Uutiset Turkin ihmisoikeus- ja demokratiakehitys

Järjestöt huolissaan Turkin ihmisoikeustilanteesta

Vallankaappausyritys ei oikeuta noitavainoon hallituksen vastustajia kohtaan, muistuttaa Human Rights Watch.
(Kuva: Michał / Flickr.com / CC BY-ND 2.0)

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan Turkin massapidätyksistä ja uhkauksista palauttaa kuolemanrangaistus viime perjantaina tapahtuneen sotilasvallankaappausyrityksen jälkimainingeissa.

"Vaadimme Turkin viranomaisia olemaan maltillisia ja kunnioittamaan oikeusvaltioperiaatetta, --- takaamaan reilut oikeudenkäynnit ja vapauttamaan kaikki, joita vastaan ei ole konkreettisia todisteita osallisuudesta rikoksiin. Lipsuminen ihmisoikeuksista on viimeinen asia, jota Turkki tarvitsee", Amnesty Internationalin Euroopan ja Keski-Aasian johtaja John Dalhuisen sanoo järjestön lausunnossa.

Yli 7 500 vallankaappauksen suunnittelijaksi väitettyä on pidätetty epäonnistuneen kaappausyrityksen jälkeen. Lisäksi tuhansia poliiseja, tuomareita ja syyttäjiä on pantu viralta. Käytännössä Turkin oikeuslaitoksen jäsenistä viidesosa on joko pidätettynä tai hyllytettynä.

"Hallituksella on täysin oikeus panna vallankaappaukseen syyllistyneet oikeuteen, mutta pidätysten nopeus ja laajuus viittaa puhdistukseen todisteisiin perustuvan prosessin sijasta. Turkkilaiset, jotka lähtivät kaduille puolustamaan demokratiaa, ansaitsevat reaktion, joka kunnioittaa oikeusvaltioperiaatetta ja suojelee median vapautta", sanoo Hugh Williamson, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) Euroopan ja Keski-Aasian johtaja järjestön tiedotteessa.

Järjestöjen pelkona on, että kovia otteita aletaan soveltaa yhä enemmän myös toimittajiin ja kansalaisaktivisteihin, sillä viime vuosina hallitus on ottanut yhä kovemman linjan vastustajiaan kohtaan. Nyt sen pitäisi vastustaa kiusausta käyttää vallankaappausyritystä verukkeena noitavainoon, HRW sanoo.

Perjantain jälkeen esimerkiksi 20 uutissivustoa on kuitenkin suljettu, ja sosiaalisessa mediassa liikkuu huhuja suunnitelmista pidättää toimittajia.

Demokraattisista instituutioista ja oikeusvaltioperiaatteesta Turkkia muistuttaneiden EU:n ja Yhdysvaltojen pitäisikin tehdä Turkille selväksi, että demokraattisiin instituutioihin kuuluvat myös järjestöt, riippumattomat tuomioistuimet ja vapa media, järjestö huomauttaa.

Vallankaappausyrityksessä kuoli lähes 300 ihmistä, joista osa yritykseen osallistuneita sotilaita, osa poliiseja ja osa siviileitä. Amnestyn mukaan osa epäillyistä suunnittelijoista lynkattiin aseistamattomina, kun he yrittivät antautua. Järjestö kertoo myös tutkivansa väitteitä, joiden mukaan pidätetyiltä on evätty asianajaja ja heitä on pahoinpidelty. Myös HRW kertoo julkisuuteen tulleista kuvista, joissa pidätetyillä kenraaleilla on ruhjeita kasvoissaan.

Turkin ihmisoikeus- ja demokratiakehitys ihmisoikeudetpolitiikkademokratiaoikeus ja rikos Turkki Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Lokki lentää Turkin lipun vasemmalla puolella

Turkin median elintila kapenee – Eronnut päätoimittaja: 95 prosenttia mediasta hallituksen valvonnassa

Riippumattoman Cumhuriyet-päivälehden päätoimittaja Murat Sabuncu erosi syyskuussa, kun lehti ei enää saanut toteuttaa journalistista linjaansa. ”Asiallista uutisvälitystä on alettu pitää rikoksena”, Sabuncu sanoo.
Turkin ja EU:n lippuja narussa

Sananvapauden murha Turkissa

Euroopan ja Suomen viimeaikainen nuhteleva suhtautuminen Turkkiin on pahasti myöhässä, sillä Turkin hallituksen hyökkäykset ihmisoikeuksia ja sananvapautta vastaan ovat jo vanha ongelma, kirjoittaa Idil Tekin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.