Järjestöt: Koronarokotteet ovat tehneet yhdeksästä ihmisestä miljardöörejä, joilla olisi varaa rokottaa köyhien maiden asukkaat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Koronarokotteet ovat tehneet yhdeksästä ihmisestä miljardöörejä, joilla olisi varaa rokottaa köyhien maiden asukkaat

Muun muassa Modernan ja BioNTechin johtoa on noussut koronarokotteiden ansiosta miljardöörilistalle. Järjestöjen rokoteallianssi vaatii, että koska rokotteiden kehittämistä on tuotettu julkisilla varoilla, myös patentit pitäisi vapauttaa.

Kelta-musta infotaulu, jossa koronarokoteohjeita.

Koronarokotteet ovat toistaiseksi valuneet pääosin rikkaille maille. Kuva: Open Grid Scheduler / Grid Engine / CC0 1.0.

Lääkeyhtiöiden koronarokotemonopolit ovat johtaneet siihen, että ainakin yhdeksästä ihmisestä on tullut miljardöörejä. Heidän omaisuudellaan voisi rokottaa kaikki matalan tulotason maiden asukkaat, laskee ihmisoikeus- ja terveysjärjestöjen rokoteallianssi People’s Vaccine Alliance.

Miljardöörien joukkoon ovat nousseet muun muassa koronarokotteita tuottavien Modernan ja BioNTechin toimitusjohtajat Stéphane Bancel ja Ugur Sahin, joiden molempien omaisuus on vähintään neljä miljardia dollaria.

Järjestöt vaativat, että koska rokotteita on tuotettu julkisilla varoilla, rokotepatentit pitäisi vapauttaa.

”Nämä rokotteet rahoitettiin julkisilla varoilla ja niiden pitäisi ennen kaikkea olla julkinen hyödyke, ei yksityisten voittojen teon väline. Meidän pitää lopettaa välittömästi nämä monopolit, jotta voisimme lisätä rokotetuotantoa, saada hinnat laskuun ja rokottaa maailman”, kritisoi People’s Vaccine Allianceen kuuluvan avustusjärjestö Oxfamin terveyspolitiikan johtaja Anna Marriott tiedotteessa.

Järjestöjen keräämät tiedot perustuvat Forbes-lehden miljardöörilistaukseen. Mukana listalla on myös Modernan kaksi perustajasijoittajaa, puheenjohtaja sekä Modernalle rokotteita valmistavan ja pakkaavan ROVIn puheenjohtaja. Lisäksi listalla on kiinalaisen rokoteyhtiön CanSino Biologicsin perustajia. Yhteensä miljardööreillä on 19,3 miljardin dollarin omaisuus (15,8 miljardia euroa).

BioNTechin mukaan sen johtajan Ugur Sahinin ei tosin pitäisi olla listalla, koska hän ei ole myynyt osuuksiaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

People's Vaccine Alliance laskee, että jos rokotteen hinta on noin 19 dollaria, uusien miljardöörien rahoilla voitaisiin rokottaa matalan tulotason maiden väestö 1,3 kertaan. Ne ovat saaneet vasta 0,2 prosenttia rokotteista, vaikka niissä elää noin kymmenen prosenttia maailman väestöstä.

Järjestöt laskevat myös, että rokotteiden ansiosta kahdeksan jo olemassa olevaa miljardööriä on lisännyt omaisuuttaan 32,2 miljardilla dollarilla (26,4 miljardia euroa). Tällä summalla taas rokottaisi Intian koko väestön.

Kehittyvät maat sekä monet järjestöt ovat jo pitkään vaatineet, että rokotepatenteista luovuttaisiin pandemian ajaksi, jotta kuka tahansa voisi valmistaa rokotteita.
Yhdysvallat kääntyi hiljattain patenteista luopumista kannattavien maiden joukkoon, mutta monet muut vauraat maat vastustavat sitä yhä. Myös lääketehtaat vastustavat patenttien vapautusta ja ovat vedonneet monimutkaiseen valmistusprosessiin sekä siihen, ettei vapautus lisäisi rokotetuotantoa lyhyellä aikavälillä.

People’s Vaccine Allianceen kuuluvan YK:n hiv/aidsjärjestön Unaidsin johtaja Winnie Byanyima varoittaa, että rokotteiden viivästyminen luo silti todellisen riskin.

”Samaan aikaan, kun massiivisia voittoja koronarokotteilla tekevät yritykset kieltäytyvät jakamasta tietotaitoaan ja teknologiaansa, maailmalla on edessään hyvin todellinen mutaatioiden riski. Ne voivat tehdä rokotteista tehottomia ja asettaa kaikki jälleen vaaraan”, hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia