Uutiset Ruokaturva

Järjestöt: El Niño lisännyt lapsityötä eteläisessä Afrikassa

Asiantuntijaraportin mukaan etenkin monet pojat ovat joutuneet töihin ruokapulan vuoksi.
Viljelijöitä Mosambikissa. (Kuva: Leopoldino Jeronimo / Kepa / CC BY-NC 2.0)

Sääilmiö El Niñolla on ollut tuhoisat vaikutukset lapsiin ainakin kuudessa eteläisen Afrikan maassa, sanoo kolme kansainvälistä lapsijärjestöä tuoreessa arviossaan.

Asiantuntijahaastatteluihin perustuvan raportin mukaan El Niño ja sen aiheuttama kuivuus, sateet ja ruokapula ovat johtaneet muun muassa lasten jäämiseen pois koulusta, muuttamiseen muualle sekä lasten joutumiseen töihin ja naimisiin.

Unicefin sekä Planin ja World Visionin raporttiin haastateltiin 186:ta, muun muassa järjestöissä työskentelevää asiantuntijaa. Heiltä lähes 80 prosenttia sanoi, että koulusta pois jääminen on lisääntynyt El Niñon alkamisen jälkeen. Arviossa olivat mukana Lesotho, Angola, Mosambik, Malawi, Zimbabwe ja Kongo.

Osa koulupudokkaista menee töihin, osa joutuu naimisiin. Yli puolet vastanneista uskoi, että etenkin poikien työnteko, on lisääntynyt El Niñon jälkeen.

"Ajattelemme, että ruoka ja vesi ovat tärkeimpiä asioita – se on totta, ilman niitä emme voi elää – mutta koulusta pois jääminen ja töihin tai naimisiin joutuminen nuorena lopettaa lasten elämän toisella tavalla", toteaa World Visionin eteläisen Afrikan aluejohtaja Rudo Kwaramba järjestön tiedotteessa.

Vajaa puolet vastanneista myös kertoi, että vanhemmat lähettävät lapsiaan pois ruokapulan takia.

Yhteensä El Niño vaikuttaa YK:n mukaan ympäri maailman noin 60 miljoonan ihmisen elämään. Hätäavun rahoitusvaje on yli kaksi miljardia euroa. Vaikka sääilmiö on jo päättynyt, sen vaikutusten uskotaan pahenevan vielä tänä vuonna.

Eteläisessä Afrikassa ruokapulan on arvioitu vaikuttavan noin 40 miljoonan ihmisen elämään. Maailman ruokaohjelma ilmoitti tällä viikolla nostaneensa eteläisen Afrikan tilanteen omassa luokituksessaan hätätilatasoon, jossa esimerkiksi ovat Syyria ja Etelä-Sudan. Järjestö myös kertoi aloittaneensa suurimman koskaan tehdyn ruoka-apuoperaation Malawissa, jossa lähes 40 prosenttia väestöstä tarvitsee apua.

Suomalaisista järjestöistä apua El Niñon hoitoon ovat lähettäneet muun muassa Suomen Lähetysseura, Kirkon Ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset, Suomen Punainen Risti (SPR) sekä Plan Suomi. Esimerkiksi SPR jakaa apua Malawiin, Swazimaahan ja Zimbabween. Projekteissa jaetaan muun muassa käteisapua sekä koulutetaan viljelijöitä monipuolisempaan viljelyyn.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Ruokaturva katastrofiapukoulutusköyhyyslapsetruoka Eteläinen Afrikka Plan International SuomiSuomen UNICEFSuomen World Vision

Lue myös

Hymyileviä naisia edessään kuivattuja papuja lautasilla Sambian maaseudulla

Ruokapolitiikan asiatuntijat: EU voisi vähentää siirtolaisuutta ruokaturvaa parantamalla

EU voisi tehdä paljonkin maailman ruokaturvan eteen ja hillitä samalla muuttoliikkeitä, sanoo kansainvälinen asiantuntijaryhmä. Tuotannon kasvattamisen sijaan olisi keskityttävä kestävään viljelyyn, lopetettava ylijäämäruuan dumppaus ja laitettava kausityöläisten oikeudet kuntoon.
Perulaisia naisviljelijöitä

Perun naisviljelijät taistelevat roskaruokaa vastaan

Pohjois-Perun naisviljelijät kiertävät antamassa ravitsemusvalistusta ja valmistavat koululaisille muun muassa terveellisiä lounasrasioita. Niillä halutaan korvata kioskien myymät epäterveelliset välipalat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.