Järjestöt kritisoivat Facebookin ilmaisen netin hanketta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt kritisoivat Facebookin ilmaisen netin hanketta

Internet.org uhkaa netin neutraaliutta, sananvapautta ja yksityisyyttä, sanotaan avoimessa kirjeessä.

Facebookin viime vuonna lanseeraama ilmaisen internetin aloite Internet.org saa rajua kritiikkiä digitaalisia oikeuksia ajavilta järjestöiltä, jotka ovat lähettäneet avoimen kirjeen Facebookin perustajalle Mark Zuckerbergille. Järjestöjen mukaan Internet.org uhkaa köyhien sananvapautta, oikeutta yksityisyyteen sekä netin puolueettomuuden periaatteita.

Viime vuonna lanseerattua Internet.orgia on käyttänyt Facebookin mukaan jo noin yhdeksän miljoonaa ihmistä muun muassa Sambiassa, Intiassa ja Indonesiassa. Sen ideana on ilmaisen nettiyhteyden tarjoaminen köyhille yhteistyössä paikallisten nettipalveluiden tarjoajien kanssa.

Käytännössä palvelu kuitenkin sallii pääsyn vain rajalliselle määrälle sivuja – Facebookin lisäksi esimerkiksi Wikipediaan ja BBC:n sivuille. Projekti on herättänyt kritiikkiä jo aiemmin.

Toukokuussa julkaistun järjestöjen kirjeen mukaan se vain laajentaa digitaalista kuilua.

"Uskomme, että Facebook määrittelee netin neutraaliuden väärin lausunnoissaan ja rakentaa aidattua puutarhaa, jossa maailman köyhimmät saavat pääsyn vain rajoitettuun määrään turvattomia nettisivuja ja palveluita", 67 järjestön allekirjoittamassa kirjeessä todetaan.

SciDevNet-uutissivuston haastattelemien järjestöjen mukaan Internet.org voi myös rajoittaa innovaatioiden syntyä, luoda tiedon monopolin ja hämärtää käsitystä siitä, mikä internet oikeastan on. Esimerkiksi Indonesiassa Facebook on monelle jo tutumpi termi kuin internet, sanoo ICT Watch -järjestön johtaja Donny B.U.

Internet.org on myös salaamaton, mikä voi mahdollistaa käyttäjien tietojen seurannan, kirjeessä kritisoidaan.

Noin kahdelta kolmasosalta maailman ihmisistä puuttuu netti. Järjestöjen mukaan oikea tapa kuilun sulkemiseen on kuitenkin pääsyn takaaminen koko internetiin ilman, että tietyt palvelut tai sovellukset saavat erikoiskohtelua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia