC BY 2.0) Kuva: Brian Turner / CC BY 2.0.

Sosiaali- ja terveysministeriö suunnittelee lakimuutosta, joka muuttaisi työttömien maahanmuuttajien saaman työmarkkinatuen kotouttamistueksi ja laskisi samalla sen tasoa. Suomalaisten järjestöjen mukaan lakiesitys on perustuslain vastainen.

"Perustuslain mukaan ihmiset ovat alkuperästään riippumatta yhdenvertaisia lain edessä. Tämän pitää myös jatkossa koskea kaikkia Suomessa oleskelevia", sanoo Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila järjestöjen yhteisessä kannanotossa.

Muutos olisi voimassa kolme vuotta. Sen aikana työttömille maahanmuuttajille maksettaisiin kotoutumistukea, jonka suuruus olisi 90 prosenttia peruspäivärahan määrästä.

Lakiesityksen mukaan muutoksen tavoitteena on muun muassa "Suomeen turvapaikanhakijoita vetävien tekijöiden vähentäminen". Muutosta perustellaan myös säästötarpeilla. Säästöksi arvioidaan 22,4 miljoonaa euroa kolmessa vuodessa. Kela on kuitenkin arvioinut Ylen mukaan, ettei uudesta muutoksesta edes syntyisi säästöjä, koska toimeentulotukimenot kasvisivat samassa suhteessa. Vähimmillään maahanmuuttajalle jäisi käteen noin 500 euroa kuussa.

Lakiesityksen mukaan erilaisen tuen maksaminen maahanmuuttajille olisi perusteltua, koska näiden valmiudet työllistyä ovat heikommat kuin muiden työnhakijoiden, syynä muun muassa heikko kielitaito sekä työnantajien asenteet. Järjestöjen mukaan maahanmuuttajia ei kuitenkaan pitäisi rangaista syrjivästä ilmapiiristä.

Järjestöt myös moittivat lakimuutoksen valmisteluprosessia hyvän hallinnon vastaiseksi. Luonnoksen lausuntopyynnöille jätettiin aikaa vain runsas viikko, vaikka valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan riittävä aika olisi 6–8 viikkoa.

Lakiesitys on eduskunnan käsittelyssä budjetin lähetekeskustelun yhteydessä tällä viikolla. Kannanotossa ovat mukana Suomen Pakolaisapu, Suomen Punainen Risti, Suomen Setlementtiliitto ja Ihmisoikeusliitto.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia