Uutiset Verkko- ja viestintäteknologia

Järjestöt kritisoivat Facebookin ilmaisen netin hanketta

Internet.org uhkaa netin neutraaliutta, sananvapautta ja yksityisyyttä, sanotaan avoimessa kirjeessä.
(Kuva: Mikkel Rønne / cc 2.0)

Facebookin viime vuonna lanseeraama ilmaisen internetin aloite Internet.org saa rajua kritiikkiä digitaalisia oikeuksia ajavilta järjestöiltä, jotka ovat lähettäneet avoimen kirjeen Facebookin perustajalle Mark Zuckerbergille. Järjestöjen mukaan Internet.org uhkaa köyhien sananvapautta, oikeutta yksityisyyteen sekä netin puolueettomuuden periaatteita.

Viime vuonna lanseerattua Internet.orgia on käyttänyt Facebookin mukaan jo noin yhdeksän miljoonaa ihmistä muun muassa Sambiassa, Intiassa ja Indonesiassa. Sen ideana on ilmaisen nettiyhteyden tarjoaminen köyhille yhteistyössä paikallisten nettipalveluiden tarjoajien kanssa.

Käytännössä palvelu kuitenkin sallii pääsyn vain rajalliselle määrälle sivuja – Facebookin lisäksi esimerkiksi Wikipediaan ja BBC:n sivuille. Projekti on herättänyt kritiikkiä jo aiemmin.

Toukokuussa julkaistun järjestöjen kirjeen mukaan se vain laajentaa digitaalista kuilua.

"Uskomme, että Facebook määrittelee netin neutraaliuden väärin lausunnoissaan ja rakentaa aidattua puutarhaa, jossa maailman köyhimmät saavat pääsyn vain rajoitettuun määrään turvattomia nettisivuja ja palveluita", 67 järjestön allekirjoittamassa kirjeessä todetaan.

SciDevNet-uutissivuston haastattelemien järjestöjen mukaan Internet.org voi myös rajoittaa innovaatioiden syntyä, luoda tiedon monopolin ja hämärtää käsitystä siitä, mikä internet oikeastan on. Esimerkiksi Indonesiassa Facebook on monelle jo tutumpi termi kuin internet, sanoo ICT Watch -järjestön johtaja Donny B.U.

Internet.org on myös salaamaton, mikä voi mahdollistaa käyttäjien tietojen seurannan, kirjeessä kritisoidaan.

Noin kahdelta kolmasosalta maailman ihmisistä puuttuu netti. Järjestöjen mukaan oikea tapa kuilun sulkemiseen on kuitenkin pääsyn takaaminen koko internetiin ilman, että tietyt palvelut tai sovellukset saavat erikoiskohtelua.

Verkko- ja viestintäteknologia soveltava teknologiainformaatioteknologiainternetsananvapausyhtiöt

Lue myös

Silvana Bahia, taustalla puita ja rakennuksia

Mikä muuttuu, jos teknologiaa kehittävät myös ei-valkoihoiset? Brasilialainen Silvana Bahia ajaa tasa-arvoa it-alalle

Teknologiaa on helppo pitää arvovapaana, mutta esimerkiksi kasvojentunnistusteknologia ei aina tunnista mustien kasvonpiirteitä. Suomessa vieraileva brasilialainen aktivisti Silvana Bahia haluaa teknologia-alalle enemmän etnistä monimuotoisuutta.
Väkijoukko

Internetin vapaus kutistuu Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maiden demokratia on näyttänyt viime vuosina vahvistuvan, mutta nyt otteet ovat koventuneet ja netin sensurointi kasvaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.