Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Järjestöt jäädyttävät apuoperaatioita Etelä-Sudanissa

Uudelleen leimahtanut väkivalta Unityn osavaltiossa jättää 300 000 ihmistä ilman hätäapua.
Pakolaislapsia Etelä-Sudanissa. (Kuva: UN Photo/JC McIlwaine / cc 2.0)

Väkivallan kiihtyminen Etelä-Sudanissa on pakottanut avustusjärjestöt vetämään henkilöstöään maan koillisosissa sijaitsevasta Unityn osavaltiosta.

YK:n Etelä-Sudanin humanitaarisen koordinaattorin Toby Lanzerin mukaan kaikki järjestöt sekä YK-toimijat ovat joutuneet evakuoimaan henkilökuntansa Leerin kaupungista sekä joistakin muista paikoista. Bentiun kaupungin eteläpuolella humanitaarinen apu on käytännössä pysähtynyt.

"Seurauksena yli 300 000 siviiliä, jotka tarvitsevat hätäapua, kuten ruokaa ja terveyspalveluita, eivät saa apua", Lanzer toteaa eilen maanantaina julkaistussa lausunnossaan.

Hänen mukaansa järjestöt palaavat heti, kun se on riittävän turvallista.

Toimintansa jäädyttäneisiin järjestöihin kuuluu muun muassa Lääkärit ilman rajoja, joka keskeytti Leerin sairaalassa sijaitsevan sairaalansa toiminnan. Myös Punainen Risti joutui vetämään avainhenkilöstönsä alueelta. Ajankohta on paha, sillä istutuskausi on tulossa.

"Ruokaa on jo nyt vähän ja monilla ihmisillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ruoka-apu. Nyt riippuvuus siitä vain kasvaa. Samaan aikaan avustusjärjestöjen on vaikea toimia pahimmilla alueilla turvattomuuden vuoksi. Se on noidankehä, joka jättää tuhannet äärimmäisen haavoittuvaan asemaan", sanoo järjestön Etelä-Sudanin delegaatiota johtava Franz Rauchenstein.

Uutistoimisto AP:n mukaan väkivallassa on kyse hallituksen hyökkäyksestä kapinallista vastaan. Maan presidenttiä Salva Kiiria vastaan taisteleva varapresidentti Riek Machar on kotoisin Leerin kaupungista, jossa nyt taistellaan.

Maassa toimiva YK:n rauhanturvaoperaatio kertoi eilen, että alueella on viime aikoina tapettu, siepattu ja raiskattu siviileitä sekä poltettu kyliä yhä enemmän, mutta on epäselvää, kuka on julmuuksien takana.

Etelä-Sudanin sisällissota alkoi joulukuussa 2013. Yhteensä noin kaksi miljoonaa ihmistä on paennut konfliktin takia joko maan sisällä tai sen rajojen ulkopuolelle. Unityssa pelkästään toukokuun ensimmäisen viikon aikana 100 000 ihmistä joutui pakenemaan.

Etelä-Sudanin konflikti katastrofiapukonfliktiYK Etelä-Sudan Punainen Risti

Lue myös

Nainen lähikuvassa

Vihapuhe ei leviä vain Euroopassa – Etelä-Sudanissa taistellaan ilmiötä vastaan muun muassa radion avulla

Eteläsudanilaiset uskovat, että muualle muuttaneet, koulutetut ihmiset puhuvat totta. Se lietsoo vihapuhetta maassa, jossa suurin osa väestöstä ei edes käytä nettiä. ”Tarvittaisiin lisää kriittistä ajattelua”, sanoo vihapuheen vastaista ohjelmaa vetävä Achol Jok Mach.
Nainen kalavatien äärellä

Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Etelä-Sudanin sodan osapuolten viime vuoden lopulla tekemä rauhansopimus on toiminut hieman aiempia sopimuksia paremmin, ja se näkyy myös naapurimaa Etiopian puolella. Rauhan onnistumisen mittareihin kuuluu kuitenkin myös se, palaavatko ihmiset lopulta kotiseudulleen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset