Järjestöt: Ilmastopolitiikkaa valmistellaan salassa ministeriössä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Ilmastopolitiikkaa valmistellaan salassa ministeriössä

Ympäristöjärjestöt ovat tehneet TE-ministeriön toiminnasta valituksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Suomen tulevien vuosien ilmasto- ja energiastrategiaa on valmisteltu salassa työ- ja elinkeinoministeriössä, ilman sidosryhmien mahdollisuutta osallistua avoimeen keskusteluun strategian valmistelussa. Strategian taustaselvityksiä ei ole useista pyynnöistä huolimatta toimitettu ympäristöjärjestöjen kommentoitavaksi, kertoo Greenpeace.

Lukuisten pyyntöjen jälkeen TE-ministeriö antoi tietojen luovuttamisesta kielteisen päätöksen järjestöille. Greenpeace on tehnyt ministeriön toiminnasta strategian valmistelussa valituksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

"Kielteistä päätöstä perusteltiin hyvin eritasoisilla perusteilla, mutta mikään niistä ei ole mielestämme laillisesti pätevä", sanoo Greenpeacen energiavastaava Kaisa-Reeta Koskinen.

"Yhtenä valituksen kohteena on ministeriön viivyttely kielteisen päätöksen toimittamisessa. Vaikka lain mukaan päätös pitää toimittaa kahdessa viikossa, tässä tapauksessa päätöksen saaminen kesti lähes puolitoista kuukautta", Koskinen sanoo.

Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Hanna Hakon mielestä ilmasto- ja energiastrategioiden valmistelu salassa ei ole hyväksyttävää tällä vuosikymmenellä, vaan linjauksia pitäisi voida tarkastella kriittisesti. Edellisen ilmasto- ja energiastrategian valmistumisen jälkeen Valtiontalouden tarkastusvirasto moitti prosessia läpinäkymättömyyden puutteesta ja totesi, että läpinäkyvyyttä ja ulkopuolisten toimijoiden osallistumismahdollisuuksia pitäisi parantaa.

Lisää uusi kommentti