Järjestöt: Hallituksen ilmastopolitiikassa iso pettymys | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Hallituksen ilmastopolitiikassa iso pettymys

Suomi on sitoutunut siihen, ettei kehitysmaille annettava ilmastorahoitus ole pois köyhyyden vähentämisestä, muistuttavat Kepa ja Kirkon Ulkomaanapu.

Kepa ja Kirkon Ulkomaanapu ovat pettyneitä hallituksen päätökseen sekoittaa ilmastonmuutos- ja kehitysyhteistyömäärärahoja toisiinsa.

Järjestöjen mukaan Suomi on maksanut vuodesta 2010 kehitysmaiden ilmastotoimiin lupaamansa 110 miljoonaa euroa suoraan kehitysyhteistyömäärärahoistaan.

Kanta tuli esille tiistaina järjestyssä julkaisutilaisuudessa, jossa Kepa ja KUA esittelivät uutta raporttia ilmastonmuutoksen torjuntakeinoista. Raportissa todetaan, että kehitysrahojen käyttäminen ilmastonmuutoksen torjuntaan "kaivaisi maata tärkeiden kehitystavoitteiden alta".

Järjestöt haluavatkin, että hallitus ottaa selvän kannan ilmastorahoituksen ja kehitysrahojen erottamiseen toisistaan. Suomi on sitoutunut siihen, ettei ilmastorahoitus ole pois köyhyyden vähentämisestä, muistuttavat järjestöt.

Samalla järjestöt ehdottavat, että Suomi laatii uusia rahoituslähteitä nimeävän ilmastorahoitusstrategian sekä ajaa aktiivisemmin kestävää kehitystä edistäviä rahoituskeinoja, kuten hiilidioksidiveroa, lento- ja laivaliikenteen maksuja ja esimerkiksi rahoitusmarkkinaveroa.

"Suomen tulee pitää kiinni myös lupauksestaan suunnata päästökaupasta saatavia tuloja ilmastorahoitukseen ja kehitysyhteistyöhön, vaikka ei tiedetä paljonko rahaa on tulossa", sanoo ilmastoasiantuntija Susanna Kari Kirkon Ulkomaanavusta.

Ilmastonmuutoksen hillitsemisen rahoittaminen on yksi keskeisistä kysymyksistä Qatarin Dohassa loppukuusta alkavassa YK:n ilmastokokouksessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia