Järjestöt jäädyttävät apuoperaatioita Etelä-Sudanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt jäädyttävät apuoperaatioita Etelä-Sudanissa

Uudelleen leimahtanut väkivalta Unityn osavaltiossa jättää 300 000 ihmistä ilman hätäapua.

Väkivallan kiihtyminen Etelä-Sudanissa on pakottanut avustusjärjestöt vetämään henkilöstöään maan koillisosissa sijaitsevasta Unityn osavaltiosta.

YK:n Etelä-Sudanin humanitaarisen koordinaattorin Toby Lanzerin mukaan kaikki järjestöt sekä YK-toimijat ovat joutuneet evakuoimaan henkilökuntansa Leerin kaupungista sekä joistakin muista paikoista. Bentiun kaupungin eteläpuolella humanitaarinen apu on käytännössä pysähtynyt.

"Seurauksena yli 300 000 siviiliä, jotka tarvitsevat hätäapua, kuten ruokaa ja terveyspalveluita, eivät saa apua", Lanzer toteaa eilen maanantaina julkaistussa lausunnossaan.

Hänen mukaansa järjestöt palaavat heti, kun se on riittävän turvallista.

Toimintansa jäädyttäneisiin järjestöihin kuuluu muun muassa Lääkärit ilman rajoja, joka keskeytti Leerin sairaalassa sijaitsevan sairaalansa toiminnan. Myös Punainen Risti joutui vetämään avainhenkilöstönsä alueelta. Ajankohta on paha, sillä istutuskausi on tulossa.

"Ruokaa on jo nyt vähän ja monilla ihmisillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ruoka-apu. Nyt riippuvuus siitä vain kasvaa. Samaan aikaan avustusjärjestöjen on vaikea toimia pahimmilla alueilla turvattomuuden vuoksi. Se on noidankehä, joka jättää tuhannet äärimmäisen haavoittuvaan asemaan", sanoo järjestön Etelä-Sudanin delegaatiota johtava Franz Rauchenstein.

Uutistoimisto AP:n mukaan väkivallassa on kyse hallituksen hyökkäyksestä kapinallista vastaan. Maan presidenttiä Salva Kiiria vastaan taisteleva varapresidentti Riek Machar on kotoisin Leerin kaupungista, jossa nyt taistellaan.

Maassa toimiva YK:n rauhanturvaoperaatio kertoi eilen, että alueella on viime aikoina tapettu, siepattu ja raiskattu siviileitä sekä poltettu kyliä yhä enemmän, mutta on epäselvää, kuka on julmuuksien takana.

Etelä-Sudanin sisällissota alkoi joulukuussa 2013. Yhteensä noin kaksi miljoonaa ihmistä on paennut konfliktin takia joko maan sisällä tai sen rajojen ulkopuolelle. Unityssa pelkästään toukokuun ensimmäisen viikon aikana 100 000 ihmistä joutui pakenemaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia