Uutiset Verkko- ja viestintäteknologia

Järjestöt kritisoivat Facebookin ilmaisen netin hanketta

Internet.org uhkaa netin neutraaliutta, sananvapautta ja yksityisyyttä, sanotaan avoimessa kirjeessä.
(Kuva: Mikkel Rønne / cc 2.0)

Facebookin viime vuonna lanseeraama ilmaisen internetin aloite Internet.org saa rajua kritiikkiä digitaalisia oikeuksia ajavilta järjestöiltä, jotka ovat lähettäneet avoimen kirjeen Facebookin perustajalle Mark Zuckerbergille. Järjestöjen mukaan Internet.org uhkaa köyhien sananvapautta, oikeutta yksityisyyteen sekä netin puolueettomuuden periaatteita.

Viime vuonna lanseerattua Internet.orgia on käyttänyt Facebookin mukaan jo noin yhdeksän miljoonaa ihmistä muun muassa Sambiassa, Intiassa ja Indonesiassa. Sen ideana on ilmaisen nettiyhteyden tarjoaminen köyhille yhteistyössä paikallisten nettipalveluiden tarjoajien kanssa.

Käytännössä palvelu kuitenkin sallii pääsyn vain rajalliselle määrälle sivuja – Facebookin lisäksi esimerkiksi Wikipediaan ja BBC:n sivuille. Projekti on herättänyt kritiikkiä jo aiemmin.

Toukokuussa julkaistun järjestöjen kirjeen mukaan se vain laajentaa digitaalista kuilua.

"Uskomme, että Facebook määrittelee netin neutraaliuden väärin lausunnoissaan ja rakentaa aidattua puutarhaa, jossa maailman köyhimmät saavat pääsyn vain rajoitettuun määrään turvattomia nettisivuja ja palveluita", 67 järjestön allekirjoittamassa kirjeessä todetaan.

SciDevNet-uutissivuston haastattelemien järjestöjen mukaan Internet.org voi myös rajoittaa innovaatioiden syntyä, luoda tiedon monopolin ja hämärtää käsitystä siitä, mikä internet oikeastan on. Esimerkiksi Indonesiassa Facebook on monelle jo tutumpi termi kuin internet, sanoo ICT Watch -järjestön johtaja Donny B.U.

Internet.org on myös salaamaton, mikä voi mahdollistaa käyttäjien tietojen seurannan, kirjeessä kritisoidaan.

Noin kahdelta kolmasosalta maailman ihmisistä puuttuu netti. Järjestöjen mukaan oikea tapa kuilun sulkemiseen on kuitenkin pääsyn takaaminen koko internetiin ilman, että tietyt palvelut tai sovellukset saavat erikoiskohtelua.

Verkko- ja viestintäteknologia soveltava teknologiainformaatioteknologiainternetsananvapausyhtiöt

Lue myös

Sormi painamassa tietokoneen näppäimistöä

Amnesty: Facebookin ja Googlen toiminta uhkaa ihmisoikeuksia – “Tämä ei ole se internet, johon ihmiset alussa sitoutuivat”

Facebookin ja Googlen tapa kerätä ja käsitellä miljardien ihmisten henkilötietoja loukkaa oikeutta yksityisyyteen sekä mielipiteen-, ajatuksen- ja ilmaisunvapauteen ja edistää syrjintää, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International uudessa raportissaan.
Silvana Bahia, taustalla puita ja rakennuksia

Mikä muuttuu, jos teknologiaa kehittävät myös ei-valkoihoiset? Brasilialainen Silvana Bahia ajaa tasa-arvoa it-alalle

Teknologiaa on helppo pitää arvovapaana, mutta esimerkiksi kasvojentunnistusteknologia ei aina tunnista mustien kasvonpiirteitä. Suomessa vieraileva brasilialainen aktivisti Silvana Bahia haluaa teknologia-alalle enemmän etnistä monimuotoisuutta.
Väkijoukko

Internetin vapaus kutistuu Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maiden demokratia on näyttänyt viime vuosina vahvistuvan, mutta nyt otteet ovat koventuneet ja netin sensurointi kasvaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.