Uutiset Verkko- ja viestintäteknologia

Järjestöt kritisoivat Facebookin ilmaisen netin hanketta

Internet.org uhkaa netin neutraaliutta, sananvapautta ja yksityisyyttä, sanotaan avoimessa kirjeessä.
(Kuva: Mikkel Rønne / cc 2.0)

Facebookin viime vuonna lanseeraama ilmaisen internetin aloite Internet.org saa rajua kritiikkiä digitaalisia oikeuksia ajavilta järjestöiltä, jotka ovat lähettäneet avoimen kirjeen Facebookin perustajalle Mark Zuckerbergille. Järjestöjen mukaan Internet.org uhkaa köyhien sananvapautta, oikeutta yksityisyyteen sekä netin puolueettomuuden periaatteita.

Viime vuonna lanseerattua Internet.orgia on käyttänyt Facebookin mukaan jo noin yhdeksän miljoonaa ihmistä muun muassa Sambiassa, Intiassa ja Indonesiassa. Sen ideana on ilmaisen nettiyhteyden tarjoaminen köyhille yhteistyössä paikallisten nettipalveluiden tarjoajien kanssa.

Käytännössä palvelu kuitenkin sallii pääsyn vain rajalliselle määrälle sivuja – Facebookin lisäksi esimerkiksi Wikipediaan ja BBC:n sivuille. Projekti on herättänyt kritiikkiä jo aiemmin.

Toukokuussa julkaistun järjestöjen kirjeen mukaan se vain laajentaa digitaalista kuilua.

"Uskomme, että Facebook määrittelee netin neutraaliuden väärin lausunnoissaan ja rakentaa aidattua puutarhaa, jossa maailman köyhimmät saavat pääsyn vain rajoitettuun määrään turvattomia nettisivuja ja palveluita", 67 järjestön allekirjoittamassa kirjeessä todetaan.

SciDevNet-uutissivuston haastattelemien järjestöjen mukaan Internet.org voi myös rajoittaa innovaatioiden syntyä, luoda tiedon monopolin ja hämärtää käsitystä siitä, mikä internet oikeastan on. Esimerkiksi Indonesiassa Facebook on monelle jo tutumpi termi kuin internet, sanoo ICT Watch -järjestön johtaja Donny B.U.

Internet.org on myös salaamaton, mikä voi mahdollistaa käyttäjien tietojen seurannan, kirjeessä kritisoidaan.

Noin kahdelta kolmasosalta maailman ihmisistä puuttuu netti. Järjestöjen mukaan oikea tapa kuilun sulkemiseen on kuitenkin pääsyn takaaminen koko internetiin ilman, että tietyt palvelut tai sovellukset saavat erikoiskohtelua.

Verkko- ja viestintäteknologia soveltava teknologiainformaatioteknologiainternetsananvapausyhtiöt

Lue myös

Silvana Bahia, taustalla puita ja rakennuksia

Mikä muuttuu, jos teknologiaa kehittävät myös ei-valkoihoiset? Brasilialainen Silvana Bahia ajaa tasa-arvoa it-alalle

Teknologiaa on helppo pitää arvovapaana, mutta esimerkiksi kasvojentunnistusteknologia ei aina tunnista mustien kasvonpiirteitä. Suomessa vieraileva brasilialainen aktivisti Silvana Bahia haluaa teknologia-alalle enemmän etnistä monimuotoisuutta.
Väkijoukko

Internetin vapaus kutistuu Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maiden demokratia on näyttänyt viime vuosina vahvistuvan, mutta nyt otteet ovat koventuneet ja netin sensurointi kasvaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset