Järjestöt: El Niño lisännyt lapsityötä eteläisessä Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: El Niño lisännyt lapsityötä eteläisessä Afrikassa

Asiantuntijaraportin mukaan etenkin monet pojat ovat joutuneet töihin ruokapulan vuoksi.

Viljelijöitä Mosambikissa. (Kuva: Leopoldino Jeronimo / Kepa / CC BY-NC 2.0)

Sääilmiö El Niñolla on ollut tuhoisat vaikutukset lapsiin ainakin kuudessa eteläisen Afrikan maassa, sanoo kolme kansainvälistä lapsijärjestöä tuoreessa arviossaan.

Asiantuntijahaastatteluihin perustuvan raportin mukaan El Niño ja sen aiheuttama kuivuus, sateet ja ruokapula ovat johtaneet muun muassa lasten jäämiseen pois koulusta, muuttamiseen muualle sekä lasten joutumiseen töihin ja naimisiin.

Unicefin sekä Planin ja World Visionin raporttiin haastateltiin 186:ta, muun muassa järjestöissä työskentelevää asiantuntijaa. Heiltä lähes 80 prosenttia sanoi, että koulusta pois jääminen on lisääntynyt El Niñon alkamisen jälkeen. Arviossa olivat mukana Lesotho, Angola, Mosambik, Malawi, Zimbabwe ja Kongo.

Osa koulupudokkaista menee töihin, osa joutuu naimisiin. Yli puolet vastanneista uskoi, että etenkin poikien työnteko, on lisääntynyt El Niñon jälkeen.

"Ajattelemme, että ruoka ja vesi ovat tärkeimpiä asioita – se on totta, ilman niitä emme voi elää – mutta koulusta pois jääminen ja töihin tai naimisiin joutuminen nuorena lopettaa lasten elämän toisella tavalla", toteaa World Visionin eteläisen Afrikan aluejohtaja Rudo Kwaramba järjestön tiedotteessa.

Vajaa puolet vastanneista myös kertoi, että vanhemmat lähettävät lapsiaan pois ruokapulan takia.

Yhteensä El Niño vaikuttaa YK:n mukaan ympäri maailman noin 60 miljoonan ihmisen elämään. Hätäavun rahoitusvaje on yli kaksi miljardia euroa. Vaikka sääilmiö on jo päättynyt, sen vaikutusten uskotaan pahenevan vielä tänä vuonna.

Eteläisessä Afrikassa ruokapulan on arvioitu vaikuttavan noin 40 miljoonan ihmisen elämään. Maailman ruokaohjelma ilmoitti tällä viikolla nostaneensa eteläisen Afrikan tilanteen omassa luokituksessaan hätätilatasoon, jossa esimerkiksi ovat Syyria ja Etelä-Sudan. Järjestö myös kertoi aloittaneensa suurimman koskaan tehdyn ruoka-apuoperaation Malawissa, jossa lähes 40 prosenttia väestöstä tarvitsee apua.

Suomalaisista järjestöistä apua El Niñon hoitoon ovat lähettäneet muun muassa Suomen Lähetysseura, Kirkon Ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset, Suomen Punainen Risti (SPR) sekä Plan Suomi. Esimerkiksi SPR jakaa apua Malawiin, Swazimaahan ja Zimbabween. Projekteissa jaetaan muun muassa käteisapua sekä koulutetaan viljelijöitä monipuolisempaan viljelyyn.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti