Järjestöt ja OECD yhtä mieltä: Veronkierto kuriin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt ja OECD yhtä mieltä: Veronkierto kuriin

Monikansallisten yritysten verotusta koskevat säännöt ovat vanhentuneita ja toimimattomia, sanovat järjestöt ja OECD.

Monikansallisten yritysten pitäisi maksaa veroa todellisen toimintansa mukaan ja voittojen siirtely pitäisi panna kuriin, sanoo 57 järjestöä kannanotossaan.

Useiden maiden järjestöjen kannanotto on vastaus vauraiden teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD:n helmikuussa julkaistuun raporttiin, jossa todettiin, että monikansallisten yritysten verotusta koskevat säännöt ovat vanhentuneita ja toimimattomia.

Raportin mukaan nykyiset verokäytännöt mahdollistavat sen, että liikevoittoja siirrellään veroparatiiseihin, mikä verotulojen menetyksen lisäksi myös antaa monikansallisille yrityksille ansaitsematonta kilpailuetua.

Järjestöt ovat samaa mieltä. Kannanotossa mukana olevan Finnwatchin mukaan OECD:n raportti on yllättävän voimakas, sillä yleisimmät kansainväliset verosäännöt on määritelty nimenomaan OECD:ssä.

Järjestöt vaativat reilumpaa verojärjestelmää.

"Sääntöjen pitäisi heijastella todellisuutta ja antaa valtioille mahdollisuus verottaa yrityksiä oikeudenmukaisesti alueellaan tapahtuvasta toiminnasta. Ei voi olla niin, että yritys kirjaa suuren osan voitoistaan paikassa, jossa sillä ei ole mitään varsinaista toimintaa", toteaa Finnwatchin tutkija Henri Purje.

Järjestöjen mukaan yritykset voitaisiin esimerkiksi velvoittaa raportoimaan kattavasti maailmanlaajuisesta toiminnastaan. Sen jälkeen valtioille voitaisiin antaa verotusoikeus yrityksen tosiasiallisen toiminnan mukaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia