Uutiset Turkin ihmisoikeus- ja demokratiakehitys

Järjestöt huolissaan Turkin ihmisoikeustilanteesta

Vallankaappausyritys ei oikeuta noitavainoon hallituksen vastustajia kohtaan, muistuttaa Human Rights Watch.
(Kuva: Michał / Flickr.com / CC BY-ND 2.0)

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan Turkin massapidätyksistä ja uhkauksista palauttaa kuolemanrangaistus viime perjantaina tapahtuneen sotilasvallankaappausyrityksen jälkimainingeissa.

"Vaadimme Turkin viranomaisia olemaan maltillisia ja kunnioittamaan oikeusvaltioperiaatetta, --- takaamaan reilut oikeudenkäynnit ja vapauttamaan kaikki, joita vastaan ei ole konkreettisia todisteita osallisuudesta rikoksiin. Lipsuminen ihmisoikeuksista on viimeinen asia, jota Turkki tarvitsee", Amnesty Internationalin Euroopan ja Keski-Aasian johtaja John Dalhuisen sanoo järjestön lausunnossa.

Yli 7 500 vallankaappauksen suunnittelijaksi väitettyä on pidätetty epäonnistuneen kaappausyrityksen jälkeen. Lisäksi tuhansia poliiseja, tuomareita ja syyttäjiä on pantu viralta. Käytännössä Turkin oikeuslaitoksen jäsenistä viidesosa on joko pidätettynä tai hyllytettynä.

"Hallituksella on täysin oikeus panna vallankaappaukseen syyllistyneet oikeuteen, mutta pidätysten nopeus ja laajuus viittaa puhdistukseen todisteisiin perustuvan prosessin sijasta. Turkkilaiset, jotka lähtivät kaduille puolustamaan demokratiaa, ansaitsevat reaktion, joka kunnioittaa oikeusvaltioperiaatetta ja suojelee median vapautta", sanoo Hugh Williamson, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) Euroopan ja Keski-Aasian johtaja järjestön tiedotteessa.

Järjestöjen pelkona on, että kovia otteita aletaan soveltaa yhä enemmän myös toimittajiin ja kansalaisaktivisteihin, sillä viime vuosina hallitus on ottanut yhä kovemman linjan vastustajiaan kohtaan. Nyt sen pitäisi vastustaa kiusausta käyttää vallankaappausyritystä verukkeena noitavainoon, HRW sanoo.

Perjantain jälkeen esimerkiksi 20 uutissivustoa on kuitenkin suljettu, ja sosiaalisessa mediassa liikkuu huhuja suunnitelmista pidättää toimittajia.

Demokraattisista instituutioista ja oikeusvaltioperiaatteesta Turkkia muistuttaneiden EU:n ja Yhdysvaltojen pitäisikin tehdä Turkille selväksi, että demokraattisiin instituutioihin kuuluvat myös järjestöt, riippumattomat tuomioistuimet ja vapa media, järjestö huomauttaa.

Vallankaappausyrityksessä kuoli lähes 300 ihmistä, joista osa yritykseen osallistuneita sotilaita, osa poliiseja ja osa siviileitä. Amnestyn mukaan osa epäillyistä suunnittelijoista lynkattiin aseistamattomina, kun he yrittivät antautua. Järjestö kertoo myös tutkivansa väitteitä, joiden mukaan pidätetyiltä on evätty asianajaja ja heitä on pahoinpidelty. Myös HRW kertoo julkisuuteen tulleista kuvista, joissa pidätetyillä kenraaleilla on ruhjeita kasvoissaan.

Turkin ihmisoikeus- ja demokratiakehitys ihmisoikeudetpolitiikkademokratiaoikeus ja rikos Turkki Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Lokki lentää Turkin lipun vasemmalla puolella

Turkin median elintila kapenee – Eronnut päätoimittaja: 95 prosenttia mediasta hallituksen valvonnassa

Riippumattoman Cumhuriyet-päivälehden päätoimittaja Murat Sabuncu erosi syyskuussa, kun lehti ei enää saanut toteuttaa journalistista linjaansa. ”Asiallista uutisvälitystä on alettu pitää rikoksena”, Sabuncu sanoo.
Turkin ja EU:n lippuja narussa

Sananvapauden murha Turkissa

Euroopan ja Suomen viimeaikainen nuhteleva suhtautuminen Turkkiin on pahasti myöhässä, sillä Turkin hallituksen hyökkäykset ihmisoikeuksia ja sananvapautta vastaan ovat jo vanha ongelma, kirjoittaa Idil Tekin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat