Järjestöt: Ilmastopaneelin raportti otettava tosissaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Ilmastopaneelin raportti otettava tosissaan

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii myös medialta vastuullisuutta ilmastonmuutosta koskevassa uutisoinnissa.

YK:n ilmastopaneeli IPCC:n uuden raportin mukaan tiedeyhteisön käsitys ihmisen toiminnasta ilmastonmuutoksen aiheuttajana on vahvistunut entisestään. Kansalaisjärjestöt vaativat päättäjiä ottamaan raportin tosissaan ja ryhtymään välittömiin toimenpiteisiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

"Ilmastoepäröinnin aika on ohi", toteaa Eero Yrjö-Koskinen Suomen luonnonsuojeluliitosta. Järjestö odottaa raportista seuraavan uusia toimia energian säästämisessä ja energiatehokkuudessa ja toivoo Suomelta aloitetta ilmastopolitiikan kiristämisessä.

Greenpeace ja Maan ystävät vaativat hallitusta säätämään viivyttelemättä vahvan ilmastolain ja pysäyttämään investoinnit fossiiliseen energiaan.

"Päästöleikkauksista suurimman vastuun kantavat päättäjät. Jokainen poliitikko, joka ei ota järjestelmällisesti huomioon ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja toimi päästöjen vähentämiseksi, edistää tietoisesti ilmastonmuutoksen pahimpia seurauksia", sanoo Greenpeacen ilmasto- ja energiakampanjoitsija Kaisa-Reeta Koskinen

Suomen Luonnonsuojeluliitto vaatii lisäksi medialta vastuullisuutta ilmastonmuutosta koskevassa uutisoinnissa.

"Suomalaisten on saatava ilmastonmuutoksesta oikea kuva. Vain tältä pohjalta päätöksentekijät ja kansalaiset voivat päättää toimistaan. Jatkuvan epäilyn vaaliminen siirtää välttämättömiä toimenpiteitä", Yrjö-Koskinen sanoo.

IPCC:n raportin mukaan kahden asteen ilmastotavoitteen saavuttaminen vaatisi fossiilisten päästöjen kasvun pysäyttämistä vuoteen 2020 mennessä ja vähentämistä nollaan vuoteen 2070 mennessä. Päästöjen kasvaessa nykyisellä vauhdilla lämpötila voi pahimmassa tapauksessa nousta lähes viisi astetta vuosisadan loppuun mennessä. Raportissa viitataan yli 9 200 tutkimusartikkeliin, ja sen laatimiseen osallistui yli tuhat asiantuntijaa.

Lisää uusi kommentti